Római levelek, 2009. október – 15. Negyedik nap, a falakon kívül

Hát ez a napunk, egy isteni, élmény teli nap volt!

Az első látványosságon kívül szinte nem tartalmazott útikönyv szerű elemeket, amolyan laza napnak indult, de fantasztikusan sikerült.

Ez volt az utolsó napunk a magyar zarándokházban (csak 5 éjszakára tudtak szállást biztosítani nekünk, ezért az utolsó 2 éjszakára szállodát foglaltunk a belvárosban, a Termini pályaudvar közelében), s mivel gyakorlatilag Róma DNy-i szélén volt található, ésszerűnek tűnt, hogy itt iktassunk be olyan programokat, amik ebben az irányban a „falakon kívül” esnek. Ez annyira szó szerint értendő, hogy első célpontunk (csakúgy mint a zarándokház) a mi nagy Róma térképünkre már rá se fért, csak az irányt jelezték egy nyíllal délnek lefelé. A San Paolo fuori le Mura (=  falakon kívüli Szt. Pál) bazilikáról beszélek, ami szinte egy vonalban volt a mi zarándok házunkkal, csak éppen a Tevere másik oldalán. De eddigre már akkora gyakorlatunk lett a busztérkép használatában (mindenkinek ajánlom, aki Rómába megy !), hogy tévedés nélkül, egy átszállással rövid idő alatt már ott is voltunk.

A Szent Pál bazilikát 2 km-el az aurelianusi városfalakon kívül, az Ostiába vezető út mentén, Pál apostol feltételezett sírjának helyén emelték, s ez volt a 16. századig a legnagyobb római bazilika. Az eredeti épületet 1823-ban tűzvész pusztította el, de azt közadakozásból újjáépítették, melynek során a lehető legnagyobb hűséggel követték a régi mintáját. A S. Paolo fuori le Mura a bazilikális templomépítészet mintapéldájának tekinthető. Hatalmas középhajóját 4 oldalhajó fogja közre. A főhajó végén a diadalív mögött található a négyzetes kórus, ahol már a cibórium gótikus.

Egy közeli is idekívánkozik a gyönyörű Szt. Pál szoborból!

A lenyűgöző épületbe belépve, hatalmas terek tárulnak fel szemeink előtt. Éppen mise volt, s rengeteg csoport, apáca – még Dél Amerikából is – vett részt az áhítaton, s az inkább csak szemlélődők az oldalhajóban ültek, rézsútos ülésrendben:

Nevezetes a márványból faragott nagy húsvéti gyertyatartó, melyen a csigavonalban végigfutó ábrázolás Jézus szenvedéstörténetét eleveníti meg.

A baldachin alatt nyugszik Szent Pál apostol.

Az egész templomban körbefutó, mozaikból kirakott medalion csíkban az eddig élt valamennyi pápa arcképe van, és mindössze 8 üres korong van még az oszlopcsarnok felöli falon, azt is beszámítva, hogy II. János Pál pápa arcképe még nem készült el.

Ez a pápák egyetlen történelmi képcsarnoka.

Sajnos itt elkövetünk egy hibát, mert bár tudjuk, hogy a bazilika kerengője gyönyörű, és feltétlen meg kell néznünk, de azt hisszük, hogy a templom bejáratánál látott szintén elragadó, négyzetbe záródó oszlopsor az, s így elmulasztjuk az igazit.

Ha jól sejtem itt kellett volna, a fenti kép bal oldalán levő kis ajtón bemennünk, hogy a keresztelő kápolnán át odajussunk. Majd legközelebb.

Azt gondoltam itt meg is szakítom a mesét, mert innentől annyira más hangulatú részek jönnek, hogy ezt elküldöm így önmagában.
Elhagyjuk a templomot, mely egykor a falakon kívül, bizonyára nagyon egyedül állhatott a város szélén, azonban most is, hogy környezete már beépült, olyan módon uralja hatalmas méreteivel a tájat, hogy minden más eltörpülvén mellette, szinte nem is látszik.

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: építészet, Művészet, Olaszország, Róma, Utazás, Vallás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s