Genfi borkostoló

rade_geneve-1-wikimedia-commons

Ha már az ünnep kapcsán elmentünk egy kicsit a gasztronómia felé, úgy gondolom itt volna helye a genfi tájról, mint bortermelő vidékről is szólni.

Meinier P1340576 K

Hiszen eddig Genfet elsősorban mint várost jártuk körbe, miközben környezete egészen más látványosságokat is tartogat. Mert Genf város nem is választható le a Genfi kantonról, amivel történelme is szorosan összekapcsolódik.

Genf területe, mielőtt független köztársasággá (1536.) vált volna, a genfi püspök tulajdonában álló földekből állt. Ezek a földek magukban foglalták magát a várost, annak külvárosait, valamint Peney és Jussy egyházközségét. Ezen túl hozzá tartozott még a város falain kívüli Saint Victor (Bonivard!) kolostor által elfoglalt terület is. (Ennek ma nyomait is hiába keresnénk, mivel védelmi megfontolásokból a kolostort – hogy az ellenség ne tudja magát oda bevenni – 1531-ben részben lebontották, majd 1534-ben a földdel tették egyenlővé. Helyét
a város erődítményrendszere foglalta el.)

A városon kívüli területek egy részén a középkorban keveredtek a genfiek és a külföldiek (Savoy, Szardínia, Franciaország) által gyakorolt jogok. 1749-ben és 1754-ben Franciaországgal és Savoy-al, a későbbi Szardíniai királysággal kötött szerződésekben kölcsönös cserékkel felszámolják ezeket a középkori hatásköröket, s Genf egyedüli uralkodó területei felett.

Genf és környéke 1776

Genf és környéke 1776

Az 1815-ös bécsi szerződés során a genfi tárgyalófelek megszerzik Franciaországtól és a Szardíniai királyságtól újabb 18 közösség feletti fennhatóságot. Így alakult ki az az egybefüggő terület, amellyel Genf Svájchoz tudott csatlakozni. Az is tény, hogy ez egy nagyon kicsiny kantont jelent, hiszen 44 községéből egyetlen sincs távolabb Genf városközponttól, mint 16,5 km.

Még így is előfordulnak olyan kicsiny enklávék, amelyek ugyan Genfi fennhatóság alá tartoznak, ám nem határosak azzal a kantonnal. Egyik bortermelő vidéke is példa erre: Céligny és Collex-Bossy, Vaudban, ámbár ez sincs messzebb, mint 22 km-re Genftől.

Genf borvidékei

Genf látványa ugyanis elválaszthatatlan a szőlőültetvények képétől, a szabályos sorokban egymás mellett futó szőlőtőkék engem mindig lenyűgöző foltjaitól. Az itt megtelepedett szőlőművelés a Genfi tó mellett kialakult mediterrán klíma és a visszaverődő napsugarak jótékony hatását fordítja saját hasznára.

Genfi tó mellett, úton Bernbe P1320554

Meinier P1320159 június

Corsier P1330466Cologny és Le-Fort között P1340863

Meinier P1340542 SZ

Első pillanatra meglepő lehet Genf említése, mint bortermelő vidéké. Ám a kanton
282 km2 területéből a szőlővel beültetett 1500 hektár, Svájc harmadik legnagyobb bortermelő területévé teszi Valais és Vaud után.

Mont-Blanc a buszból P1350874Mont-Blanc a buszból P1350887

photo REGIS COLOMBO www.diapo.chSzokásos 3 fő területre osztani ezeket (negyedik a már említett enklávék Vaudban):
a legnagyobb a Mandement körzet (Satigny, Russin és Dardagny) a Jobb parton;
a második legfontosabb a Rhône és az L’Arve között található Bernex környéke, amelyet történelmi néven “La Champagne”-ként szokás említeni, végül a Bal parti termelők Jussy, Aniérs és Hermance kiemelt településekkel.

Szőlészetek - kollázs

Én konkrétan Jussyben jártam, amelynek ma is lakott vára, a Château du Crest önmagában is élményszámba megy.

Jussy P1360565

Jussy P1360567

A Chateau du Crest helyén már 1220. körül állott egy antik várkastély, mely akkor a Compois-i földesurak, később a Rovorée-k tulajdona volt.
A 16. század folyamán a Savoya-i apát és a várúrnő barátsága okán komoly veszély fenyegeti Genfet, hogy itt egy Savoyaiakat pártoló összeesküvés otthonra talál. Ezért
1590-ben lerombolják a várat.

Jussy P1360583

Jussy P13605871624-ben a kastélyt romjaiból az a Théodore Agrippa d’Aubigné építette újjá, aki neves francia költő s IV. Henrik oldalán tanácsos, illetve katonaként a hugenotta hit védelmezője volt.  IV. Henrik meggyilkolása után aztán őt is halálra ítélték, s Genfben talált menedéket.
Agrippa d’Aubigné halála után Crest kastélyát 1637. április 11.-én
Jacques Micheli nemes vásárolja meg. Azóta őt a Michelisek tíz generációja követte, s folytatta a gazdálkodást a kastélyhoz tartozó földeken és szőlészetben. Ma a szőlőgazdaság több, mint 15 hektáron terül el,
a Genf felől kifutó lankákon.
A gazdaság része annak a három tematikus túra útvonalnak, amelyet a Genfi Idegenforgalmi Hivatal legújabban indított el Balade viticole de Genéve néven.
(Kicsiny sárga nyilak jelzik az egyik helytől a másikig megteendő út távolságát.)
Ezeken a helyeken lehet előre lekötni borkóstolókat, illetve egyéb szakmai vezetéseket, mivel a legtöbb pincészet csak péntek este és a szombat reggeli órákban tart informális borkóstolókat, vásárlási lehetőséggel egybekötve.

Chateau du Crest, rosé P1370467

Jussy P1360611 2013.08.01.Mi erről mit sem tudtunk, amikor beestünk a helyszínre és
a Cave ouverte bűvös táblával jelezték, hogy nyitva tartanak. Azonnal be is tértünk a kis üzletbe, hagytuk magunkat bevezetni a választékba.

Az elhangzottak alapján veszünk is egy finom tanin-mentes fehérbor specialitást, a genfi aligoté szőlőfajtából, egy prémium vöröset, és egy könnyed, friss rosét, amelynél külön felhívják a figyelmünket, hogy ez behűtve az igazi! Igazuk volt, a tomboló kánikulában igen kellemes volt
a frissen gyöngyöző rosé üde nedűje.

Aigle vára0003

Az aligoté egyébként az egyik legelterjedtebb fehér szőlő a genfi lankákon, míg a legnevezetesebb a Chasselas. A Chasselas párja vörösbornál a Gamay, melyek a legrégebbi hagyományokkal rendelkeznek termelői körökben. Mindazonáltal a modern technológiák bevezetésével élenjáró genfiek igen innovatívak
a választék bővítésében is, és ma már nagy variációkban található a fehér szőlőfajtáknál többek között Chardonnay, Gewürztraminer, Pinot-Blanc, Riesling Szilváni, Savignon Blanc – illetve a vörösek között Dunkelfelder, Cabarnet Franc, Cabarnet Savignon, Merlot és Pinot Noir.
A kanton mintegy száz szőlészetében 800 körüli az előállított borok száma.

Meinier P1320111 június

ünnepi szelekcióA genfi kanton éves bor termelése 10 millió liter körül alakul, amelynek 52,2%-a vörös, s a maradék fehér (2012. évi adat).

A kanton dicsekedhet Svájc legnagyobb szőlőtermelő községével, Satignyvel, a Jobb parton, amely számos nemzeti és nemzetközi verseny trófeáját, aranyérmét vitte el, maga mögé utasítva még olyan közismert nagyságokat is mint Bordeaux, vagy Lyon.

A Genfi kanton vezette be elsőként az eredetmegjelölést a minőségileg ellenőrzött boraira. (AOC)

Meinier P1320101 június

És ahogy az időjárás viszontagságai védtelenül érintik a mezőkön kinn dolgozókat, ugyanúgy ki voltak téve mindennek a város határain kívül, hosszú járásra fekvő kisebb-nagyobb szőlőbirtokok művelői is. Ez ellen védekezésül épültek azok a kis házak, elnevezésük szerint capite-k, ami ma pl. Genf egyik peremkerületének is nevét kölcsönözte. Ezek a kis szőlész házak berendezésükben igen puritánok voltak, többnyire egy asztal, négy székkel és egy szalma matrac. Ide be lehetett húzódni az időjárás elől,
vagy enni, szükség esetén akár éjszakázni is, s helyet biztosított a szőlőműveléshez való eszközöknek is. Ma már csak kevés példányuk maradt fenn, némelyikük a történelmi műemlékek listájára is felkerült.

Capite - kollázs

A capite-k megfelelői megtalálhatóak Wallisban guérite, Burgundiában cabotte, Beaujolais régióban cabole, és Liguriában ciabotte néven.

A hagyományaikat gondosan ápoló svájciaknál nem ritkán találkozhatunk ezen szakma városdísszé átlényegült darabjaival, mint itt, a meinieri iskola előtt.

Meinier e 019

Búcsúzóul még egy jellemző augusztus eleji képet csatolok a Genfet körbeölelő táji környezetről.

Úton Puplinge felé P1350911 a

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Svájc, Utazás
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Genfi borkostoló bejegyzéshez

 1. Barna Zoltán szerint:

  Kedves Hölgyem !
  Gratulálok a színes élmény teli bemutatóhoz. Nekem szívem csücske Svájc,úgy,hogy még nem is voltam ott.De ez a cikk is meg erősített, hogy el kell mennem. Köszönettel Barna Zoltán

  • elismondom szerint:

   Kedves Zoltán!

   Nagy örömmel tölt el hozzászólása, mert a legtöbb ember inkább unalmasnak tartja (szerintem látatlanban) Svájcot. Mivel nekem családi kötődésem van Genfhez, ezért határoztam úgy, hogy “kötelességem” azokat az ismeretlen oldalait is bemutatni, amik a szűk útleírásokba nem férnek bele.Elhatározását váltsa tettekre.

   üdvözlettel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.