A Rhône-nal a Jonctionig (7 – partmenti ösvényeken)

rade_geneve-1-wikimedia-commons

Csak hogy visszazökkenjünk az eddigiekbe, egy képi összefoglaló az előző fejezetről:

Joinction P1330946

A meghökkentő tömörítés a zoomolási technika eredménye végcélunknál, a Jonctionnál. Kicsit ha tágítjuk a teret, már egy kis előzetes is van benne, a mai sétánkból:

Joinction P1330951

A bal szél magas épülete annak az 1972. és 1984. között két ütemben épített ívelt, színes lakóház együttesnek, amelynek helyén a Seujet rakparton, a régi időkben sokkal vigasztalanabb volt a kép. A malmok és bőrcserzők kézműves ipara mellett gyárak tömege festette itt a képet a sörfőzőtől, a nyomdákon át a parafa üzemig – égig érő sűrű füstöt eregetve, s korommal borítva be a vidéket.

A Seujet elnevezés eredetét kutatók egyik opcióként éppen erre a miliőre támaszkodva, ahol festő üzemek is működtek, a régi provanszál “a festés ereje ” szóból vezetik le. Másik lehetséges magyarázat szintén a nyelvészet területéről a fűzfás, amely egy régi helyi dialektus sôdzé szavából nyert levezetést. E mellett a túlsó oldalon hasonló elnevezéssel futó gyalogút (Sentier des Saules) szólna.

Sentier des Saules

Ha a fűzfákat nem is, de a mostani hangulatát a túlsó partnak ezekkel a képekkel tudnám illusztrálni.

Seujet rakpartról

Hát igen, ez már tényleg kissé peremkerületi jelleg, amelyet a híd után, ha hasonlítani akarnám, a mi Római partunkhoz hasonló atmoszféra tölt be. Tessék csak a második fotót újra megnézni! Ott lógatják a stégről a lábukat a kissé nomád fürdőzők.

Hidak és a Rhone P1330298

Velük szembeni rakparton sem más a kép.

Hidak és a Rhone P1330293

Joinction P1330924

S a háttérben már látszik a viadukt, amelyhez igyekszem, hogy letekinthessek a két folyó találkozására, a Jonctionra.

Ám addig még van előttem egy híd, a Pont de Sous-Terre, közvetlenül a
Saint – Jean sziklák lábánál.

Quai Seujet és a Pont Sous-Terre

kép 09 Rhone kanyar

A Sous-Terre  környékén 1734-1881. között zöldségtermelők éltek, s a vetemény öntözéséhez a Rhônera telepített vízkerekeket használtak.
Ezeket az elmés szerkezeteket úgy alakították ki, hogy a nagy fakerék forgása közben a lapátjaira szerelt vödrök megteltek vízzel.

Ferdinand Hodler: A Sous Terre-i malom

Ferdinand Hodler: A Sous Terre-i malom

A Sous de Terre híd az utolsó közúti híd Genf város határain belül. Egy 1891-ben készült gyaloghíd helyére építették a mostanit, mely ebben a formájában 1968-óta áll fenn.
A híd 6%-os lejtéssel ér el a magasabb jobb partról a túloldalra. Az újjáépítés során végzett földmunkák fedték fel annak az 1535-ben lerombolt St.-Jean (Saint-Jean hors les murs –
A Falakon kívüli Szent János) bencés kolostornak a maradványait, melynek pontos helye mindaddig ismeretlen volt. A források szerint a kolostor nagy földterületekkel rendelkezett, s számos kisebb templom (pl. Vernierben) tartozott felügyelete alá.

Hidak és a Rhone P1330290

Rhone és a Saint Jean Priory romjai P1330323

A X. század kezdetén számos egyházi intézményt építettek ezen a helyen, Genf kapujában. Az ide kötődő csodák folytán – St. Romain meggyógyított 2 leprást egy közeli barlangban – zarándokhelyként is ismert volt. A reformáció során lerombolt St-Jean kolostor köveit részben a városi erődítményrendszer megerősítésére használták fel, ezen kívül tudott még, hogy a champeli akasztófa talapzata is ebből készült.

Sentier de Sous Terre

És megállapítom, hogy innen a romoktól abba az irányba, ahol az én hidam áll, ami nem is tűnt túl távolinak, csak a part menti meredek erdős oldalán át visz az út (sentier = gyalogút, ösvény).

Az ösvény előtt még csinos kis házikó, mellette különleges gyermekjátszótér együttesét járom körbe.

vizilovas játszótér

S innentől akaratom ellenére, jó kis kirándulást teszek a már eddig is hosszúra nyúlt (térdem sajog) séta befejezéseként. Nagyon szép útvonalon haladtam, ám ezt jobb lett volna egy önálló séta keretében megszervezni. Ahogy gondolom a helyiek innen startolnak és élvezik a nagyváros szívében helyben elérhető természetet.

Rhone rakpart fölött aPriory és Jonction között P1330347

Rhone rakpart fölött a Priory és Jonction között P1330350

kutyus és a sentier

Arra azért ügyelek, hogy a be-be csillanó folyó innen adódó látványát megörökítsem.

hegyiösvény 1

Sokszor szögez le a látvány .

Rhone rakpart fölött aPriory és Jonction között P1330376

A hidat, mint célpontot folyamatosan szemmel tartom, s követem a folyót, amely partjához nagy örömömre egyre gyakrabban közelít az ösvény. Egyértelmű, hogy pillanatokon belül ott állok a híd lábánál!

hegyiösvény 2

Ám egyszer csak újra felfelé kaptat a gyalogút, már csak ritkán látni a folyót, s még egy-két alkalommal azért a karnyújtásnyira látszó hidat is megörökítem. Egy dolog zavar csak, sehol egy élő ember hídon, csupán vonatszerelvények süvítenek rajta át, fülsiketítő lármával.

hegyiösvény 3

S hirtelen kibukkanok egy tisztásra, rögtön balra tőlem egy tubást formázó kút, mögötte vasúti vágányok futnak a kerítésen túl. Az az érzésem, a vasúti vágányoknak itt már a híd utáni szakaszát látom épp. A tisztáson újabb rejtett városi oázis, boldogan visongó gyerekekkel és lazán elnyúló felnőttekkel.

Rhone rakpart fölötti pihdnő park a Jonctionnál P1330402

Rhone rakpart fölötti pihdnő park a Jonctionnál P1330404

Rhone rakpart fölötti pihdnő park a Jonctionnál P1330408

Végtelenül csalódott vagyok, erőim utolsó tartalékát is kimerítettem. Itt állok valahol
a világ másik végén (lakhelyemhez képest), s az út túl hosszú volt idáig, hogy visszaforduljak és megtaláljam hol vétettem el, vagy egyszerűen csak hazataláljak. Elkönyvelem, hogy vereséget szenvedtem, még odavánszorgom a vígan relaxáló fiatalokhoz, és megérdeklődöm hogy jutok legrövidebb úton valami tömegközlekedési eszköz közelébe, s a kapott instrukció szerint letörten elkullogok.

Mellettem ugyanilyen bizonytalanul, hogy jó úton jár-e, csak egy macska követi a síneket.

Rhone rakpart fölötti pihdnő park a Jonctionnál P1330412

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: hidak, Svájc, Utazás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s