Capri album – 01. Megérkeztünk

És két nap fárasztó rohanása után már a gondolat is balzsam lelkünknek, hogy most 4 nap teljes kikapcsolódás, csak a kényeztetés – szemnek, lábnak, léleknek, mert a földi paradicsom vár minket! Így igérték forrásaim, amiből bőven írtam már a blogon található úti előkészítőben; ehhez már csak egy hiányzott: hogy hozzátehessem személyes albumomat is.

Hát íme.

(Tekintettel a már említett Capriról szóló blogbejegyzésre, itt most csak a legrövidebben fogom a képeket kommentálni.)

Sorrentoban reggel horgonyt bontunk, s még egy darabig élesen kirajzolódik a Sorrentói félsziget partvonala, de hamarosan már csak sejteni lehet a mögöttünk hagyott tájat.

És eleinte csak sejtjük, majd bizonyossá válik, ez már Capri. A szikla kiszögelésén hableány üdvözli az érkezőt, s az idő is egyre biztatóbban alakul.

A funicolar felvisz a kikötőből a városka központjába.

És megérkezünk a szállodánkba.

A hatalmas fenyő lábánál a cserepes hortenzia lágy pasztellel színezve:

Megejtő a látvány a teraszról, ahol majd reggelenként a kávét tálalják némi friss péksüteménnyel nekünk, s a többi vendégnek.

A hotel választásunk tökéletes, hiszen a Capri elsőszámú szimbóluma, a Faraglioni sziklák napi szinten köszöntenek, s közvetlenül alattunk pedig a Karthauziak kolostora, az Augustus kertje, amellett pedig a Krupp út kanyarog le a Marina Piccolába.

A Certosa di San Giacomo, melyet 1371-ben alapította Nápolyi Johanna (Anjou I. Johanna királynő) titkára, a hasonló nevű herceg Giacomo Arcucci.

S a kolostortól útbaesik az itteni szerzetesek titkaként kezelt parfüm elegáns árudája, benéztünk, de hamar lemondtunk a 80 Eurónál kezdődő örömökről.

Már a becsalogató hölgyben is volt valami szerzetesi visszafogottság, vagy unja már, hogy a nappal ott hömpölygő tömeg pénztárcája alapján nem éppen tekinthető célközönségnek.

Viszont boldogan kifizetjük az Augustus kertjébe a belépőt, hisz erről is ódákban emlékeztek meg forrásainkban.

Hát…. szépnek, szép, de ennyi az egész. Amit már a bejárattól is látni lehetett. Egy kis kör alakú díszkert, ami kilátóban végződik, azzal a kilátással, amit még a sziget száz pontján megkapsz fizetés nélkül. A lehúzó show elkezdődött. Mert az ugyan nem ért minket felkészületlenül, hogy Capri drága, de ezért belépődíjat szedni, azért kicsit túlzásnak tűnt még ennek tudatában is. Ezek után alaposan körbe is fényképezzük.

De ami ez után jön, hát attól bizony felsikoltunk. Igen, itt van az a hihetetlen azúr ami oly nagyon hiányzott már az Amalfi parton!

S itt levegőért, és a telefonunkért kapkodunk. Mert ezt most, ebben a pillanatban, amikor a gyönyör ránkszakad haza is kell küldjük, szállnak az MMS-ek, miközben kis híján tényleg könnyezünk:

Számomra ez az, ami Capriból örökre megmarad.

Mert így utólag, hogy lassan leül a dolog, ha nagyon reális akarok lenni, el van ez a dolog Caprival erősen túlozva. Ennyire szép városkát bárhol találsz Európában. Fényes üzleteket is, bár engem ez nem vonz, csakúgy, mint az a tudat, hogy ez a celebek egyik kedvenc tartózkodási helye. (Mondjuk én még George Clunyt felismerném, ha szembejön / jött volna, de a legtöbb mai sztárocska már nekem nem szám, csakúgy mint az ún. milliomosok gazdagsága, életvitele.) A maradék pedig néhány jól karbantartott sétáló utcácska.

Szóval, ha kellően kihevertük a súlyosan gyönyörű látványt, akkor óvatosan kezdjük el csavarni fejünket a szikla felöli oldalra (bár a rugó valahogy a nyakunkban még többször és makacsul visszaugrik 🙂 ), s akkor másfajta meglepetés vár: egy Lenin emlékoszlop. Ja kérem, itt tényleg demokrácia van! Nincs semmiféle politikai elfogultság – aki nevezetes ember itt tartózkodott, kijár neki a mementó:

Ezen, a ferdére sikerült felvételen pedig már az esseni acélgyáros, Friedrich Alfred Krupp van, aki az utat építette nekik:

S innen most visszafordulunk, s néhány elegáns szálloda és üzlet érintése után erős szükségét érezzük valami ebéd-félének is.

És azért volt még egy leg ezen a délutánon! A jegestea. Én még ilyent nem ittam. Raffináltan megcsúcsozva frissen szelt narancs, citrom és lime darabkákkal; menta a tetején – s hűvösen gyöngyöző pohárban felszolgálva! Mennyei volt.

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Olaszország, Utazás
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s