Római levelek, 2009.október – 12. Szent Péter Bazilika 2.rész

Most már van valami benyomásotok az oldalhajók és a benne található oltárok, kupolák alapján a díszítettségről, valamint a méretekről is, úgy, hogy itt az idő, hogy átlépjünk a főhajóba. De ehhez megint kénytelen vagyok először idegen képekkel ékeskedni, mivel az enyémek bizony csak a részletekről tudnak szólni!

Indításul egy festmény (Giovanni Paolo Panninitől) 1731-ből:

S egy panoráma – szerűen kifektetett kép.

A főhajó és kereszthajó metszéspontjában álló baldachin (Bernini) a főoltárt ékesíti, melynél csak a pápa misézhet. A főoltár Szent Péter feltételezett sírja (altemplomban) fölött helyezkedik el, s az egész fölé a koronát Michelangelo kupolája adja.
A kupola alsó szegélyén óriás betűkkel az evangélium szavai: TU ES PETRUS ET SUPER HANC PETRAM AEDIFICABO ECCLESIAM MEAM ET TIBI DABO CLAVES REGNI COELORUM (Te Péter vagy és e kősziklára építem egyházamat és neked adom a mennyország kulcsait).

A főhajó meghosszabbítását lezáró apszisban – fenti képen a baldachin lábai között – még egy (Bernini) oltár Szent Péter tanítói székével, a cathedrával – felette a dicsfény.

De időzzünk előbb el kicsit a fantasztikus szépségű bronz baldachinnál. (A bronz egyébként a Pantheon portikójának tetejéről származik)

(Veronka, kinagyítva Neked küldöm a Szent Veronica szobrot.)

A baldachin 29 méteres magasságába beférne egy 4 emeletes ház, ennek ellenére olyan kecses, a hatalmas csavart oszlopokon nyugvó mennyezetén mintha lebegne a cakkos, rojtos drapéria. És a hatást lehet fokozni:

S íme két részlet a feliratból

És most fel is futunk a kupolába, és onnan is megmutatom Nektek!

Hát nem fantasztikus?

De ha már itt fenn járunk, tekintsetek rá egy kölcsönvett képen a gyönyörű padlóra, amit ilyen átfogóan természetesen csak innen (- ha nincs tele emberekkel, mint nálam -) lehet látni.

Ez pedig az apszis, a főhajó nyugati vége. (Mert mint minden korai templomnak Rómában, ennek is a bejárata K-re, apszisa Ny-ra néz.)

Ha már visszakötöttem a főhajóra, maradjunk is belül, mert megmutatnám az apszisban a szószéket

A szószéken a Cathedra Petrit az egyház négy nagy tanítójának szobra tartja, mely az apostol bronzba helyezett – Szent Péter relikviaként számon tartott – fából készült tanítói széke. Felette pedig egy hatalmas dicsfény/glória. Az aranyozott bronzfigurák sokaságától körülvett festett üveg háttéren ragyog a galamb képében megjelenő Szentlélek.

Még vetünk pár pillantást a padlóra, hogy aztán elbúcsúzva a főhajótól visszatérjünk a kupolába, hogy ezúttal kicsit a külső, majdnem testközeli látványát is megismerhessük.

És akkor ki a tetőre!

De, hogy ne csak rövidülésben láttassam a lenyűgöző Michelangelo-i remeket, íme egy szépséges felvétel róla, a Vatikán műhelyéből:

Remélem egy kis morzsáját át tudtam adni Nektek annak az elragadtatásnak, amit a helyszín kivált az emberből, s ezzel búcsúzom is innen, hátrahagyva a terepet őreinek, a svájci gárdának.

Ez az a kapu egyébként, amin át a Vatikán állam intézményrendszerét (pályaudvar, kormányzati palota, Radio Vaticana – valamint a kerteket) lehet megközelíteni, míg a pápai lakosztályok, múzeumok stb. a Bazilika másik oldalán találhatóak. Valahol helikopter leszálló is található a falakon belül, annak helyét nem volt módom meghatározni. ☺

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: építészet, Művészet, Olaszország, Róma, Utazás
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s