Születésnapomra

Ismeritek bizonyára azokat a kör e-mailokat, amelyekkel az embert néha elárasztják a jó barátok, s tele vannak olyan bölcsességekkel, amik el is szállnak mire elolvasod.

blumeDe pár hónapja kaptam egy írást, amin sajnos a szerző neve nem szerepelt, de olvasva egyre inkább úgy éreztem, mintha azt valaki helyettem fogalmazta volna meg. Minden mondata a szívemből szólt. Készítettem egy mappát, s ráírtam:

Születésnapomra.

Eljött az ideje, hogy kibontsam.

“Egy nap, egy fiatal barátnőm azt kérdezte tőlem, milyen érzés öregedni. Meghökkentem kérdésén, mert én sosem gondoltam arra, hogy öreg lennék. Az ifjú hölgy, látván reakciómat, rögtön zavarba jött, de megmagyaráztam neki, hogy számomra ez egy érdekes kérdés, elgondolkodom rajta és majd később válaszolok neki.

picasso - bust of a woman with a hat 1962

Végül is úgy döntöttem, hogy az öregedés egy ajándék. Tulajdonképpen életemben most lehetek először az, aki mindig is szerettem volna lenni. Persze, nem a testem! Időnként én is kétségbeesem a ráncaim, a táskás szemem, a megereszkedett fenekem miatt. És gyakran meghökkenek azon az öreg nőn, aki visszanéz rám a tükörből /aki pont úgy néz ki, mint az anyám/, de nem sokáig gyötrődöm ezek felett.

Sosem cserélném el az én nagyszerű életemet, a szerető családomat, az én csodálatos barátaimat a kevésbé ősz hajért vagy egy feszes hasért. Ahogy korosodtam, egyre kedvesebb lettem a magam számára és kevésbé kritikus magammal szemben. A saját barátommá váltam. Nem tolom le magam, ha több süteményt eszem a kelleténél, vagy nem vetem be az ágyat, vagy megveszem azt a virágtartót az erkélyre, amire semmi szükség nincs, de jól néz ki.

Csokoládé Stettler

Felhatalmazva érzem magam, hogy élvezkedjek, hogy rendetlen legyek, hogy extravagáns legyek. Annyiszor megéltem, hogy legkedvesebb barátaim idő előtt elmennek; mielőtt még megérték volna azt a szabadságot, amit az öregség hoz magával.

Mihály Rezső- Pierrot lunaire. 1909Ki törődik azzal, hogy hajnali 4 -ig olvasok, vagy játszom a computeren? Táncolhatok a régi muzsikára, ha úgy tartja a kedvem és sírhatok a régi szerelem emlékén…..és meg is teszem.

Sétálok a vízparton egy olyan fürdőruhában, amiben kidomborodnak a testrészeim, és önfeledten vetem bele magam a hullámokba, ha jól esik, és nem törődöm a motorcsónakokból rám vetett sajnálkozó pillantásokkal. Ők is lesznek öregek.

Tudom, persze, azt is, hogy időnként feledékeny vagyok. És hát van is néha mit, elfelejteni az életből. De azért a legfontosabb dolgokra emlékszem.

Hát igen, életem során azért megtört néhányszor a szívem. Hogyne tört volna meg, amikor elveszítesz valakit, akit szerettél, amikor egy gyerek szenved, vagy elüti a cicádat egy autó? De a megtört szív az, ami erőt ad és megértést és részvétet kelt. Egy olyan szív, mely sosem szenvedett, érzéketlen maradt minden iránt, az sosem fog örömöt érezni a tökéletlenség felett.

2011. máj. 10. macsek 7

Én nagyon boldog vagyok, hogy elég soká éltem ahhoz, hogy megőszülhessek, hogy a fiatalos nevetésem mély ráncokat mart az arcomra. Oly sokan vannak, akik soha nem nevettek és oly sokan, akik nem érték meg, hogy ősz hajszálaik legyenek.

Ahogy múlnak az évek, úgy egyre könnyebb pozitív lenni. Egyre kevesebbet kell törődni azzal, mit gondolnak mások. . .Én nem teszek fel magamnak se kérdéseket. Ráadásul fenntartom magamnak a jogot, hogy ne legyen igazam.

Nos, válaszolva ifjú barátnőm kérdésére, elmondhatom, hogy nem bánom, hogy öregszem. Szabaddá tesz. Szeretem azt, akivé váltam. Nem akarok örökké élni, de amíg itt vagyok, nem fecsérlem olyanra az időmet, mint, hogy mi lett volna ha… vagy azon izgassam magam, mi lesz majd. És minden áldott nap eszem édességet /már ha kedvem van hozzá/. Mindig mosolyogj és a szívből fakadó igaz barátságokra nagyon vigyázz!

2011.04.10. 005

Szeretettel ajánlom a fenti gondolatokat kor- és kórtársaimnak. És ajánlom még, hogy mindig nevessetek a saját hülyeségeiteken, mert a nevetés az élet legnagyobb adománya és erősíti az immunrendszert.”

És már csak úgy, a konkrét nap margójára: a mi emberi emlékezetünk óta, ilyen zord időt hozó, országos katasztrófa állapotot előidéző március 15.-e még nem volt. Nálam a kertben ez így fejeződött ki:

2013. március 15. P1260832

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Ünnepek, egyéb
Címke: ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

8 hozzászólás a(z) Születésnapomra bejegyzéshez

 1. Ildikó szerint:

  Ismeretlenül is boldog születésnapot kívánok!
  Köszönöm a rengeteg fotót, a Kőszeg sorozatot külön is, Ottlik miatt.
  (És persze ezt a mai bejegyzést is…)
  PAgagNINI videóját küldöm, ettől mindig jókedve lesz az embernek.:)

  • elismondom szerint:

   🙂 🙂 🙂 Köszönöm szépen!
   Mondom én, hogy csupa ajándék az élet!
   Meghatott, és tényleg fergeteges volt ez a videó, csak ülök és vigyorgok itt.

 2. Heyek Andrea szerint:

  Ezzel a mentalitással eltöltött további boldog életet kívánok Neked…, és én is megpróbálok a fenti sorokból profitálni!:-)

 3. Rusai Ágnes szerint:

  Az öregségről ill. öregedésről.Nagyon hasonlóan vélekedek,mert szerintem ebben nem is az öregség a lényeg-az csak a külső,testi szinten való megnyilvánulás- hanem a bölcsebbé válás folyamata az érdekes,az ajándék.És időnként a tükörbe kell néznem,hogy elhiggyem,nem vagyok már fiatal fizikailag,de belül nem érzem öregnek magam.

  • elismondom szerint:

   Igen, érdekes módon kapnak egész más megvilágítást dolgok és helyzetek. Még a régi klasszikusok és versek is eddig észre sem vett mélységeket nyernek… Én szeretem ezeket az új érzékeléseket és eszméléseket olvasásaim során, pedig minden korszakomban meg voltam győződve róla, hogy mindent értek pl. az irodalmi kedvenceim üzeneteiből. Pedig, dehogy…

 4. Gács János szerint:

  Kedves Ismeretlen kortársam!
  Elnézést a zavarásért, de mivel egy válaszából azt veszem ki, hogy kedveli Ottlikot, szeretném felhívni a figyelmét, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Garibaldi u. 2. alatti székházában április 10-ig munkanapokon 10-18 óra között ingyenesen tekinthető meg a PIM “Minden megvan” c. Ottlik kiállításának újra megnyitott verziója. Ha már látta, nézze meg még egyszer, ha még nem, akkor annál inkább! Szeretettel várjuk, üdvözlettel: GJ.

  PS.:Az öregedésről írottakat nagyon igaznak érzem!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.