Utazás az Északi Középhegységben 06. – Rákóczi nyomdokain, a Felvidék

Gondoltam képeimmel elindulok azon az útvonalon, amit a második nekilendüléssel tettünk meg, mert azok az élmények még frissebbek. Aztán rögtön arra is rájöttem, hogy mint az első útunkon, itt is lépten – nyomon Rákóczi emlékhelyekre bukkantunk, hisz azon túl, hogy a szabadságharc sok nagyjelentőségű helyszíne itt található, ő származására nézve is felvidéki volt, így szülőhelye, gyermekkora különböző helyszínei mind-mind itt találhatóak. S ez nem volt kevés, mert kora leggazdagabb földesura volt,  1, 1 mio hektár földterülettel. Már a hivatalos címeiből kitetszik miről is beszélek: II. Rákóczi Ferenc, a Szent Római Birodalom hercege,  Erdély fejedelme, Magyarország részeinek ura, a székelyek grófja, Munkács, Sárospatak, Tokaj, Regéc, Szerencs, Ónod, Somlyó, Lednice örökös ura.

Ezért arra a kompromisszumra jutottam magammal, hogy elindulok azért, s mielőtt Romhányra érnénk, besorolom az előző úton végigjárt Sárospatakot előtte.

Tehát az első megállót a Bánki tónál iktattuk be.  A Cserhát és a Börzsöny határán fekvő helység ismert üdülőfalu, népszerűségét a területén fekvő  7 hektáros tónak köszönheti, ahol fürdőzésre, csónakázásra, horgászásra egyaránt van mód, nyaranta a tóba épített szabadtéri színpadon különböző programokat is adnak. Nagyon sokan Pestről ide szoktak leugrani, ha nem éppen a helyi strandokra vágynak. Én most láttam először. Természetesen a nagy nyugalom annak köszönhető, hogy elmúlt a fürdőzési szezon, de én ezt cseppet sem bántam. Ki tudja, nyáron lehet, hogy a tó ki sem látszik a tömegtől?

A következő állomás egy kicsi falu, Tereske, ahol a XIII. századi római katolikus templom Magyarország legjelentősebb műemlékei közé tartozik a könyvünk szerint. Páratlan értéke a Szent László legendát ábrázoló falfestmény sorozat, amely a legteljesebb, középkorból fennmaradt alkotás.

Minden esetre kalandos volt a bejutás. Pár perccel dél előtt értünk a helyszínre, a templom természetesen zárva, s hosszas kérdezősködés és nyomkövetés után a Polgármesteri Hivatalig jutottunk, ahol bizonyos Valikánál van kulcs, s ő majd beenged.

Közben nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy megörökítsem a 760 lelkes kis falu kiemelt intézményeinek képét. Bizony, itt nem sok minden történhetett az ötvenes évek óta, amikor még én is emlékszem gyermekkoromból ilyen falusi házakra: Az első az Egészségház, második a Polgármesteri Hivatal.

Itt aztán a frissen, 5 napja beiktatott új Polgármester maga vette kézbe az ügyünket és lelkesen, még az idegenvezetést is vállalta, s a legvégén a karzatra is felvitt bennünket, ahol maga beült az orgona mögé, s játszott néhány dallamot, hogy részünk legyen a szép akusztikában is.

A templom a falu főutcáján, mint egy kis sziget, körbe van véve magasra nőtt örökzöldekkel, s szép békés piciny templomkertje van:

Ez már a karzatról készült, átfogó kép:

S mögöttünk az orgona:

S ímé a lényeg, részletekben:

És a vége átmegy a szentély előtti diadalíven túli falra:

Ugyanezen  a falsíkon van a szintén eredeti reneszánsz, szépséges  kőfaragású szentségtartó ablak:

A szószék is nagyon komoly:

A szomszédos Szátok nevű falu kis pléhtetejű templomának nagyon szép  formája ragadott meg, s gyorsan lekaptam a kocsiból a látványt.

De innen már Romhány nem lenne kikerülhető, ahol gyakorlatilag a Rákóczi Szabadságharc utolsó, egyben vesztes csatája zajlott 1710-ben, melyet már csak diplomáciai tárgyalások, s a majtényi fegyverletétel követett 1711-ben, Európa leghosszabb ideig, 8 évig tartó szabadságharca után.

Ezért a következő színhelyet inkább átteszem Sárospatakra, hogy ne annyira hátulról előre ugrálva kelljen megtekinteni a Rákóczi „emléktúránk” (így alakult) állomásait.

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Magyarország, Történelem, Utazás
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.