Genf öreg temetője

rade_geneve-1-wikimedia-commons

A Cimetiére de Plainpalais viseli még a Cimetiére des Rois nevet is, hasonló okokból amit már előző bejegyzésemben a Lövészegylet történeténél leírtam. (Főbejárata a rue des Rois-ra nyílik.)

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370331

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370389

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370373

Ez a temető ma Genf legöregebb, még működő temetője, noha a 19. század második felétől igazán már csak a város kiemelkedő személyiségeinek vagy Genfhez kötődő hírességeknek nyújt nyugvóhelyet. Mondják Genf Pere Lachaise-ének is.

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370336

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370351

Genf kora középkorElső említése 1482-ből maradt fenn, miként 1469-ben a közelben létrehozott pestis kórház, a Hôpital des Pestiférés járványáldozatainak eltemetéséhez hozták létre.

A kórház és temető szolgálatára 1487-ben templomot is építettek – Notre-Dame de Miséricorde-, ami a kórházzal egyetemben 1776-ig állott fenn.

Mint minden ilyen intézményt a középkorban, igyekeztek a városon kívül, vagy elzárt szigetekre telepíteni, ez itt sem volt másként.
Plainpalais neve is a latin plana palus-ból vezethető le, ami a mocsaras sík területek megjelölésére szolgált. A név sem véletlen, hiszen a Rhône és a L’Arve által bezárt területről van szó.
Plainpalas csupán 1930. óta tartozik közigazgatásilag is Genfhez, s a temető keletkezésekor még igencsak kívül esett a városfalakon, s fent leírt földrajzi adottságai okán is, nagyon is kedvezett kiválasztásakor a szükséges feltételeknek.

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370338
Mint ahogy ugyanezen szempontok – várostól való távolság, a lőgyakorlatok számára – szerepeltek a Coulouvreniére 16. századi itteni kijelölésére.

(Ma már ennek inkább a fordítottja mondható el: A temetőt úgy benőtte a város, hogy a főbejáraton kívüli minden oldaláról lakótelepi házak tömbjei emelkednek fölé, egy kicsit meg is törve a hely áhítatát.)

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370361

Miután a Reformáció 1536. évi bevezetése elindította a külvárosi temetők lebontását,
Genf összes temetőjét, a Saint Gervais-i kivételével, amely még a 18. századig működött, 
felszámolták, s ez a temető lett Genf város egyetlen aktív temetője.

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370413 aMint már említettem is, leghíresebb halottja a reformáció genfi atyja, Calvin János, akit kérésének megfelelően jeltelen sírba helyeztek, s csak az újabb kor jelölte meg valószínűsíthető nyughelyét, annak a kőnek az alapján, amelyet diákjai anno a sírjára helyeztek.

Calvin sírja -kollázs

Az már más kérdés, hogy vajon volt – e joga bárkinek – jelen esetben egy ambiciózus városi hivatalnoknak 1999-ben – hogy a nagy reformer kívánságát mellőzve, fenti módon jeleket elhelyezzen. Amire egyébként támaszkodtak, az a cipős doboz nagyságú kő volt
J.C. iniciálékkal, amit 1840-ben találtak egyike mellett annak a 4 fűzfának, amelyet
a hagyomány szerint sírjára ültettek.

A 2,8 hektáros kicsiny terület kezdetben csak a protestánsok részére állt rendelkezésre, majd 1821-ben nyitottak egy kicsiny elzárt sávot a katolikus hitvallásúak utolsó nyughelyéül is. 1876-ban aztán a temető városi tulajdonba került, s akkor megszüntettek minden vallási különbséget.

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370446

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370367

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370354

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370442

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370403

1883-tól már fokozottan  alakul át az ismert személyiségek temetőjévé, s megszűnik köztemető jellege. Egyik legutolsó temetés itt azé a Sergo Vieira de Mello brazil diplomatáé volt, aki az iraki háború kitörésekor, az ENSZ főtitkára rendkívüli helyszíni megbízottjaként esett egy bombatámadás áldozatául, 2003-ban.

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370405

Grab_Jorge_Luis_BorgesAz itt örök nyugalomra helyezett neves személyiségek közül legtöbbünk számára talán a következő legismertebb név Jorge Luis Borges argentin íróé, de van itt emlékműve Robert Musil osztrák írónak is.
Itt nyugszik, a már ezen a felületen említettek közül – vagy akikről még tervezek írni – Guillaume-Henri Dufour tábornok, Charles Pictet de Rochement politikus, Gustave Moynier Vöröskereszt társalapító, Rodolphe Toepffer rajzoló, karikaturista, François Diday festő.

Robert Musil

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370380

Tekintettel erre az inkább szórványos igénybevételre, a sírkert első pillantásra inkább parknak látszik, és semmi esetre sem emlékeztet az általában szigorúan strukturált temetőkre. Látogatásomkor én sem voltam erre felkészülve, s valahogy nem tartottam ildomosnak sem a nagy gyepfelületeken “áttrappolni” , mivel tudtam, hogy egy ilyen régi temetőnél, ha nincsenek is jelei, azért a föld mélye mégiscsak halottakat rejt.

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370358

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370441

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370398

Így jobbára az interneten leltem fel némi információt a temető nevesebb halottjairól, amit itt tovább is adnék. Nem kizárt, hogy akár még a fotóimon szerepel is síremlékük, ám én azokat a kijelölt utak szélén állva készítettem. Aztán az igazsághoz hozzátartozik, hogy kellő mélységű ismeret hiányában, a svájci nevek nekem többnyire nem sokat mondanak. Hátha nem minden olvasóm van így ezzel, ezért az általam talált és még nem említett neveket itt közzéteszem: svájciak: Frank Martin zeneszerző, Ernest Ansermet karmester, Ludwig Hohl író, argentin zeneszerző Alberto Ginastera, német Béke-Nobel díjas Ludwig Quidde. Sophie Dosztojevszkij a nagy író három hónapos korában (1868-ban) meghalt lánya.

magnólia

S a temetőt elhagyva, a kapun túl egy másik vallás itteni reprezentánsa, a zsinagóga kupolája köszön be a háttérből.

Cimetiére de Plainpalais, Genf P1370461

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Svájc, Utazás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Genf – Reformátorok Fala 1. | Fölöttem a felhő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s