Kőszeg gyönyörű plébániatemploma

Első ámulatunkat Kőszegen a Fő teret lezáró csipkés plébániatemplom váltotta ki.

Ékszerként simul a város testére ez a gyönyörű, neogótikus csoda.

A templom külső megjelenéséhez mintául ez a XV. századi monstrancia szolgált.

A bravúros megvalósítás nem csekély arányokban történt. Az 57 méter magas torony egy 49 méter hosszú, 17 méter széles hajóval ellátott templomot díszíti. A hajó belmagassága 19 méter.

S szemből a majolikával fedett égbetörő tornyot szegélyező két melléktorony szinte filigrán látványából nem is hinnénk, hogy a templomtest egy igencsak korpulens, két mellékhajóval, és két kereszthajóval gazdagított főhajót rejt magába.
A templom ezen alaprajza a tetőzeten is megmutatkozik.

A XIX. század elején Kőszeg lakossága 5782 főt számlált, s ennek 65,2 százaléka tartozott
a katolikus egyházhoz. A hívek 1672 óta a kis befogadóképességű Szent Imre templomba jártak szentmisére. Ez ébresztette a plébánosukban a gondolatot egy tágasabb templom építésére, amelyhez létre is hozott egy alapítványt. A gondolattól azonban még eltelt 65 év az első kapavágásig. A Ludwig Schöne bécsi építész tervei alapján végül 1892-94 között megépült a templom. Az építkezés kivitelezője Müller (Andráskay) Ede építési vállalkozó, ám a legtöbb berendezést osztrák műhelyek (fő- és mellékoltárok, stációk, márvány szenteltvíz tartók, Rieger orgona, festett üvegablakok) szállították.

Az egykori Külső, vagy Flórián piacon álló Korona kávéház helyére épült templom a mai
Fő tér nyugati oldalán, a hegy felé vezető emelkedőn magasodik. Az égbetörő összhatást fokozza a bejárat előtti lépcsős terasz s a gótikus stíluselemek: a homlokzat centrumában álló torony a fiatorony párral, a meredek toronysisakok és gótikus ablakok.

Sokáig ültem így magam is, lenyűgözve a látványtól, anélkül, hogy a máskor sürgető belső hang megzavart volna, hogy gyerünk, siessünk befelé, mert az épp nyitott ajtóval hívogató templomoknál sohasem tudhatod, mikor csapják be azokat az orrod előtt.
Úgy gondoltam, még azzal sem veszthetnék túl sokat, hiszen ehhez a külső látványhoz képest, a belső csak szegényesebb lehet.

Pedig még ez a külső is volt egykor ennél is csillogóbb, mivel eredetileg az egész tetőfelületet morvaországi mázas cserép borította, mígnem 1929-ben egy rendkívüli jégeső azt – a toronysisakokat kivéve – elpusztította.

Aztán kiderült, hogy tévedtem. Tudniillik
a templombelső nem sejtett csodákat, szemet kápráztató pompát rejteget.

Tessék nagy levegőt venni, aztán belépünk!

Itt jött el az ideje az elbizonytalanodásomnak, hogy az én amatőr képeim vissza tudják-e adni azt az összképet, amit Otto Kott bécsi művész 1893-ban ecsetjével idevarázsolt?
A gyönyörű polikróm színvilág felújításra került a templom 100 éves évfordulóján, s a hatalmas munka négyezer négyzetméter falfelületet fogott át.

Biztonság kedvéért az ábrázolást megtámogatnám az alábbi, profi fényképészek felvételeiből összevágott képcsíkkal:

És akkor lehet újra az én csapongó kamerámat követni.

A szószék a tiroli Grödlingben készült, hangfogóján a 12 apostol, oldalán a négy evangélista domborműve. Ugyanezen műhely munkája a karácsonyonként felállításra kerülő betlehem.

Ennyi szín mellett-, és ellenére sem maradtak el itt sem a festett üvegablakok, amelyek megszokottan a legtöbb templom leginkább meghatározó színes elemei. Az eredeti ablakokat a bécsi Ceygling cég mesterei készítették. A zűrzavaros idők folyamán azonban sok ablak megsérült, vagy elpusztult, amelyeket éppen az utóbbi években gyártattak újra, hogy pótolják a hiányt.

Az ablakok ábrázolásai tematikus megrendelés alapján készültek, egyes darabjain sokszor megörökítve annak a családnak is a nevét, amely hozzájárult a finanszírozáshoz.

A  szentélyt és az utána következő kereszthajót egyenként 3 színes mérműves (kőből készült rácsos) lándzsaablak díszíti. A szentélyben mindegyik ablak hármas beosztású,
míg a kereszthajóban a középső hármas beosztásút kétoldalt kettősek övezik.

Mondják, a szentély ablakai a délutáni, nyugatról beeső napsugarak hatására ragyognak a legszebben. Ezért később még külön visszatértünk, s az eredmény alább látható.

A templom kiadványában található leírás szerint középen a templom titulusa, Jézus szíve szokásos ikonográfiai ábrázolásban látható. Jézus mellett jobbján Szűz Mária, balján Szent József alakja. A felvételen jobbra a magyar királyszentek: Szt. László – Szt. István –
Szt. Imre. A kép bal oldalán a magyar koronás szentek: Boldog Gizella – Árpádházi Szent Margit -Árpádházi Szent Erzsébet.

A keresztkápolnában levő festett üvegablakokról csak az idézett kiadványból tudok nektek ízelítőt adni, mivel ennél a templomnál is szigorúan el volt zárva ráccsal a főhajó, így azokra nem volt egyáltalán rálátásunk.

Az oldalhajó ablakainak csak a felső, karéjos része figurális, a többi mértani elemekből áll.

A bejáratot követő kereszthajó északi illetve déli homlokzatán levő ablakokat viszont sikerült kellő részletességgel megörökítenem.

Az északi homlokzat nagyméretű táblaképén felül a karéjos részben Szent Mihály főangyal. Alatta a hármas osztású képen Lázár feltámasztása.

A déli homlokzati ablak karéjos részében Avilai Szent Teréz. Alatta a hármas tagolású képen Mária Magdolna megkeni Jézus lábát.

Itt pedig egy ablak részlet Kőszeg címerével és a valószínű készíttetők neveivel.

És lezárásul még néhány fotó az előtérből.

Remélem legalább annyira élveztétek a látogatást Kőszeg egyedülálló plébániatemplomában, mint én magam.

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Magyarország, Vallás, Városnézés
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Magyar edit szerint:

    meglepöen szép

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s