Római levelek, 2009. október – 10. A Vatikán

A harmadik napunk igencsak ájulásig tartott.

Reggel a magyar zarándokház mellől induló buszjárattal átgurulva a kedves kis Gianicolo dombon (terveztem erről is pár képet, de lehet, hogy lemondok erről a többi téma nagy bősége miatt) a Szent Péter Bazilika közvetlen közelében szálltunk ki. Végigsétálva a Via della Concilazionen már ott is álltunk a téren. Volt ugyan sor, amely túlnyúlt a Colonádokon, de szinte pillanatok alatt ott voltunk az elektromos ellenőrző kapunál, s innentől szabadon birtokba vehettük a Bazilikát.

Az a helyzet, hogy mivel csak a műszaki adatokról, építőkről, tervezőkről, termekről annyit lehetne írni, hogy oldalakat megtöltene, ezért most inkább úgy döntöttem, hogy szó nélkül, vagy a legkevesebb kommentárral rátok zúdítom a képeket, mert ezek tényleg magukért beszélnek.

Mivel előre tudtuk, hogy itt igen töményen, sűrítve kapjuk a látványosságokat, a programot úgy szerveztük, hogy a délelőttbe csak a Szent Péter teret és Bazilikát tettük.

Innen az Angyalvár után egy kis levezető sétát kanyarítunk a belváros Tevere túloldalára eső részének még nem látott épületei és terei között.

S mivel októberben pénteki napon a Vatikáni Múzeumok este is nyitva tartanak, visszajövünk a 19 órai esti nyitásra és a Sixtusi kápolnával zárjuk a napot.

Beszámolóimat kb. ebben a hármas tagolásban tervezem készíteni, azzal a kiegészítéssel, hogy az anyag nagy mennyisége folytán a Vatikánt további fejezetekre bontom, aszerint, hol robbantja már szét a sok kép a kereteket.

A Vatikánt elhelyezni már eltudjátok, hiszen az előző levelemben indításul betett sematikus rajzon a Tiberis jobb oldalán szinte egyedüli nevezetességként van berajzolva az Angyalvár társaságában.

De tudok azért egy légi felvétellel is szolgálni:

Hogy azért kedvenc vesszőparipámra visszanyúljak, talán nem mindenki hallott róla, hogy a domb nevét onnan kapta, hogy az alapító királyok között (Romolus után) a második, az etruszk származású Numa Pompilius itt szokta meghirdetni népének az Istenek üzenetét, jóslatát. Ezt hívták etruszk nyelven vaticinatioknak, s így ragadt rá a helyszínre a név. Aztán az meg már közhely, hogy miután Szent Péter itt szenvedett mártírhalált, a hagyomány szerint sírboltja fölé építették azt a szentélyt, melynek alapjaira később a Szent Péter bazilikát is emelték. Az ókorban ugyanis ezen a területen állt az a cirkusz, melynek építését még Caligula kezdte el és Nero fejezte be. Ez utóbbi volt aztán, aki a Róma felgyújtása utáni keresztényüldözések kapcsán válogatott kínzásokkal, cirkuszi előadások keretében végeztette ki itt a keresztények ezreit.

A pápaság székhelyét mindazon által csak az Avignoni fogság, 1377. után tette át ide, addig a Lateráni Bazilikáé volt ezen kiemelt szerepkör.

A Vatikáni állam (Città del Vaticano) területét tekintve Európa legkisebb állama, kevesebb, mint 0,5 km², lakosainak száma mintegy ezer fő. A kicsiny ország a Szent Péter tér, a székesegyház, a palotaegyüttes és a hozzá tartozó kertekre szorítkozik, azonban néhány római palota és székesegyház, továbbá a közeli Castel Gandolfo három palotája és kertje szintén a Szentszéké, és területenkívüliséget élvez.

A Vatikán államnak saját diplomáciája, állampolgársága, rendőrsége, hadserege és igazságszolgáltatása van; saját pénzt veret és szabadon rendelkezik a közlekedés és hírközlés eszközeivel: vasút, posta, rádió, újságok.

A Vatikáni Bazilika (és tér) építését, kialakítását II. Gyula kezdte el 1506-ban, s a munkálatok folytatódtak 176 éven át – 20 pápa váltotta közben egymást -, s olyan művészek dolgoztak rajta ezen időszak alatt mint Bramante, Raffaello, Sangallo, Maderno, Michelangelo, Bernini… A feladat az volt, hogy mind méreteiben, mind nagyszerűségében a világ legkiemelkedőbb keresztény templomát létrehozzák, amire minden hívő csodálattal tekint, s ami kellő módon kifejezi a mögötte álló egyház nagyságát. Csak pár kiemelkedő adat: a templombelső alapterülete 15 160 m², mintegy 60.000 ember –  egy kisebb város lakossága – kényelmesen elfér benne, 44 oltárt helyeztek el a székesegyházban, s a Michelangelo féle főkupola mellett 8 kisebb kupolán át kapja a nappali világítást.
A székesegyház latin kereszt alakú, háromhajós bazilika, s a kereszthajó metszésében emelkedik a kupola a magasba (119 méterre).

A legutóbbi időkig nagyságának nem is volt párja, de nemrég hallottam, hogy tán Dél-Afrikában építettek egy székesegyházat, amely méreteiben immár meghaladja a Szent Péter Bazilikát.

De én úgy gondolom, ez mit sem vesz el fényéből.

Szóval ebben a levélben elsősorban a külső megjelenítésről szeretnék képet nyújtani, mely képeket megvallom nagyrészt a Vatikán hivatalos honlapjáról  merítettem, mivel amatőr módon nem lehetséges ilyen mindent átfogó képeket készíteni. Ugyancsak felhasználom más utazók szép, ihletett  pillanatokban, vagy beállításokban készített képeit, hogy minél teljesebb legyen a hatás nálatok.

Rögtön indítsunk a Szent Péter Bazilikával és térrel:

A Szent Péter tértől az Angyalvárig:

A teret körbe ölelő Bernini féle Kolonádok négysoros oszlopsorán a középső olyan széles, hogy hajdanán hintóval lehetett benne közlekedni. Az oszlopsor tetejét díszítő szentek szobrai (140 db) egyenként 3,75 m magasak, ami lentről nem is látszik.

A Kolonádok között:

A tér kicsit jellemzőbb, mindennapi képe fölülről:

a Kolonádok felől:

A homlokzaton Krisztus és az Apostolok:

A timpanon alatt a pápai áldásosztó erkély (Itt 2006. Húsvétján mondja el az Orbi & Urbit.)

A pápai erkély alatt a dombormű a kulcsok átadásáról:

A tér, s az egyik szökőkútja:

Esti fények a Via Conzelazionén:

És mesés látképek a kupolával:

Ezzel a fejezet búcsúzik is:

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Olaszország, Róma, Utazás
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.