Hollandia – 7. rész – Haarlem központja

Nem lehet kerülgetni tovább, elérkezett a pillanat, amikor be kell mutassam Nektek Haarlemet, ahogy mi láttuk.

Először is, miért pont Haarlem ?

Hát a tökéletes véletlen folytán. Mikor készültem az útra, az egyetlen célpont Lisse volt, de azt is tudtam, hogy itt szállásilag nem kell ragaszkodni az adott városhoz, mert olyan kicsik a távolságok, hogy gyakorlatilag könnyen leküzdhetőek, még ha nem is autóval lennél. Ez különösen igaz a virágkiállításra, fantasztikusan meg van szervezve minden, ha te el akarsz jutni oda bárhonnan, akkor el is jutsz.

Én magamban úgy összegeztem, itt minden 20 km-re (vagy azon belül) van.

Szóval az optimális szállást keresve bukkantam Haarlemre, addig lényegében azt hittem, hogy Harlem (New Yorkban) egy amerikai találmány. Most már sejtem, hogy itt is az egykori telepesek emlékezhettek vissza az óhazára. Mert Haarlemet meglátni – a képeken – és megszeretni, tényleg csak egy pillanat műve volt!

Na, gyertek hát velem.

Lakói I.Vilmos gróf zászlaja alatt részt vettek (és 1219-ben győztek) a keresztes hadjáratban Szentföldön. A város középkori története gazdag nagy, és sokszor szomorú csatákban, egyéb küzdelmekben és természetesen kiemelkedő emberi tettekben.
A XVII. század elején viszont Haarlem már a művészeti élet egyik központja. A  később befogadott, menekülő francia hugenották a szövőmesterséget lendítették itt fel.

A középkori városfalból egyedül az Amszterdami kapu maradt fenn.

És mint minden középkori városnak, ennek is a központja a Főtér volt – és maradt.
A főtéren (ízlelgessük hollandul: a Grote Markton) mint illik, templom, városháza és egyéb kiemelt szépségű és gazdagságú házak, amiket mi sajna, a már részben érintett okok folytán, egyben sosem láthattunk. Érkezésünk napján kezdték ugyanis felépíteni rajta az éves búcsú kellékeit, amik aztán jól eltakarták és nyilván a hangulatát is megváltoztatták ennek a térnek.

Ezen eredetileg bosszankodtunk is, de később feldobott hangulatunkban ennek is megtaláltuk a szépségeit, noha, mint mondtam, én felnőtt fejjel már eléggé gyűlölöm az ilyen típusú vásári mulatságokat. Másnap este ugyanis, a csodálatos keukenhofi élmény után, melyet lekerekítettünk még egy Hága-i városnézéssel is, valószínűleg éppen ez kellett nekünk: csak semmi céltudatos turista látványosság keresés, bevetettük magunkat a helyiek színes forgatagába és sodródtunk a tömeggel. Majd ha eljön az ideje, ezt is elmesélem képekben.

Tehát a főtér meghatározó pontja a Sint Baafskerk névre hallgató gyönyörű gótikus templom (mely belsejében eredetileg katolikus díszítéssel indult, de később, áttérve a reformációra érdekes eleggyé alakult). Ő az, akit megkerülni se tudsz, mert bárhol behajtasz a városba (mi csak tudjuk!), mindenütt rábukkansz egy-egy kivillanó részletére:

Konkrétan ez az utóbbi az a fele, amit alkalmunk volt többet látni, mert a szállodánk első emeleti ablakából így láttunk rá. Gyanítom, hogy ezt a premier view-et azzal érdemeltük ki, hogy a recepciós kárpótolni akart minket a belvárosba való behajtás során elszenvedett tortúránkért.

Így aztán alkalmunk volt mind nappali, mind elragadó esti fényeiben is meglesni:

A fenti, negyedik képen kivehetőek a lovasrendőrök, akik időnként békésen végigkocogtak a terepen.

Ez pedig az ideiglenes Kirmes felőli oldala, ahol itt, a balkéz felé kiugró kereszthajóval cca. egy vonalban megtaláltuk – egy vásári bódé által elrejtve – azt a híresség szobrát, akit az útikönyvünk kiemelten kezel: merthogy itt működtette nyomdáját  Joannis-Filius Coster nyomdászmester. A hollandok szerint ő volt a nyomdászat igazi feltalálója, de 1441 karácsonyán ellopták tőle a masináját, Gutenberg pedig csak ezután jött volna…

De ha már így elkalandoztunk az időben, beteszem ide a templom és a tér egy 1600-as években készült ábrázolását, amit a helyi Frans Hals múzeumban láttunk:

De igazából a templomnak nem is ez a legizgalmasabb oldala, hanem az, ami a mi szállodánk felé esett és olyan mennyiségben tartalmaz rá-, hozzá-, és melléépített részeket, amit én még templomnál nem láttam:

Az aljában levő kis egységek a mai napon is működő kis üzletek, szabóság, falatozó helységei.

Ezzel, így kívülről körbe is jártuk volna. És akkor itt az ideje, hogy feltárjam előttetek, hogy ez a templom rejtegeti az utunk során látott másik nevezetes orgonát. Játszott rajta a
10 éves Mozart, előtte Händel, illetve nem ennyire a régmúltban, Albert Schweitzer. Állítólag a világ egyik legszebben szóló hangszere, mely ötezer sípból áll és 68 regiszteres.

A templomban, mely hatalmas terekkel, és szép festett oszlopokkal rendelkezik, a különleges számomra a járólapokul szolgáló, hatalmas – súlyos bazaltkövek (én legalábbis így határoznám meg), amely mindegyike egy egy sírfedél volt. Összesen mintegy 1500 van belőle, többnyire dísztelen, felirat (csak sorszám) nélküli, de van amibe szép domborművet is belevéstek.

Itt van eltemetve Frans Hals is, a város híres, XVII. században élt festője. Természetesen meglátogattuk a róla elnevezett múzeumot és képtárat is, amely Haarlem talán legtöbbet fényképezett utcájában van:

A múzeumnak bűbájos kis belső udvara van, amely épület egyébként aggok menhelye, illetve árva- és szegényház volt – itt végezte életét maga a festő is, akit az utókor csak későn fedezett fel, mint kora portré – és jellemábrázolásának mesterét. Ma viszont már együtt emlegetik Rembrandttal és Vermeerrel, mint a holland aranykor kiemelkedő hármasát.

A múzeum anyagában jelentős gyűjtemény van Frans Hals képekből is, a legjellemzőbbek a céhek bankettjeiről, a gárdáról, a lövészegylet tisztjeiről és városi elöljárókról készült kollektív ábrázolásai. Érdekességük, hogy ezen  témák (úgy működött, mint ma a fénykép: személyenként szabott áron kerültek a festményre, fix bevételt biztosítva ezáltal a festőnek, megjelenést az akkori celebritásnak), az évek során megismétlődtek, s így bizony nyomon követhetőek az öregedés jelei is a szereplőkön. Másik különlegessége a gyűjteménynek a  Judith Leystertől származó képek csokra, melyeken az 1609-1660 között élt, elsők közé tartozó női festő, szembemenve a hagyományokkal – és előítéletekkel, bizonyítani kívánja szakmai tudását, rátermettségét. Most csak illusztrációként kiemelnék két képet a múzeumban készültek közül,  – mivel ennél több itt már szétrobbantaná a téma kereteit. De azt hiszem egy külön beszámolóban visszatérek még rá.

Az első képen a nagyterem, ahol azok a bizonyos csoportképek találhatók a város előkelőségeiről, a második pedig egy Judith Leyster alkotás.

Én is készítettem itt Haarlemben egy mesterfotót, amire igen büszke vagyok, mert nagyon benne van a pillanat varázsa.

Már megint a vurstliról beszélek, amit tudjuk, nem szeretek. 🙂

Szóval az egész mulatság fő attrakciója egy orbitális méretű rémálom pörgettyű volt (nem tudom hogy nevezzem), amibe az adrenalin bombára vágyók beültek és sikítozva vették birtokukba a levegőeget.

A kis kilógó cérnaszálak innen lentről nézve, a delikvensek lábai.

És most tessék figyelni a két egymás utáni pillanatot:

Életem legszebb, legigazibb képe.

De ez sem nélkülözi az elkapott pillanatot:

És íme a városháza, a vurstliból nézve:

Ugyanez az épület, kicsit líraibb megfogalmazásban, egy 1761-ből származó megörökítésben :

Azóta persze már igazítottak rajta párszor, építészetileg is. Legutoljára, 1914 ben emeltek új tornyot hozzá, – miután a régit még a 18. században lebontották. Az új toronydísz aztán bizonyára nem véletlenül, a templomét tükrözi vissza.

Ha már a téren vagyunk, még megmutatom nektek néhány arcát, ami a mi kameránkkal is még befogható volt:

Ugyanezen épületről további részletek:

És nagyon hangulatosak a kis utcák, amik a térbe torkollanak.

El is viszlek majd Benneteket egy nagyobb sugarú városnézési körsétára is, de azt már csak egy következő levelemben.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Hollandia, Utazás
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.