Pompeji és Herculaneum, városok az időkapszulában

Ma ahogy az uszodában a hátamon lebegve átadtam magam a víz lazító, kellemes ölelésének, egyszer csak megjelent előttem Herculaneum Külvárosi fürdője, ahol az akkori emberek ugyanígy élvezhették, az általuk igencsak magas szinten művelt fürdőzés örömeit. Ahogy Pellegrino írja,

..a mérnökök, akik megvizsgálták Herculaneum eltemetett házait és a közfürdő izzasztókamráit és medencéit, – a fémcsövek, szelepek, kazánok rendszerét, -mondják, azokat egy korát megelőző lángelme alkotta. A fürdők jobban felszereltek és fényűzőbbek voltak az ezredforduló countryklubjainak többségénél.
A társalgó, ahol lustálkodni lehetett a fürdés után, három nagy panoráma ablakkal a Nápolyi öbölre nézett. Boltíves ebédlőik voltak, és olyan mozaikjaik, amelyeken majdnem kétmillió kövecskéből rakták ki a tájképet. A várótermeket, társalgókat, ebédlőket – melyeket télen szövevényes csőrendszeren keresztül fűtötték – gondosan helyreállított görög műkincsekkel díszítették. A falakon stukkó, melyek előregyártott másai virágos, spirális öntvényeken az Edward kori Európa luxushajóit és luxus szállóit, – villáit ékesítették. A kazánház ablakain az ép zsalugáterek olyanok, mint amiket a viktoriánus korban használtak.

Herculaneum, Külvárosi fürdő -P1010220 AA fotó Heyek Andrea

Herculaneum, Terme Suburbane, belépő hall

városi thermák

városi thermák 3

És ezeket a fürdőket nem az uralkodóknak, vagy a dúsgazdagoknak tartották fenn.
A falfirkákból láthatjuk, hogy ide átlagemberek, sőt, rabszolgák is jártak.

 Még az olcsóbb negyedek legapróbb házaiban is tengerre nézett az erkély, díszesek voltak a falak, virágok olajai illatoztak a parfümös üvegcsékben.  A Vezúv városaiban a feltörekvő “középosztály” lakott.

És akkor felrémlenek nekem a két éve Pompejiben látott szűk kis utcákban (cardókon) erkélyes emeletüktől megfosztott házak sivárnak látott kőrengetegei, s látom Nápoly ugyanilyen, élettől nyüzsgő utcáit.

Nápolyi utcaképekHát persze, hogy ugyanaz a kép! Még a falfirka is ott van a falon, s a földszinten a kis üzletek, árusok:

P1030744 NápolyS miként mi is gyakran beugrottunk két helyszín között rohanva, egy-egy utcára nyíló gyorsétkezőbe, nekik is megvoltak az ezt a célt szolgáló, thermopoliumnak nevezett, melegített ételt és italt felszolgáló helységeik. Pompeiben egyedül, egyes számítások szerint, 140 volt belőlük!

Pompei, Thermopolium of Vetutius Placidus - thermopolium

És hogy nincs új a nap alatt, most figyeljetek!
Kiszolgáltak pogácsává formált, roston sütött, különleges mártással meglocsolt marhahúst, félbevágott zsemlében; főtt disznókolbászt, fűszeres babbal megkent hosszúkás zsemle-szerűségben.
A már leírt Külvárosi fürdő falán egy üzenet arról számol be, hogy két barát a lányokkal vidáman felfalt 105 és 1/2 sesterciuszért 12 offelát az összes körítéssel! Az offela vékony, ropogós kenyeret jelent.
Mi ez, ha nem hamburger, hot-dog és pizza?
S amit még az ókori pizzáról tudni lehet: sajttal, ajókával,vékonyra szeletelt gombával, és amiért külön kellett fizetni: tejen hizlalt, vékonyra szelt csigával tálalták. Ennek egy még extrább változata a tejszínen tartott pele hús = különleges, szőrtelen, rózsaszín egér!

Pompeii garum workshop 00 00 1dÉs ha még ezt is meg akarják kicsit bolondítani, rátesznek egy keveset az ókor legkedveltebb szószából, a garumból.

A sós, fűszeres erjesztett halszósznak a pompeji Scaurusék konyhájáról kikerült minőségét még “külföldön” is kedvelték: Franciaország és Spanyolország első századi szemétdombjairól kerültek elő olyan törött cserepek, amelyek Scaurus pecsétjét vagy címkéjét viselték.

A pék, Sextus és Julia Félix házában valószínűleg saját mesterségüket örökítették meg a fennmaradt freskón ábrázolt piacjelenetben :

House of Julia Felix - fresco of market PompeiiS az ott megfestett kenyérnek a vulkán által karbonizált darabja máig megőrződött.

H,P Mindennapok 002

És nem csak ez….

Herculaneum Pristinum P1010248 - fotó Heyek Andrea

ételábrázolások

A pompeji Izisz templomában a vallás papjainak tojásból és halból álló reggelije,
a herculáneumi domborműves, Telephosz ebédlőjében a terített asztalon: tojás, kenyér, zöldsaláta, gyümölcs, virágmintás mézes sütemény. A Részeg Priapus csapszékben éppen kihelyezték a pultra a rágcsálni való olajos magvakat, és egy másik kocsmában a fali menü megőrizte annak az omlettnek (Ova Melitta) a nevét, amelyhez felvert tojást, olívaolajat, kockára vágott füstölt sonkát, durvára tört borsot és egy löttyintés mézet kevertek össze.
A Neptumus ház kamrájában bab és csicseriborsó elszenesedett készletét tárták fel, de épségben megmaradt egy tál dió is, amelyet akár még most, 1900 év múlva is meg lehetne enni.

H,P Mindennapok 004, fügés kosár

Míg az emberekből jobb esetben csontjaik maradhattak meg, amik faggathatóak, ironikus módon, mint azt a papirusz tekercsek példája is mutatja, a szénné égett tárgyak túlélését éppen elszenesedésük okozta, mely a labilis szerves anyagokkal szemben egy stabilabb állapotot képez.

Azután más rejtélyes dolgok is közreműködtek az ókori tárgyak fennmaradásában, mint azt számtalanszor megfigyelték már egyéb katasztrófáknál (pl. Titanic, New York-i ikertornyok) is. A vulkáni felhők, a kihullások és törmeléklavinák talányosan hol mindent elpusztítottak, hol meg sem borzolták a dolgokat. A tornádóknak megvan az az érthetetlen szokása, hogy le tudják robbantani egy ház felét, miközben a másik felét olyan épségben hagyják, hogy a teríték is fennmarad az asztalon.

Ez a két erő elképesztő gyakorisággal mutatkozott meg itt, a Vezúv katasztrófa sújtotta területén is. Alig ötven méterre a csónakháztól, a herculaneumi Bicentenáriumi ház egyik szobájában, ahol a 350 fokos felhő szabályosan elgőzölögtette a fagerendák felső rétegét, egy fiókban hivatalos okmányok maradtak meg úgy, hogy még a pecsétviasz sem olvadt meg rajtuk.

Herculaneum P1010260 - fotó Heyek Andrea

Miközben a herculaneumi sportpályán (Palaestra) az első felhő széttörte a bronz szobrokat és felhintett velük egy egész háztömböt, a közeli épületeket elsöpörte, a szomszédságban levő Telephosz villa nagy részét kitépte a földből, s a csónakház felett a tengerbe hajította, addig ebédlőjében zavarba ejtő háborítatlansággal várakozik a terített asztal, amikor 1900 év múlva megérkeztek az első régészek. Ugyanez a vulkáni felhő szinte egy kövét sem mozdította el a Külvárosi fürdőnek (nevét is leginkább attól kapta, hogy pusztaságban látszik állani, miután a szomszéd házakat alapjukig ledarálta a vulkán tombolása), ám a tengeren hirtelen visszafordulva, a fürdő gőzkamrájának (laconicum) ablakán besüvítve felborított egy nehéz márványmedencét és keresztülhajította a szobán. A régészek emelték vissza helyére, de a lenyomatát meghagyták a falon. (A fürdőkhöz készített fenti mozaikképemen ez is megtalálható!)

A fa városszerte ellenállóbbnak bizonyult a húsnál.

elszenesedett bútorok, gerendák

Sok esetben a gerendák és az erkélyek tartószerkezetei mélyen megrepedeznek és megfeketednek, aztán az égés megáll. Az esetek többségében egyedül a vulkáni felhőben található légörvény hőmérséklete határozza meg azt a mélységet, amelyben a fa átváltozik faszénné.

Herculaneum Casa del Tramezzo di Legno P1010234 - fotó Heyek AndreaA híressé vált Fa tolóajtók házában a megfeketedett ajtók még ma is működő képesek. Míg a Gemma ház gyerekszobájában egy csecsemő csontvázát találták a megfeketedett bölcsőben, mellette az intarziás bútorok épek és sértetlenek….

Miközben Pompejiben a megrendítő gipszminták nem teszik lehetővé a csontok vizsgálatát, Herculaneumban a helyszínen 19 évig – versenyt futva a testét emésztő rákkal – Sara Bisel, amerikai antropológus és kórboncnok faggatta titkaikat.

Gilbert Grosvenor and Sara Bisel observe ancient bones at Herculaneum.

H,P Sara Bisel 002

Tőle tudjuk, hogy a lakosság átlagos testmagassága akkor a férfiaknál 170, a nőknél 155 cm volt. A fogak elemzéséből évről-évre meg tudja állapítani, milyen jól táplálkozott egy római igásló, rabszolga, vagy katona. A karbonizotópos elemzésből kiderül, mennyi volt egy polgár étrendjében a hús, mennyi a zöldség aránya.

H,P Emberi maradványok 007Mint a helyreállított koponyák (többnyire szétrobbantak a gőzzé lett agyszövet és felforrt vér nyomására) képein is láthatjuk, feltűnően ép fogazatuk volt ezeknek az embereknek. Feltehetőleg azért, mert sok halat ettek (magas stronciumtartalom!), ivóvizükben a mainál háromszor több volt a fluor, viszont kevesebb cukrot fogyasztottak. A fáraók eleségeként – Egyiptomból importált – mályvacukorka az édességek sorában a legdrágább cikk volt, akár 100 sesterciust is elkértek adagjáért.

Sara Bisel, akit  “a csontok hölgyének” neveztek, emberfeletti munkával, megszállottan, napi 10-14 órában végezte munkáját, s nem lehetett arra sem rávenni, hogy felbecsülhetetlen értékű jegyzeteit sajtó alá rendezze. Mindössze egyetlen vékony könyv jelent meg feltárásairól, miközben jegyzetfüzetek köteteit írta tele megfigyeléseivel.  Ő nem a halál pillanatát akarta rekonstruálni, hanem az foglalkoztatta, mit árulnak el a csontok az emberek életéről.

Néhány elképesztő leírást idéznék itt fentiek érzékeltetésére:

Egy szép, kivételesen arányos arcú rabszolganő fogainak barázdáiból megállapította, hogy gyermekkorában alultáplált volt, és sokszor szenvedett magas lázban. Későbbi gazdái tisztességesen etették, bár a lapockára és a combcsontokra tapadó inak elárulták, hogy rendszeresen emelgetett és cipelt nehéz tárgyakat lépcsőkön, vagy hegyi utakon….

Herculaneum boat -kEgy férfi, aki éppen csónakot akart vízre tolni, a felkarja csontjain látható izmok barázdái szerint, hosszú évekig evezett, vagy építkezéseken cipelt nehéz terheket, esetleg mindkettőt. Körülbelül 55 éves volt, alacsonyabb kortársai többségénél.
A rabszolgalánnyal szemben, ő sose lakhatott jól. “Se ételből, se életből, egyáltalán, semmiből se jutott neki jó”-állapítja meg Sara.

Lenyűgöző leírást nyújt a katonáról, akit a parton arcra esve a homokban találtak. Akkora erő csapta oda, amely a belső fülben található csontok kivételével minden csontját összetörte…

…vagy a mintegy 16 éves fiúról, akinek kora gyermekkorától az állva való evezés, vagy hálóhúzás tette erőssé mellizomzatát. Jobb oldali fogairól mélyen lekopott zománc, mint a mai halászoknál, akik hálójavítás közben a foguk között tartják a  zsinórt.

De számomra a legdöbbenetesebb ábrázolást teljességében az alábbi könyvlap fotón szeretném veletek is megosztani:

LELET 01

Remains of a pregnant woman and fetus killed by Mount Vesuvius' ash.Ugyanazt a tragédiát mesélik az első bejegyzésemnél idézett,
apa és fia Pompejiben feltárt csontvázát láttató leírások, ahol ugyanott ennek a családnak még további 11 tagját lelték fel, közte egy mindennapos kismamát – akit már nem tudván menekülni, nem hagytak magára.

Herculáneumban, a mintegy 25 éves áldozat koponyája alatt látható piciny csontváz, a testében hordozott mintegy 7 hónapos magzatát mutatja.

Vagy a mindnyájunk által talán az egyik legjobban ismert kép, mely Publius Paquius Procolust és feleségét (kiknek kezében a papirusztekercs= könyv, írótábla és stylus= toll, üzeni kulturáltságukat is) ábrázolja, akiknek hét gyermekükkel együtt lett sírja a házuk, amikor a habkő súlya alatt az egész emelet beszakadt.

H,P Paquius Proculus és felesége 002 a

Mert a régészet leginkább az emberekről szól, ablakot nyitva letűnt korokra, csakúgy mint itt, Herculaneumban és Pompejiben, az idő egy pillanatába beledermedt városokban, s segít megérteni hogyan éltek – és haltak. Emberek, akik csakúgy, mint mi magunk, tele voltak vágyakkal, ambíciókkal és szenvedéllyel. Ahogy a könyv szerzője írja:

“Bár a rómaiak olyan messze vannak tőlünk az időben, mint egy idegen civilizáció, ha a régészet eszközeivel újrateremtjük házaikat, arcukat, örömeiket és bánataikat, nem kerülhetjük ki a következtetést: az idő szakadéka tükör, és a Vezúv gyermekei mi vagyunk.”

És látjuk használati tárgyaikat és értékeiket, amelyek egyszerre lepnek meg, és bűvölnek el bennünket:

MINDENNAPI ESZKÖZÖK

House of the Silver Wedding - crocodile Pompeii

arany ékszerek

Értékeik

Rekonstruált bútoraik

Rekonstruált bútoraik

Használati tárgyak

Ismerjük szabadidő eltöltési szokásaikat:

Zene, olvasás

Sport és egyebek..

Fenti utolsó kép egy finomabb kifejezési formája szexuális vonzalmaikról szóló falfirkáiknak. Erre az egyik legmeghökkentőbb példa számomra a herculaneumi Casa della Gemma latrináján talált felirat, amely így szól:
Apollinaris medicus Titi imp(eratoris) hic cacavit bene’. Amely kb. annyit tesz, hogy bizonyos Apollinaris, aki Titus császár orvosaként nevezi meg magát, itt csodásan székelt! Fel nem foghatom ezt miért kellett falba vésni (?). Ez a bizonyos latrina egy kis szűk kőépítmény két lyukkal egymás mellett, mert, úgy látszik, hogy még itt is szokás volt társadalmi életet élni….

A témához is összeállítottam egy kis képegyüttest, melynek első darabján az egyik pompeji háznak, az aljában talált, ötfelé elágazó vízelosztó csőrendszerét ábrázolja. S a latrinák tartalma is vízöblítéssel a csatornába került! (Egy párszor e helyütt már elgondolkoztam a fejlődésről szóló közkedvelt önámításainkról. Modern korunkban, cca. a XX. század elején kezdtek elterjedni az ún. angol WC-k. Másik hasonló gondolatmenetet a falfirkák indították, az írni-olvasni tudás általánosságáról. Hisz ott a magukat megnevezők a legszélesebb néprétegekből kerültek ki.)

Latrinák

És ha már szóba kerültek az orvosok, erről is rendelkezünk emlékekkel:

House of the Surgeon - instruments Pompeii

House of the Surgeon - fresco Pompeii

De mégis, ami folyamatosan ámulatba ejt, az lakásbelsőik gazdagon színezett, és dekorált falai, amelyeket ezen feltárások olyan nagy számban hoztak felszínre, hogy egyszerűen nem lehet azt állítani, hogy 1-2 gazdag ember lakosztályáról lenne csupán szó.

Ami ezekben számunkra (azon kívül, hogy korunkban a többség ezt nem engedheti meg magának) elszomorító, hogy a helyszínen járva (kiemelten Pompejinél) ebből vajmi keveset láthatunk. Épp a napokban olvastam valahol, hogy jelenleg mindössze 4 ház talán csak, ami a nagyközönség számára is meg van nyitva a romvárosban, s a Vettiusok háza pl. – amely előtt mi is csalódottan álltunk a kordont nézve – 14 éve már be van zárva!
Persze a forgalomban levő tájékoztatók – amik adott esetben szintén nem új keletűek  – erről nem szólnak. S ezeket lapozgatva nagy várakozással megérkezünk, s a csalódás elmaradhatatlan.

Herculaneum ilyen szempontból még több eredeti helyszíni élményt nyújt:

Herculaneum Casa del Colonnato Tuscanico P1010267 - fotó Heyek Andrea

Herculaneum Casa del Salone Nero P1010275 - fotó Heyek Andrea

Herculaneum Casa del Salone Nero P1010278 - fotó Heyek Andrea

Herculaneum Casa dell' Atrio Corinzio P1010259 - fotó Heyek Andrea

Herculaneum Casa di Nettuno e Amfitrite - P1010283 - fotó Heyek Andrea

Herculaneum Casa di Nettuno e Amfitrite - P1010284 - fotó Heyek Andrea

Herculaneum Collegio degli Augustali P1010266 - fotó Heyek Andrea

Herculaneum Collegio degli Augustali P1010264 - fotó Heyek Andrea

Aztán meg ami szintén egy fájó pont, hogy a napfényre hozott házaknak is egyre romlik az állaga, sok festmény és lelet az oxigén, a megváltozott páratartalom és hőmérséklet,
a baktériumok támadása következtében színét veszti és pusztul. Ez számos alkalommal tetten érhető korábbi és frissebb képek összehasonlításakor. Mindez a másik oldalon meg indokolja a múzeumok fala közé mentését ezeknek a páratlan kincseknek, csakhogy akkor persze már az élmény sem annyira testközeli.

Ennek valamelyes áthidalására szolgálhatnak azok az internetes források, ahol még megtekinthetőek az in situ készített felvételek, s magam leginkább használhatónak a következő oldalt találtam, és melegen tudom ajánlani:

https://sites.google.com/site/ad79eruption/home

De addig is, amíg ki-ki megmerítkezne ezekben a gyönyörűségekben, én részemről adok egy kis válogatást kedvenceimből, erről az oldalról.

Falfestmények 7

Falfestmények 5

House of the Ship - fresco of Zifiro and Cori (Wedding of Zephyr and Flora) Pompeii

Falfestmények 1

Falfestmények 2

Falfestmények 3

Falfestmények 6Nem csoda, hogy amikor az 1700-as évek elején megkezdődtek a feltárások, Európa és Amerika szó szerint őrjöngött az eltemetett városokért. Hihetetlenül népszerű lett minden, ami római. Ennek hatásait, elsősorban az új amerikai köztársaságra, részben már említettem a Rómával foglalkozó fejezeteimben, de ezen túl is, a viktoriánus építészet részleteiben visszaköszönnek ezek, a fentiekben is látható finom ábrázolások.
Thomas Jefferson ezeken a feltárásokon látott motívumokból terveztetett magának ezüst asztalneműt, Viktória királynő a Buckingham palota Pompeji-termét, és Mr. Josiah Wedgwood a nevét viselő porcelánokat. Az olajlámpát vagy gyertyát tartó kis Ámorok voltak az ihletői a Titanic díszlépcsőjének lábánál álló lámpatartóknak, a Papiruszok villájának képmását pedig Paul Getty amerikai olajmilliárdos felépíttette Malibu-i birtokán, melynek kezdetektől fogva múzeumi szerepet szánt.

Villa of the Papyri - Paul Getty Museum, Malibu

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Olaszország, Történelem
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Pompeji és Herculaneum, városok az időkapszulában bejegyzéshez

  1. tt szerint:

    Nem tudom ismeri-e, ez egy ókori útiterv készítő – a ViaMichelin mintájára – megtervezheti az útját Rómától a birodalom bármely városába – öszvéren vagy gyalog, tengeren vagy a folyókon! Nagyon jópofa és érdekes, órákig el lehet nézegetni. Szerintem tetszeni fog önnek!
    http://orbis.stanford.edu/#

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.