Genfi böjt – Jeûne genevois

rade_geneve-1-wikimedia-commons

Genfben nagyon kevés hivatalos ünnep van – ez a mai nap egyike ezen keveseknek.

A böjti napot, mely eredete egészen a 16. századig nyúlik vissza, manapság szeptember első vasárnapját követő csütörtökön tartják.

Európában már a 15. században szokásba jött, hogy egy-egy nagyobb járvány, éhezés vagy háború elmúltával engesztelő böjttel adtak hálát, a megpróbáltatásokra emlékezve.

Genf, mint a protestantizmus és reformáció bölcsője 1567. októberében tartott először ilyen böjtnapot a lyoni protestáns kivégzések miatti együttérzése jeléül. Öt évvel később
a Szent Bertalan éjszakája és az 1572. augusztus 24.-ét követő mészárlások, melyek hugenották ezreit pusztította el – Genf szerte általános böjtöt eredményezett, akkor szeptember 3.-i dátummal.

Ettől kezdődően évenként megtartották ezt a böjti napot, amely később a genfieknél bizonyos patrióta jelleget öltött, protestáns identitásuk szimbólumaként.

S az ünnep elengedhetetlen jelképe ma a szilva-torta, ami – vagy összetevői (szilva, félkész tészta stb.) ilyenkor hatalmas forgalmat generálnak a genfi kereskedelmi láncokban és pékeknél.

tarte aux pruneaux, genevoises

Jeune paysanne genevoise -postcardAz ünnep kialakulása idején, – és még sokáig utána is – ezen a napon semmi mást nem fogyasztottak az emberek mint a szilva-tortát. Ez adódott részben a szegénységből is, részben abból, hogy
a környéken ebben az időben érik a szilva, mely így bőségben rendelkezésre állt. A tortát már előző nap megsütve, imádkozással telhetett az egész böjti nap.

Mára többnyire a szilva torta maradt fenn csak a szokásból, s
az egy napos csütörtöki szabadnap Genf kantonban.

A hagyományos torta receptjét így találtam:

Linzertésztát ( 13,5 dkg liszt, 9 dkg vaj, 4,5 dkg porcukor, kis só ) 3-5 mm vastagságúra sodorjuk, s kibéleljük vele a sütőformát.
Rakjunk rá félbe, v. negyedekbe vágott kimagozott szilvát.
Szórjuk meg cukorral, esetleg fahéjjal, ízlés szerint önthető rá vanília krém.
Előmelegített 180 °C -os sütőben 30-40 perc alatt kész.

Tarte_pruneaux_du_jeune _genevois

Ha kedvet kaptatok, kicsit mulatságosabb az alábbi videón elleshető készítési mód,
a francia közszolgálati TV egyik kedvelt főzőműsorából, amelyet nem éppen a neves
chef-ek, hanem a receptek könnyű elkészíthetősége vitt sikerre. Lehet gyakorolni kicsit
a franciát is közben – aki beszéli, de anélkül is könnyen értelmezhető.

Az itt használt adalékok: kész tészta-alap, rászórva 40 gr mandulás piskótacsók,
750 gr szilva, 2 evőkanál porcukor a tetejére. Sütőben 35 percig 200 °C-on elkészül.

http://www.pique-assiette.ch/recettes_archives.php?id=105#.VBK6iPl_sW4

Advertisements

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Ünnepek, Svájc
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s