Český Krumlov – egy rejtőzködő gyöngyszem (1.)

Állandó olvasóim talán még emlékeznek rá, hogy adtam egy kis előzetest a városka látogatása kapcsán, téli húsvét címen. (https://elismondom.wordpress.com/2013/04/03/teli-husvet/)

Merthogy a március utolsó napjaiban ide tett kirándulásunknál az időjárás igencsak megtréfált minket: üde tavaszi táj helyett, puha fehérbe burkolózó látvánnyal fogadott az 1992. óta világörökségi listán is jegyzett dél-csehországi kisváros. Ám ez az arca is oly elragadó volt, hogy cseppet sem keseredtünk el a nemvárt meglepetéstől, viszont megszületett rögtön az elhatározás is, hogy ide nyáron is el kell jönni.

Többek között, ezért is nem fogtam eddig bele egy lelkes ismertető készítésébe, mert terveztem, hogy közös beszámolóban mutatom majd be a városka két arcát. Sajnos az idei nyaramat azonban nemvárt események írták felül, ezért nálam a tervezett látogatás most biztosan elmarad, de talán a meglevő képanyagom közreadásával, esetleg másokban kedvet ébresztek egy kis kiruccanásra. Hiszen ez a rejtőzködő gyöngyszem Dél- Csehország természeti szépségekben gazdag tájaitól ölelve, itt fekszik a szomszédunkban, gyakorlatilag Linz fölött, az osztrák/cseh határtól mintegy 35 km-nyire.

A városka elsődleges szépségét fekvése adja, mely a Moldva kígyózó kanyarulatai között jött létre, először várával, majd annak vonzásában kialakult településekkel.

madártávlati tkp 0001

Český Krumlov kollázs 4 (1)A középkori hangulatú városkánál először a vár alja az ún. Latrán települt be a várat kiszolgáló emberekkel és házaikkal, majd a Moldva túlsó partján, a folyókanyar által szinte bezárva alakult meg az Óváros. Az eleinte két önálló, saját privilégiumokkal rendelkező város 1555-ben egyesült.

CK rajzok

A városka területén már az őskortól éltek emberek az archeológiai feltárások szerint, s várának legrégebbi említését a minnesänger Ulrich von Lichtenstein 1240-42. években íródott versében találták. A települést említő első okirat 1253. évi keltezésű, nevében
a ferde vidék jelentés fekvésére utal vissza, a folyó által közrefogott tájon.

1309 oklevél

A várat építő cseh nemesi (Vítek) család kihalása után a címerükben ötszirmú rózsát viselő Rožmberkok (Rosenbergek) tulajdonába került át a vár. Az ő tulajdonukban marad a legtovább, 300 éven át 1302-1602-ig. A rózsa jelképpel városszerte sokat találkozunk.

Český Krumlov 2013 húsvét P1280228 (1)

Český Krumlov 2013 húsvét P1270413 a

A család tagjai, mint a legmagasabb arisztokrata körök képviselői, ügyes gazdálkodók, politikusok és a helyi kultúra művelt mecénásai voltak.

Český Krumlov 2013 húsvét P1280214 a (1)Utolsó képviselőjük, Petr Vok, a cseh történelem egyik legközismertebb alakja, személye több irodalmi mű és film ihletője. A háború után írt legsikeresebb és Prágában legtöbbet játszott modern cseh opera, a Zuzana Vojířová is, neki és egy molnár lányka 30 éven át tartó romantikus kapcsolatának legendájára épült.

A kastélyt fényűző reneszánsz rezidenciává alakították.  Az utánuk következő Eggenbergek és Schwarzenbergek is tovább építgették, szépítgették nemesi rezidenciájukat előbb barokk, majd rokokó stílusban.
Így alakult ki, a prágai után, Csehország második legnagyobb vár és kastély-együttese, ahol a kulturális és társadalmi élet standardját nem kevesebbhez, mint a bécsi császárvároséhoz mérték, megteremtve Közép-Európa egyik legjelentősebb nemesi udvartartását.

CK a vár tulajdonosai 0001

Ennek megfelelően a városka is fejlődik, kiemelkedő kézműves iparral és kereskedelemmel rendelkezik, privilégiumaiként árumegállító joggal, piactartással és kétszeri/majd később négyszeri éves vásárral. Pompás polgárházak, mészárszékek és sörfőzdék épülnek.
A 19. század közepén a városnak 2 sörfőzdéje (hercegi és városi), 2 papírgyára, 3 malma, fonodája és textilüzeme volt. A közeli hegyekben jelentős ezüstbányászat folyik.

A 19. században elveszti jelentőségét mint nemesi székhely, s ezáltal elkerülik az újabb építkezési hullámok is, s ennek köszönhető a mai napig szinte érintetlenül maradt arculata, a belváros mintegy 300 műemlékvédelmi épületével, az egyedülálló módon fennmaradt, a világ legnagyobb barokk kastélyszínházával, s megannyi kulturális kínálatával.

A mai város történelmi magja a vár körül formálódott, s a Latrán névre hallgató legrégebbi városrészbe a parkolók felől – autóktól lezárt terület! – az egyetlen megmaradt városkapun, a Budějovicei kapun át érdemes belépnünk.

Český Krumlov 2013 húsvét P1280190 at - A,G,N (1)

Český Krumlov, a városban DSC_0700 (1)

A közlekedés és az ipar fejlődésével, a 19. században az eredetileg 9 kapuból álló védőfal nagy részét lebontották, s annak csak kisebb tanúival találkozhatunk, sokszor a falakba beépítve, bolyongásaink során.

Český Krumlov, a városban CIMG1360

Český Krumlov, a városban DSC_0703 (1)

Az egész várost belengi azonban az az összetéveszthetetlen középkori hangulat, a zegzugos utcácskák, különböző magasságokban végződő kesze-kusza tetők rendszere, macskaköves kaptatók, és apácák s barátok nyomait őrző kolostorok és szerzetes rendek udvarai, hogy városfal nélkül is egykettőre visszarepülünk az időben.

Český Krumlov 2013 húsvét P12700801 (1)

Český Krumlov 2013 húsvét P1270017 (1)

Fotó Heyek Andrea - P1170126 (1)

Český Krumlov 2013 húsvét P1270361 (1)

Český Krumlov 2013 húsvét P1270692 (1)Ez utóbbi két kép a szállónk utcájában készült, amely az egykori minorita és klarissza kolostor kapujába fut bele, ahová mindjárt be is kukkantunk. Előtte azonban még elmesélem egy másik Český Krumlov-i jellegzetesség, az utcák felett, és a kastély különböző épületei között húzódó ívek jelentését.

Ez egy helyenként háromszintes, viadukt szerűen megépített folyosórendszer, amely a palota építményeit köti össze a kastélykerttől, az összes kastélyudvaron át, a lejtős terepen merészen átívelve egészen a kolostor templomáig. Teljes hossza eléri az 1 kilométert.

Český Krumlov, szállásunk körül DSC_0533 (1)

Český Krumlov 2013 húsvét P1270394 (1)

Český Krumlov 2013 húsvét P1280156 (1)

Český Krumlov 2013 húsvét P1280151 (1)

A váralja főutcáját is Latránnak hívják, s a rajta diadalív szerűen átívelő folyosót a Rožmberkiek festett címere díszíti. A kép bal oldalán befelé táguló tér a vár főbejáratához, az ún. piros kapuhoz vezet.

Český Krumlov 2013 húsvét P1270089 (1)

Mi is itt lépünk be, hogy amit lehet bejárjunk a Moldva fölé emelkedő sziklára épült együttes közel negyven épületéből. CK a vár 0015
Itt elsősorban csak a külső falak és udvarok megtekintéséről lehetett szó, mivel sajnos azzal nem számoltunk, hogy a vár rendes éves nyitva tartása szerint, csak áprilistól tárja fel belső tereit is a turistáknak.

A megnyitáskor is csak részlegesen, rövidített útvonalon, – és csak vezetéssel – lehet a nyár kezdetéig bejutni ide, s a négy kastélyudvarra tagolt területből csak az első kettőt tartalmazza az első útvonal.

A harmadik és negyedik együttes egyedülállóan teljességgel megmaradt 19. századi lakosztályait,

továbbá a nem kevésbé izgalmas kastélyszínházat és a pompás,
11 hektáros kastélykertet csak a
nyári séták foglalják magukba.

Fotó Heyek Andrea P1170170

A kapun áthaladva azonban már nem bánjuk, hogy elsiettük az indulást. Egy téli rege képeiben lépdelünk.

Český Krumlov 2013 húsvét P1270099

Český Krumlov 2013 húsvét P1270101

Český Krumlov 2013 húsvét P1270109

Český Krumlov 2013 húsvét P1270124 ad

Český Krumlov 2013 húsvét P1270145

Český Krumlov 2013 húsvét P1270135 a

Český Krumlov 2013 húsvét P1270173

Český Krumlov 2013 húsvét P1270196

És kilépünk a felső vár utáni kilátóra,

Český Krumlov 2013 húsvét P1270340

ahonnan a piros tetők elragadó mozaikját örökítette meg a nyáron itt járt ismerős.

CK album 7 tetők

A mi húsvéti városunk ezt a képet mutatta:

Český Krumlov 2013 húsvét P1270341Annyi szerencsénk azonban azért volt, hogy Húsvét ünnepére kinyitották a vár belsejét a rövid túra útvonalára. Megtapasztaltuk, hogy nem véletlen ez a visszafogottság, ugyanis a helységek fűtetlenek, és így a hosszú tél után, bizony még a rövid útvonal megtétele közben is fázott a hátunk. De megérte. Ha eddigi képeim át tudták adni azt a varázst, amit átéltünk, a belső terek még fokozták elragadtatásunkat.

Ami nagy fájdalom volt, hogy sajnos fényképezni nem lehetett, ezért csupán a helyszínen vásárolt kis ismertetőből tudok néhány képet ide befűzni.
A vár belső termei, kollázs Noha minden látvány meghaladta várakozásainkat, nekem a legmeglepőbb élményem a Maskarás terem  látványa volt. A reneszánsz udvar mulatságaihoz a pompás tükörterem (kollázs első kép) báltermén túl, másik hasonló rendeltetésű, s egyedüli vidám látványt nyújtó, hatalmas méretű tér csatlakozott, az olasz commedie dell’ arte alakjainak, maskarás úri társaságnak és más, egzotikus szereplők ábrázolásával. Lélegzetelállító.

Maskarás terem 00021
Erről lehet, külön fejezetet nyitok.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Csehország, Történelem, Utazás, Városnézés
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Hogy volt?- Báthory útja a lengyel trón felé | Fölöttem a felhő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.