A Rhône-nal a Jonctionig (8 – a L’Arve és a Rhône találkozása )

rade_geneve-1-wikimedia-commons

Úgy eltartott egy napig, amíg kihevertem sértődöttségemet, hogy nem akarja megmutatni nekem a város a két folyó összefolyását. Makacsságom azonban legyőzte a kudarc miatti dacot, s újra felkerekedtem, de ezúttal a másik oldalról gondoltam megközelíteni
a célpontot. Úgy döntöttem, akkor most a L’Arve felől támadok: ott, ahol a La Jonction városrész és a Bois-de-la-Bâtie városi parkerdeje között átfolyva beletorkollik a Rhôneba.

Visszafelé terveztem bejárni a Bois-de-la-Bâtie-t, amelyet 1870. körül alakítottak ki, azt követően, hogy a Turrettini (!) testvérek, August és Theodor számos parcellát felvásárol itt, s a városnak ajándékozta azzal a feltétellel, hogy abból egy nyilvános parkot létesít örökös közhasználatra. A különböző táji megjelenítéseken túl a parknak van egy kisebb állatkertje, s a kicsik számára több játszótere.

La Jonction

Arve és a JonctionEzúttal nem aprózom el, villamosra szállok, és a célponthoz legközelebb eső megállóig megyek.
Onnan már gyerekjáték: az Avenu de la Jonctionon elindulok a háromszög csücske felé, s a kis gyaloghídon átsétálok a
Bois-de-la-Bâtie területére, mert
a hidam másik lába ide támaszkodik.

Bois de la Batie felé a Passerellén P1330763

De mi ez? Nem hiszek a szememnek. A folyó , a L’Arve az elvárt kék helyett valami gyurma szerű – szürke hömpölygésben lustán folyik a lábaim alatt!

Bois de la Batie felé a Passerellén P1330765

Átélem az ellenkezőjét annak a döbbenetnek, amit a Rhône váltott ki belőlem. Itt meg elkényeztetett szemem kék vízre számított, s alig akarom felfogni a látványt. Átfutok a híd másik oldalára, s eredmény ugyanaz. (Itt még gyakorlatlan szemmel nem észlelek semmi különöset a kép leghátulján, pedig ott van.) Vissza a folyás irányba, messzebb tekintve a kéklő hegyek is igazolják, hogy bizony nagy itt az eltérés.

Bois de la Batie felé a Passerellén P1330766

Bois de la Batie felé a Passerellén P1330771

Majd mindez egy későbbi felvételen, ahol már a gyaloghíd is benne  a képben.

Jonction P1330942

Ma már tudom, s el is mesélem Nektek az okát ennek a színnek. És csak úgy mellesleg egy kicsit az L’Arvéról.

Genf ezen második folyója szintén jelentős szerepet játszott a kialakult települések – Champel, Carouge, Plainpalais – életében. A Mont-Blancban ered s felső szakaszán, Chamonix völgyén áthaladva számos gleccserből – legfőként a Mer de Glace-ból-  gyűjti vizét. A 107,8 km hosszú folyóból mindössze 9 km jut svájci területre, miután áttöri magát a Monnetier völgyén, a Nagy Saléve és Kis Saléve között.

Tkp 1776 Genf és környéke -Maison Tavel P1340364

Saléve P1360827

A Saléve, mely még francia területen fekszik, a Genfiek számára mégis a városkép része, jellegzetes, vízszintesen csíkozott vonulatával. Az alpokaljai elhelyezkedése ellenére a hegy még a Jura hegylánchoz tartozik, a Genf felé néző meredek oldalát az erózió erősen formálta, amelynek köszönhetően (továbbá a korai vas- és mai kőbányászat miatt) a vegetáció kipusztulása is előtérbe hozza a homokkő-pala (flis) rétegeket. Ezen üledékes kőzetek, s a folyam természetformáló erős sodrása, valamint a gyakori pusztító árvizek további adalékai halmozódnak medrében. Ez az üledék adja azt az agyagszínt, ami oly meghatározóvá válik látványában.

A L’Arve nagy kanyarokat ír le a francia-svájci közös határ mentén, amelyet nem csak a térképeken, de a Salévről letekintve is jól lehetett látni.

L'Arve - kollázs

Hát ez még kikívánkozott belőlem, mielőtt tovább mennénk.

269_001 Jonction

Mert azért itt sem adták a sikert simán. A hidat ugyan azonnal – és nagyon közel – megpillantja az ember a Bois-de-la-Bâtieba lépve, de ott nem lehet feljutni rá. Itt is egy nagyon szép, és inkább meredek, mint hosszú útvonalon lehet a hidat elérni.

Pont de la Jonction P1330791

Bois-de-la-Bâtie kollázs

De kitartásom meghozza eredményét. Alig fellépek a hídra, máris elsüvít mellettem egy vonat, miközben erősen kapaszkodom a korlátba – merthogy itt nem a gyalogos a főszereplő.

vasúti híd

A Viaduktot vasúti hídnak építették 1941-45. között, a teherszállítás elősegítésére Cornavin pályaudvar és Acacias városrész francia szabad kikötője (L’Arve egyetlen jobboldali települése) illetve a La Praille rendező pályaudvara összekötésével.
A 48 m – 54.75 m – 60.5 m feszt távú viadukt összhossza 218 méter.
A viadukt magasságával szinte egy vonalban látszanak a Saint Jean szikla platóján épült házak, s a 48 méter magasságot átívelő Butin híd.

Joinction P1330847

S miután rögzítettem fenti helyzetemet, alápillantottam, hogy jól kiérdemelt folyó-összefolyást végre saját élményként könyvelhessem el.

Megszédülök, mert ez mellbe vág! Nem is kommentálom, mindenki döntse el magának. Mintegy 100 felvételből válogattam:

Joinction P1330851

Joinction P1330853

Joinction P1330896

Joinction P1330911

Hihetetlen. Nem kifejezés, hogy megérte újra nekivágni!

Nem keveredik azonnal a víz egy homogén eleggyé, mint ahogy elvártam. A középen egyenes vonalban elváló, itt-ott kis gomolyagban jelentkező átfolyások a partmentén még szilárdan tartják eredeti színüket.

Joinction P1330875

Joinction P1330862

Joinction P1330877

Joinction P1330867

Joinction P1330868

Joinction P1330914

Joinction P1330955

Átnézek a híd másik oldalára, hogy ott mi a helyzet? Bizony ameddig innen (gyakorlatilag a Butin hídig) el lehet látni, ott még mindig kettő külön szín kavarog, ha már nem is olyan élesen elválasztható vonalban, és nem is annyira határozott tónusokban.

Joinction P1330881

Joinction P1330846

Joinction P1330844

L'Arve és a Rhone össefolyása P1330802

Ez a Hodler-féle változat.

Hodler- A Jonctionnál, 1880

És most megmutatom, amit akkor, ott az érkezéskor még nem láttam a hidat fényképezve:

Bois de la Batie felé a Passerellén P1330776

Bois de la Batie felé a Passerellén P1330768

S a hídon mögöttem egészség-fanatikusok húznak el jobbról-balra és megfordítva, mit sem törődve a lélegzetelállító, természet festette csodával.

Én nehezen szakadok el a látványtól, aztán elhatározom magam, s követem az aktuális joggolót a híd másik vége felé.

Joinction P1330929

Az út az alagút mellett elhajlik jobbra, s mintegy 50 méter után kibukkanok egy tisztásra. Furcsa, déjà vu érzésem támad. Jobbról egy ismerős tubás.

Rhone rakpart fölötti pihenő park P1330972

Rhone rakpart fölötti pihenő park P1330974

Minden olyan ismerős, s ugyanaz a nézőpont is! Rádöbbenek: ahol állok, abba a pontba fut bele tegnapelőtti utam, s a mai. Ott álltam 50 méterre a céltól, csak simán balra kellett volna fordulnom, vagy legalább rákérdeznem akkor a fiatalokra, akik még hajlandóak voltak francián kívül mást is beszélni! Mindegy, a jutalmam így is learattam, s most már jólesőn üldögélek egy darabig én is a parkban, és visszacsöppenek abba a világba, aminek szülőként oly régen magam is boldog részese voltam.

Játszótér a Sentier du Promeneur Solitaire mellett

Napokig hatása alatt vagyok még az átélt látványnak:

Joinction Rhone L'Arve

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: hidak, Svájc, Természet, Utazás
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.