Római levelek, 2009. október – 16. Testaccio

A Szent Pál bazilikától följebb kúszunk egy kicsit a térképen, első ütemben a falakon belülre, itt konkrétan ama nevezetes aureliánusi városfal 20 kapujából a Porta San Paolonál.

Ez a Testaccio negyed területe, – mely már elég messze esik az ismert turista csapásoktól, nem is látunk csak helyieket, a kicsit külvárosi jelleget mutató helyszínen. Ezt a területet felismerhetjük Szerb Antal Az utas és a holdvilág regényében – s már itt a kép szélén be is kandikál a műben is szereplő piramis.

A piramis, mint építészeti forma bizony elég testidegen Rómában, meg ez piramishoz képest aprócska is. A története annyi, hogy i.e. 12-ben egy hálás felszabadított rabszolga építette volt urának, Caio Cestionak síremlékéül, ami teljes épségében fennmaradt.

De a fal mentén már tovább is sietünk, abba, a Rómában élő külföldi protestánsoknak a 19. században épült temetőjébe, melynek neves halottjai Keats és Shelley.

Nagyon békés, szép kis temetőbe lépünk, s némi bóklászás után, egymástól távol megtaláljuk a két sírt is.

Keats sírja együtt található festő barátjáéval, aki utolsó pillanatig (26 évesen, tuberkulózisban hal meg) gondozva őt, teljesítette a költő kérését, hogy sírjára neve nélkül e két sort írják:

„Here lies one – whose name was written in water „– Az fekszik itt, kinek nevét vízre írták. (A baloldali sírkő alján, kibetűzhető a képen is.)

Keats után egy évre meghalt Shelley is, aki a tengerbe fulladt, s akinek temetését költő-társa és barátja, Lord Byron végezte. Régi, római módra máglyán égettette el a tengerparton,

majd a síremléket is ő állíttatta cor cordium (szívek szíve) felirattal:


Innen távozva, ügyesen megtaláljuk a Róma fórumon melegen ajánlott helyi kis étterem specialitást, tetszett is volna nekünk, de jaj, – talán azért, mert szombat van – nincs üres asztal. Tovább sodródunk, kis működő piacot elhagyva, a felbukkanó templomról azonnal felismerjük, hogy elérkeztünk a helyi központba:

Kicsit szemetes téren kedélyesen üldögélő helybéliek, s egy itteni mértékkel kerthelyiség a lombok között:

A helyszín nem éppen puccos, de a szemben levő házak aljában kisebb, álló büfé és snack bár – szerű intézmények, ahol ital és kávé rendelést is felvesznek a parki asztalra, s a kézbe, papírtálcára súlyra – bagóért – adott pizzánkat magunk visszük az árnyak alá. Utazásunk, s eddig életünk legjobb pizzáját fogyasztottuk itt el, fantasztikus padlizsán és ….    tökvirág !!! feltéttel. A tökvirágos leírhatatlanul mesés volt.

És ismét fel, s a legközelebbi célpont az Aventinus domb, ami lentről nézve, ezt ígéri nekünk:

De azt hiszem, itt most megint megszakítom, s külön egységet csinálok az Aventinusból, s már biztosra veszem, hogy így jár az esti Trastevere program is.

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: építészet, Művészet, Olaszország, Róma, Utazás, Vallás
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.