Rothenburg o.d.T. – 12. rész – Városközpont

Talán már az előző levélből is leszűrhető volt, hogy sikerült ebben a városban is a központban megszállnunk. Bár ez éppen Rothenburg esetében nem bír jelentőséggel, mert minden szöglete szép, speciális.

De mivel minden városnéző séta a központból indul, és a jelentősebb utak is mind befutnak ide, kezdjük mi is a tájékozódást a központban.

A Rathausplatz kicsit lefelé (a szállodánk utcája irányában) lejt. Közepén, ahogy kell: a Városháza. DE milyen? Nem is egy, hanem mindjárt kettő!

Az öregebb, a gótikus fehér épület elé épült egy reneszánsz városháza.

A kettőt átkötő lichthofos udvarba már bepillantottunk az új házasok megvendégelése kapcsán.

S az öreg városháza tornya kilátó is, nem csoda, hisz a város egyik legmagasabbra törő pontja:

Ugyanez közelebbről, kicsit részlet-gazdagabban:

És természetesen a főtér, mint ősidők óta mindig, egyben piactér, szombat pedig piac nap.

De van itt a téren még egy nagyon nevezetes épület, melynek képét alkalmam van esti kivilágításban is megmutatni Nektek, mivel előző éjjel, még a szállásunk ablakából sikerült megörökítenem.

Ez a Ratsherrntrinkstube épülete, ahol az a bizonyos Meistertrunk megesett! Magyarul: ez a városi tanács urainak berendezett ivó, vagy borozó épülete, melyről a helytörténeti legendák mesélnek. Még 1631-ben, a harmincéves háborúban történt, amikor a katolikus csapatok megszállták a protestáns Rothenburgot és kifosztással, valamint felgyújtással fenyegették, a katolikusok kapitánya, Tilly egy hangulattól indíttatva kijelentette, ha a tanácsos urak valamelyike egy hajtásra ki tudja inni a 3 és ¼ literes, teletöltött nagy boroskancsót, megkegyelmez a városnak. S Nuschnak, a város korábbi polgármesterének sikerült eme mesteri teljesítményt véghezvinnie, ezzel megmentve a városát, s egyben ma is szeretettel ápolt hagyományt teremtve a Meistertrunk-nak! Ezen attrakcióra napi szinten kedvesen emlékeznek is, amikor a ház órája melletti ablakokban, bizonyos kerek órákban (először de 11-kor) megjelenik a mesterívó polgármester alakja, s az őt csodálva néző Tilly kapitányé.

De mivel itt minden háznak története van és kötődik hozzájuk pár legenda, azt pedig mégsem mesélhetem el mind itt Nektek, így magam is alkalmaznék egy „mestervágást” s kommentár nélkül bevágok néhány szép fotót a téren (is) látható épületekről:

S itt, a Marien-Apotheke és a vele szemközt álló régi Rathaus között fut le egészen a várkapuig a Herrengasse, gazdag patríciusainak régi kő házaival, (!) amik ma mind egytől egyig valami kedves kis üzletet, vagy egyéb látványosságot tartogatnak a szédülő turista számára.

(Németeseknek Stephantól: ebből ered a steinreich kifejezés, mivel csak a nagyon gazdagok engedhették meg maguknak a tiszta kőből való ház építéseket, a többiek bizony szükségből építették, a ma nekünk turistáknak megkapóbbnak talált faszerkezetes
házaikat!)

Itt vannak olyan csodák, mint a Deutsches Weihnachtsmuseum – Német Karácsony Múzeum – és rögtön mellette a Käthe Wohlfahrt karácsonyi mesefaluja. Ugyancsak az övé az utca szembelevő oldalán a karácsonyi díszeket egész éven át áruló, s német karácsonyi díszekből világszerte a legnagyobb kínálatú szaküzlete. Bementem, hát van ott minden, és mindenből (fa, szalma, üveg, réz,..) ami elképzelhető, és elképzelhetetlen. És iszonyú drágán. Nálam maradnak a régi, magyar/kínai  – és NDK-s díszek.

Ugyanez az utca egyik-,  és másik vége felől fényképezve:

És ez a fent látható kép már a városnéző sétánk vége felé készült, amelyről egy következő levélben szeretnék kis összefoglalót adni.

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Bajorország, Utazás
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.