Őszi utazás az Északi Középhegységben 01.

Még a nyár folyamán elhatároztuk barátnőmmel, hogy nagy külföldi felfedezéseink mellé, könnyed mellékletként felvesszük a hazai falusi turizmust programjaink közé. Mert a magyar tájakat ugyebár többé-kevésbé ismerjük, de… Többé azokat a tájakat ismerjük, ahová kiterjedt rokonságunk okán valamilyen módon kapcsolódunk, kevésbé pedig mindent, ami ezen kívül esik, s jobbára középiskolai évenkénti párnapos kirándulásaink alatt jutottunk el oda. És az bizony régen volt. A munkánk során érintett falvak, városok meg azért nem sorolhatóak be sehová, mert ezekbe jóllehet oly gyakorisággal jártunk már, hogy akár ismerhetnénk is, de szomorú módon, itt mindig adott csapáson haladtunk: munkahelytől az adott partnerig és vissza.

Itt volt az ideje hát, hogy most már saját tempónkban és kedvünk szerint, felfedezzük az itthoni táj szépségeit, sajátosságait. És terveztük ezt az utat őszre, mert mindketten imádjuk az őszi táj színeit: az aranyló sárgáitól az égő vörösig. S hol lehet ezt legnagyobb bőségben elérni? Hát az Északi Középhegységben, mondánk – s ez rögtön mindkettőnknél az a terep volt, ahol egyikőnk sincs otthon. S lassan megfogalmazódott az útvonal: lehetőleg mindig az erdőkön át vezető utakon Sárospatakig, úgy, hogy bárhol, ami megfog minket megállunk és hagyjuk magunkra hatni  a feltárulkozó szépségeket, sietség nélkül. Lelki balzsamként használva. Érünk ameddig érünk…

Ebben csak egy kis “bibi” volt, hogy – szemben Ausztriával – itt nem voltunk benne biztosak, hogy bárhol, ahol ránkesteledik fogunk-e majd szállást kapni, elsősorban azért, mert nincs kiépülve ennek az infrastruktúrája, s addigra mire mi odáig jutunk, hogy na, itt kéne megszállni – valószínüleg az esetlegesen meglevő turista irodák is bezárnak.

Így aztán annyiban módosult a terv, hogy első nap legurulunk a legtávolabbi célpontig, Sárospatakig, ott két napra előre lekötöttünk szállást, s onnan csorgunk visszafelé. Én még egy célponthoz ragaszkodtam, ha már ott vagyunk, menjünk át Kassára – már csak Márai végett is. Szeretném saját sejtjeimben is érezni azt a várost, amelyről ő olyan szerelmetesen tudott írni. Onnan vissza Aggtelekre, s a többit meglátjuk….

Aztán Aggtelek után arra döbbentünk rá és jutottunk el a felismerésig, hogy olyan mértékben telítődtünk élményekben, hogy nem kell ezt nekünk egyben végigerőltetnünk, egy következő hétvégén felfűzzük inkább az eddigiekre majd az Ipolyságot.

S így is lőn. Mind a kétszer az időjárással fantasztikus szerencsénk volt. Az első útra október 7.-én kerekedtünk fel, s míg a megelőző szerdai napon még hideg volt és bánatos eső, indulásunk reggelén, már a O-s körgyűrűn járva ki – ki sütött a nap, s aztán kitört az idénre már elveszettnek hitt vénasszonyok nyara! Ugyanígy elkísért a szerencse másfél hét múlva, október 19.-én indított második túránkra is.

Arra gondoltam, hogy ezek bár túlnyomórészt hangulati elemek, de összeállítok egy tájképi aláfestést útunkról, s később, esetleg az egyes városokban, – vagy látványosságoknál ránk ható élményekről készítek egy egy önálló fejezetet.

Jöjjenek hát az első etappban lencsevégre kapott, ellenállhatatlan tájak, amiknél ugyan megvolt az az érzésünk, hogy ez még inkább a késő nyárutó, mint kora ősz, de így is meseszép volt. Aztán a második útunkon megkaptuk hozzá a tomboló őszi színeket is.

Tehát elindultunk Hatvannak, s onnan Gyöngyösön át a 24-es úton felfelé fordultunk Parádnak, majd Eger érintésével Lillafüred, Sárospatak voltak a főbb pontok.

A képek között Sirokon kívül a legtöbb faluról, illetve építészeti jelenségről sajnos már nem tudom, hol készültek, de azért útjelzőül beteszek közülük is néhányat.

Első megállónk Kékestető volt.

Vidáman szaladgáló mókust is láttunk itt.

Én imádom ezeket a szabályosan összegömbölyített gabona-bálákat a mezőn.

Egész útunkat elkísérte az útszéleken, vadon, szabadon burjánzó sárga virágféle, ami az én kertemben is van, de sosem tudtam, hogy ez nem egy nemesített növény.

S itt már Sirok határában vagyunk.

S ez itt Sirok vára, aminek a történetét a kiváncsibbak elolvashatják a mellékelt fotón.

A vár aljában áll Verebélyi György panzió tulajdonos igen mutatós újszerű étterme, s várpanziója. Mentálisan teszünk egy feljegyzést, hogy ha újra erre járnánk, itt szívesen megszállnánk.

A következő két kép már Sirokról kifelé menet készült, a csaknem egymással szemben álló két különböző épület, a maguk nemében mindegyik meghitt benyomást nyújtva.

Aztán itt jönnek, amiről csak gondolom, hogy talán Felsőtárkányban készült.

Nagyon tetszettek ezekbe a hatalmas hordó-aljakba telepített virágdíszítések.

S a következő őszi hangulatok már a Szinva patak és környékéről valók.

Aztán beértünk a pálcika erdőbe, ahol a fák törzse, mint gyufaszálak rendeződtek egymás mellé, s ahány szöget írt le a kanyargó erdei út vonala, annyi módon esett be és tört meg a fény közöttük. Elragadtatva készítettünk vagy egy tucatnyi fotót róla.

Aztán elérkezünk Lillafüredre. Szerettünk volna a Palota Szálló teraszán ülve ebéd közben gyönyörködni a Hámori tóban, de úgy látszik itt már elmúlt a kiülések  szezonja.

Ehelyett, sikerült megismerkednünk itt, a terméskővel kirakott félkör alakzat mögött az igen szép, Mátyásról elnevezett étteremmel. Itt is, mint útunk során annyiszor, egyetlen vendégei voltunk az intézménynek. Hát bizony nem lehet könnyű a vendéglátóipar helyzete, ha még ilyen kiemelt szépségű helyek is konganak az ürességtől már így ősz elején.

Aztán ismét úton vagyunk.

S itt már a lebukó nap fáradt fénye színezi a tájat.

S este van, mire megérkezünk Sárospatakra, így hát mi is leszállunk a lóról.

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Magyarország, Utazás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s