A Fiumei sírkertben az Ars Sacra sétán

mozaik3-1
…és vége lett az idei szakrális hétnek is, amely számomra  a Fiumei úti sírkertben egy nagyon érdekes sétával zárult.

Pár éve lapulnak itt kedvenceim között egy gyönyörű, őszi lomboktól övezett séta emlékei és bóklászásom hangulatképei nagyjaink nyugvó helyei között.

Akkori felfedezéseimet gondoltam, felfűzöm majd ennek a sétának a fonalára.

A várakozással szemben ez a vezetett séta valamelyest tematizálva volt a szakrális indíttatás okán, és nem annyira a gyász illetve szomorúság, hanem a remény,
a feltámadás egyházművészeti vonatkozásai szerint épült fel a program.

Miután lassan elveszek e két alkalommal készített fotókban, úgy döntöttem, hogy indításként én is átveszem a vezetett séta vezérfonalát, s valószínűsíthetően nyitok majd egy (esetleg 2 v.több) folytatást, az itt nem érintett hírességek sírjaiból, s magáról a temetőről is majd akkor adok pár információt.

Rögtön a főbejárattal szemben egy Pátzay Pál szobor: Égbenéző címen.


Eredetije a Farkasréti úti temetőben, a fiatalon elhunyt költőnő Pinczési Judit sírján.

Ettől balra, a következő parcellában egy másik, a Farkasréti temető bejáratából idekerült Főnix madár szobor, – Mészáros Mihály alkotása – az elhamvadó, majd a tűzből új  éltre kelt madár  allegóriája.


A főbejárattal szembeni úton elindulva hamarosan még egy modernkori alkotással találkozunk, ez a II. világháborús áldozatok emlékműve, rajta Pilinszky sorok:


Ezután a monumentum után egy filigrán, házioltár jellegű Ligeti Miklós (az Anonymus szobor alkotója, vagy találkoztunk már vele korábbi bejegyzésimben -Deák tér/Meridien szálló – Bandholtz tábornok/Szabadság tér, Gresham palota) alkotás ékszerszerű szépségében gyönyörködhetünk.

A kis domborművön a keresztre feszített Krisztus angyalokkal – s a dícsfény hordozza a feltámadás optimista üzenetét:


Úgy érzem ide be kell tennem a szobrászművész síremlékét is, amely Bory Jenő alkotása.


Ugyancsak különlegességével fog meg az az ún. hímeskő -kép, mely Mattioni Eszter képzőművész találmánya. A műfaj technikája, lényege, hogy cement alapba ágyaznak különböző méretű cement darabokat, köveket, mozaikot amely további megmunkálás során nyeri el képi formáját.  Az itt látható síremlék ritkaságszámba megy egyéb temetők között is, s Máriát ábrázolja két angyallal.


S innen elérkezünk az Árkádsorra, mely építése 1904 és 1908 között tartott, Gerle Lajos és Hegedűs Ármin tervei nyomán. Az olasz, reprezentatív minta nyomán kialakított árkádsort módosabb polgárok temetkező helyéül szánták. Ekkoriban itt létesültek a legdrágább sírhelyek, amelyeket száz évre lehetett megváltani (de volt köztük, amelyet a főváros végleg átengedett egy-egy jeles személyiségnek). Kialakítása szerint alul a kriptában nyugszanak az eltemetettek, s a kriptafedlapok szolgálnak járószintül. Az árkádsor mindkét oldalán sok síremlék. Az út két oldalán párhuzamosan futó két árkádsor kupolákban végződik, melyek kupoláját Róth Miksa műhelyében készült mozaikból neves művészek képei díszítik. Sajnos az egész építmény nagyon leromlott, felújításra szorulna, folyamatos az omlásveszély.

És most egy kis hangulatváltás ősziesebb képre, korábbi felvételek alapján.

S az árkádsor hátulja is nagyméretű alkotásokkal ékes.


Majd néhány szobrot közelebbről is megtekintünk, előbb azonban benézünk az első kupola alá. A téma Jézus siratása, készítője Dudits Andor.


Ezzel szemben levő kupolát  a Krisztus feltámadása díszíti Kőrösfői Kriesch Aladár feldolgozásában.

És a kupola alatt íme kik nyugszanak. Görgei egyébként, midőn 1848-ban neve mellől levetette az y-t, fennmaradt dokumentumok alapján, csak i-vel írta alá a nevét. Utódai aztán visszacserélték azt halála után. Kérdés, hogy ő maga ezzel egyetértett volna-e?

A következő kupolának valószínű készítője Vajda Zsigmond, a kép témája a Szentlélek eljövetele. Az ábrázoláson a pünkösdi lepel, Mária és az apostolok, illetve a négy evangélista.

Lejjebb a falon ismerős nevet látok.Később kis magyarázatot is találok a jelenségre: Az egyes kupolaterek alatt csontfülkéket létesítettek, olyan személyek ládába helyezett csontjai számára, akiknek a sírhelyét családjuk nem váltotta újra, de nem is akarták, hogy a földi maradványok közös sírba kerüljenek.

És végül, a negyedik kupola amely az Utolsó ítéletet ábrázolja. Alkotója Lotz tanítvány volt, Stein János, ami igen meg is látszik a kép stílusán.


És most végigmegyünk az egyik sor árkád alatt.

Rögtön az elején megint két Ligeti Miklós alkotás. Az első téma feldolgozásában inkább a tragikumot fogja meg: az elhunyt amint átmegy egy kapun ( a túlvilágba).

Párdarabja a patetikusabb, amikor az elhunyt a koszorút tartva, mintha inkább vigasztalóként állna a gyászoló asszonyalak mellett.

Radnai Béla szobrászművész a diadalmas, feltámadt Krisztust ábrázolja, mögötte is egy újjászületett világ. Fölül idézet János evangéliumából: Én vagyok a feltámadás és az élet.

Bory Jenő szobra a Krisztus és a bűnös asszony: mondandója, az irgalom is olyan fontos, mint a transzcendens hit.

Kereszten a drapéria tipikus ábrázolása a feltámadásnak, mint ahogy a trombitáját megfújni készülő angyal az utolsó ítéletre utal.


Zala György kevésbé kvalitásos, ám a közízlést igen megnyerő síremléke a városligeti vendéglős Wampetich családnak készült, mint ahogy sok nagyiparos – Eisele vasgyárosék, Láng gépgyáros stb. – síremlékei is itt sorakoznak. További részletezés nélkül beteszem még ezen az árkádsoron készült fotókat, s zárásul, már az Árkádsoron kívül, egy másik nagyiparos család síremlékével, a Haggenmacherekkel egyelőre elbúcsúzunk a nemzeti sírkerttől.

Az eredetileg budafoki sörgyárosok, akik később családi kötelékekkel beolvadtak a Dreher sörgyárba, sírjukon ismerős figurát látok: Bertel Thorvaldsen Krisztus szobrának egész alakos másolatát. Találkoztunk már vele a kőszegi Jakab templom bejárata fölötti domborművön!

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Magyarország, Művészet, Városnézés
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) A Fiumei sírkertben az Ars Sacra sétán bejegyzéshez

 1. Túl szerény, hogy nem tartja művészieknek a fotóit, mert szerintem azok. Köszönet, hogy megtekinthettem őket. Gratulálok!
  Mária

 2. Kedves Blogíró!
  Köszönjük, hogy ajánlja a programunkat a blogján.
  Örömmel fedeztük fel tavaly a fenti híradást.
  Szíves figyelmébe ajánljuk az idei Ars Sacrát, amely különösen gazdag. Valamint egy kis beharangozót is: http://www.youtube.com/watch?v=b055cHvLgtk&feature=em-share_video_user

  Várjuk a programokra!
  Üdvözlettel,
  Babarczy Veronika (komm. munkatárs)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.