Hollandia – 2. rész- Keukenhof Park

Kezdő vagyok a blogozásban, így terveimmel ellentétben szét kell szabdalnom 6 napos utunkat több alfejezetre, más más főcímmel, mert folyton lefagy az első cím alatti beszámolóm az új becsatolásoktól. Hátha így jobban megy.

Keukenhof Park (3.-4. levél)

Keukenhof Lissében egy 32 hektáros létesítmény, melyet nekünk reggel 9- től délután 2-ig sikerült nagyjából bejárnunk.

Nevét egy XVI. században élt grófnő (Jacoba) birtokának konyhakertjeként örökítette tovább.

A vidék (=Bollenstreek) lényegében a tulipán és élővirág termesztés központja, a Lissével szomszédos Aarlsmeerben zajlanak a világ legnagyobb virág-árverései.

A kertészeti seregszemlét 61 év óta rendezik meg, s azóta évente 2 hónapra (március közepe-május közepe) Lissében megnyitják a kapukat a nagyközönség előtt is.

Aztán az egyetlen gumós, amit most is meg lehetett volna vásárolni, az amarillisz volt. (Tulipánhagyma előrendeléssel csak augusztusban lett volna elérhető.)

A következő képhez kénytelen vagyok kis magyarázatot fűzni:

Mint mindenütt, itt is rengeteg a japán/távol keleti turista. ( A másik fénypontnál, a németországi Rothenburgban elmondták, hogy minden étterem tart pl. japán nyelvű étlapot!)

És a japán lányok minden egyes turista látványosságnál azonnal pózba vágják magukat  és… fényképezkednek. Ez néha idegesítő tud lenni, mert te, aki csak látni akarod ugyanazt, vagy japán turista nélkül megörökíteni magadnak, bizony nem vagy könnyű helyzetben. Lényeg, a lényeg : viszont bámulatosan sokrétű pózokat tudnak egy pillanat alatt előadni. A következő képen az én kísérletem látható, egy ilyen japán póz rögtönzésére.

Bizonyára észrevettétek a térképen, hogy van szélmalom is a kiállítás területén. Végülis Hollandiában vagyunk! Ugyanott, a térképen látható színes vonalkód egy törpe tulipánmező rajza.

De ha már szóba jött a tulipánmező, volt ilyen közvetlen élményem is, a kiállítást elhagyva és rátérve az autó útra!  Hát mit ne mondjak, megkoronázta az addig látottakat. Ez már kétségtelenül az igazi, nem csak a kiállítás kedvéért berendezett táj volt!  Gyerekek, letaglózó. Csak gurulsz-gurulsz az autóval, és melletted hömpölyögnek a tulipánok színes sávjai. S hozzá az a mindent betöltő illat!  Merthogy a tulipán és jácint csíkok egymást váltva következnek, de sokszor teljes mezőnyi jácint ültetvény ! El tudjátok képzelni mit tesz az ki illatban? Szerintem nem. Kiszállsz az autóból és elbódulsz. És nem múlik el az illat –valószínűleg olyan erős- és te szeretnéd, mint a teve, magadba szívni, és egy életre elraktározni.

Szóval, vissza a kiállításra és a szélmalomhoz:

Fenn a tetőn, snájdig holland legény, hogy a díszlet teljes legyen:

És a két széllapát-csapás között elcsípett kép:

S még egyszer ugyanez föld-közelből:

Az ebédnek szánt kávé és sütemény mellől pedig a nárcisz mezők megnyugtató látványában gyönyörködtünk:

Az ember azt hinné, hogy ennyi szépséggel már telítődik, de újra és újra akad valami elbűvölő, fölrázó látvány. Engem például teljesen megfogtak a hatalmas díszedényekben kihelyezett, hihetetlen hosszú száron, egyenesen álló porcelán rózsaszín  tulipán kompozíciók. Fényképeztem minden szögből, minden variációban, nagy csoportban és egyesével, s most átnyújtom Nektek ennek a szűk esszenciáját:

De haladjunk tovább….

Hát ez már-már giccses, nem?

És lassan mi is befejezzük sétánkat a parkban és elhagyjuk Keukenhofot…

A parkban tett sétán túl készültek még képek a tulajdonképpeni kertészeti kiállítás színterén, a pavilonokban is, egy válogatás ezekből a képekből megtekinthető a Picasa Webalbumomban, linket küldök, ha kértek. (Nem mertem becsatolni, mert megfenyített a rendszer, hogy elveszhetnek az eddigi bejegyzéseim ! 😦 )

E felejthetetlen nap emlékére és hatására megszületett  az én  saját kis holland kertem is

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Hollandia, Kert, Utazás
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Hollandia – 2. rész- Keukenhof Park bejegyzéshez

  1. Molnár Georgina szerint:

    Aképek gyönyörüek,jó látni,hogy vannak bizony a világon helyek,ahol valóban értenek a virágok nyelvén,hát ez igen!!!!!!!!sikerült átadni azt az élményt,amit ott önök megtapasztaltak.Mindig is álmom volt,és még az is elmenni tavasszal Hollandiába.Remélem nekem is sikerülni fog.Mégegyszer köszönöm az élményt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.