Az csúnya beszédrűl

Az elmúlt hónapban hatalmas munkában voltam, a régi családi fotók kapcsán amolyan múltidézésbe zuhantam. Számomra is hihetetlen dolgok kerültek elő a lélek legmélyéről, amiknek a létezéséről már nem is volt tudomásom. De itt nem erről akarok írni.

A szülők származási helyéről, egy dunántúli kisfaluról (ma már várossá van nyilvánítva) fantasztikus forrásanyagokra bukkantam, ahol az 1767. november 1.-én életbe léptetett falu rendtartásban a törvénybíró kötelességei alatt az alábbi tanulságos passzusok álltak:

6. Az fölleb emlétett káromkodó, átkozódó és pörlekedő személlyeket pedig mindannyiszor, a’ mennyiszer tapasztalni fogja, ez aláb megírt mód szerint megbüntetni el ne mulassa, tudni illik: Valakik egymásnak lelkeket förtelmesül mívelik és {salvis auribus = bocsánat a kifejezésért) kuttya, disznó, menykő, ördög mívelem és több efféle ocsmán szitkokkal az adtátt, teremtettét ellmondgyák, azokat legelsőben az maga bírói házánál kalodában verettetvén, ez aláb megnevezett büntetéssel, másodszor és töbször pedig {toties quoties= annyiszor amennyiszer) annyi csapásokkal, az mennyi esztendős azon személy lészen, az pölöngérben szegezvén, nyakokat vasárnapon az hadnagy által megcsapatni kemény büntetés alatt el ne mulassa. Az ki pedig tudván az illen káromkodókat és az bírónak föl nem adgya, mindazokat megtudván az bíró, hasonló büntetéssel megbüntesse.

7. Az pörlekedő, átkozódó és egymást kissebbétő emberek s asszonyoknak pedig 24 pálcacsapások általa az maga házánál rendeltessenek, hacsak maga az bíró avagy eskütt ember nem lészen, mivel ezeket (amint fölleb is már megmondatott) nem az bíró, hanem maga az uraság bünteti, s nemkülönben az hellységbéliek is, hogyha az kissebség és az böcstelenéttő szók nagy dologbul fognak állanyi. Az ki pedig az helységbéliek közül eskütt embert kissebéttene meg, annak 28 pálcacsapások az bíró által, pölöngérben szegeztetvén nyakok, rendeltessenek.

Az ember megmosolyogja ma e bűnös szavak listáját.

De azért itt is eltűnődöm azon, mint sok, a korban játszódó film kapcsán, hogy
a középkori embereknél, illetve emberek által alkalmazott büntetési módok, mennyire kegyetlenek tudtak lenni, s a borzalmak tárháza a kínzások és halálra ítéltek kivégzésének módozataiban, milyen természetes eleme volt az akkori életnek.

A sárospataki börtönpanoptikum kapcsán   (https://elismondom.wordpress.com/2010/11/02/utazas-azeszaki-kozephegysegben-09-sarospatak-varostortenet/) már korábban becsatoltam néhány képet a középkori büntetés végrehajtás illusztrálásául, amelyet most ugyanabból a forrásból kiegészítenék néhány további hátborzongató darabbal.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Magyarország, Történelem
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.