Akikre nem volt méltó e világ…

Egy kedves olvasóm nápolyi fejezeteim kapcsán felkért, írjak a protestáns gályarabok történetéről. Úgy gondolom ezt Moldova György: Negyven prédikátor című könyvében már nálamnál avatottabban és mindenképpen szebben megtette, s amit én ehhez hozzá tudok fűzni, legfeljebb annak az emléktáblának a csatolása, amelyet a Magyar Reformátusok Zsinatának házában emlékük megőrzésére 1936. évben felavattak.

A tábla felirata a nevek felsorolása előtt:

“Légy hív mindhalálig és néked adom az életnek koronáját” (Apoc. 2,10)

Az 1675-76. esztendőkben evangéliumi hitük bátor megvallásáért, az Úr Jézus Krisztushoz és egyházához való rettenthetetlen hűségükért gályarabságra ítéltettek és a Nápolyba vivő úton, börtönök mélyén s részben gályákon kimondhatatlan szenvedések keresztjét viselték a következő ágostai és helvét hitvallású magyar lelkipásztorok és tanítók: (lásd fenti táblán).

Sorsukat Kollonits Lipót bíboros, esztergomi érsek, a bécsi kamara elnöke, államminiszter hírhedt mondása: “Én Magyarországot előbb rabbá teszem, aztán koldussá, végre katolikussá” -alakította, és vitte e szomorú végzet felé.

Közülök tizenketten útközben vagy a gályán vértanúhalált haltak, hárman korábban szabadultak. A többi huszonhatot a nápolyi gályákról és börtönből 1676. február 11-én Isten dicsőségére, Németalföld Szövetséges Rendeinek hittestvéri akaratából kiszabadította az istenfélő hős dr. Ruyter Mihály tengernagy.

“Akikre nem volt méltó e világ…” (Hebr. 11, 38)

A hitvallók és a szabadító örökké áldott emlékére állította e jelt a Magyarországi Református Egyház egyetemes konventje az 1936. évben.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Magyarország, Történelem, Vallás
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Papp Péter szerint:

    Kedves Asszonyom,
    ISMÉT “itt ragadtam” a honlapszerkesztő-logika szerint egymást követő, mindig-tovább-léptető újabb és újabb “úti jegyzetei” előtt. Most éppen ENNÉL szakítottam meg a teendőim ellenére folyó olvasást-gyönyörködést-bámulatot. S hogyha meg tetszene írni, HOGYAN lehet (felhasználható) képet-adatot küldeni Önnek, mellyel még gazdagodhatna alkalomadtán egyik-másik oldala/lapja, nagyon szívesen küldeném. Minden jót kívánva: P.Péter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.