Budapesti karácsonyi hangulatok

Szilágyi Domokos vers DSCF1906

Szilágyi Domokos verse mindannyiunk szívéből fakad így decemberben. Bár a hó nálunk éppen nem esik, de minden másban már benne van a készülődés izgalma, a várakozás öröme, a karácsony illatai ott úsznak a levegőben, s mi szívesen kicsit elébe is megyünk, hogy szippanthassunk belőle, még ha közben az orrunk vagy a kezünk le is fagyna az esténként már csikorgó hidegben.

hosok_tere_ejjelAlapvetően, amit nem hagy ki senki aki e főváros lakója, szertartásosan egy évben legalább egyszer végigvonul a gyönyörűen kivilágított Andrássy úton, s egy-egy színházi este után valahogy autón is erre visz a hazafelé vezető út, bárhol is lakjunk. Az egykori Sugárút fénysugárral fest diadalíveket fölénk, s mi minden alkalommal újra éljük a csodát, ahogy suhanunk egyenesen a a szépségesen záródó végpontjáig, a Millenniumi Emlékműig.

Andrássy út Díszkivilágítás 1WG

Andrássy út Díszkivilágítás 6WG

Andrássy út Díszkivilágítás 3WG

Andrássy út Díszkivilágítás 10WG

Andrássy út Díszkivilágítás 2WG

És ha ez megvolt, választhatunk a város különböző pontjain egyre szaporodó karácsonyi vásárokból.
De hát miért is választanánk elsőre mást, mint a leghíresebbet, amely idén a Daily Mail brit napilap listáján elnyerte a dobogó legfelső fokát, a karácsonyi vásárok első helyezettje lett, a Vörösmarty teret.

Jöhetünk ide a Váci utca felől, ami maga is ünnepi díszt öltött.

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420157

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420191

De még jobb tipp a Deák tér felől érkezni, ahol az ötcsillagos Meridien Hotellel nyitó Deák Ferenc utca számos külföldi vendége is már örömmel merül el az alkalmi talponállók magyaros ízekkel csábító bőséges kínálatában.

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420103

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420104

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420109

S ha már a rusztikusabb ízekkel eltelt, vagy éppen nem erre vágyott a látogató, nincs hiány könnyebb- vagy nehezebb édességből sem. Van itt az elengedhetetlen bejgliből, de a gazdagon megtöltött házi rétes sem hiánycikk, ám hegyekben áll a gyermekkort idéző törökméz is, avagy a ma már divatosabb francia cukrászatot idéző sütemények színes és gazdag választéka.

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420115

rétes-kollázs

De mégsem ők a karácsonyi piac sztárjai, ezt évek óta elhódította tőlük Erdély szülötte, a kürtőskalács. Ő az aki minden ellenállást legyőz, a karamellizálódó cukor, és fahéj bódító illata beránt a még oly hosszú sorba is, és türelmesen kivárod, amíg megsül a te porciód is. Aztán frissen, ropogósan, foszlósan ott tarthatod a kezedben, s míg hömpölyögsz tovább a tömeggel, észrevétlen tekeredik le és zsugorodik a mégoly hatalmasnak látszó hengeres finomság mennyisége is. Az előbbre látóak mindjárt a kosárt is megtöltik vele.

Kürtős kalács

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420137

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420200

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420176

Noha a Vörösmarty téri karácsonyi piac célzottan kerülni kívánja a bóvlik kategóriáját, a kiadott árusító helyeket kézművesek, iparművészek, vagy más értékes termékeket gyártó személyek üzemeltetik, azért a piac szélén helyet találnak maguknak a mindenféle csillogó villogó, gyermek szíveket megragadó portékák szolid, vagy rámenősebb árusítói is.

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420145
2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420159

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420195

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420206

vásárfia -kollázs

Van amit értek, van amit nem. Már, hogy miért is van itt. Minden esetre mókás az új sapkadivat.

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420113

De aki már kellően megmerítkezett a forgatagban, előbb utóbb ráébred, talán bekaphatna egy – két falatot, amely – nem véletlenül felébredt – igényhez hamar megtalálja a legínycsiklandóbb kínálatot is a maga számára.

étkezések-kollázs

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420152

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420170

De semmi sincs, ami jobban hozzátartozna a karácsonyi piacok hangulatához és elengedhetetlen élményéhez, mint a finom illatos forralt bor, mely átmelegít fagyos kezet, fázós testet. És ha valaki nem érezné a szegfűszeg és egyéb jellegzetes fűszerek illatából, merre keresse, tessék csak a felszálló, hömpölygő gőzt követni!

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420173

Na ugye! Egészségünkre!

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420198

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420183

És körbe értünk a téren, amely fölött csillogó díszletet képeznek a karácsonyi gömbök, s a hatalmas fenyő ékei.

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420147

2013 karácsonyi piac, Vörösmarty tér P1420167

A december és karácsonyi időszak azonban hagyományosan a színházi élet csúcspontja is. Ünnepibbé tesszük napjainkat a kultúra templomaiban is, és bizony időben kell gondoskodni jegyekről, mert a színházak szinte minden előadása teltházas.
Ennek az új karácsonyi szezonnak voltak extra ajándékai is a pesti közönség részére. Megnyílt a gyönyörűen tatarozott Zeneakadémia és a felújított Erkel színház is.

Zeneakadémia DSCF4498

zeneakadémia 2

erkel színház - kollázs 5

Hatalmas várakozás előzte meg a Szépművészeti Múzeum újabb enciklopédikus igényű tárlatát az itáliai barokk két évszázadáról, Caravaggiotól-Canalettoig címen. Ahogy a múzeum igazgatója fogalmazott, az egy négyzetméterre jutó Caravaggiók száma jelenleg valószínűleg Budapesten a legnagyobb. Kilenc mű látható a művésztől, ami tekintve, hogy ismert életműve hatvanvalahány kép, valóban jelentős tételnek számít. 

Caravaggio P1420099

m3_largeHa időnként sok lenne azonban a házon kívüli program,
a tegnapi naptól a Magyar Televízió elindította M3-s retro csatornáját, melyen hatalmas archívumából újra lehet nézni az elmúlt évtizedek régi nagy sikerű tv-filmjeit, műsorait, előadásait.

Szintén ezen a napon került le a Parlament épületéről az utolsó állványzat, amely nélkül évtizedek óta nem lehetett látni az ország házát. Sőt, a szépen megtisztított és felújított épületet ebben az egységes megjelenésében utoljára megnyitásakor, több mint 100 évvel ezelőtt láthatta a közönség.

Már csak ezért is érdemes felszállni az adventi időszak alatt újra beindított fényvillamosra, amely ismételten menetrend szerűen közlekedik a Duna parton.

fényvillamos 170016

Országház P1420260 A

Kellemes ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Ünnepek, Magyarország
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.