Budapesti mozaik – A szerviták és a Szervita tér

mozaik3.2

A Szervita tér lényegében csak a nevében tér, mert ott állva egyenként észrevesszük szeretem-, vagy nem szeretem épületeit, ám az, hogy téren lennénk, eszünkbe sem jut.

Mint ahogy nem jutna eszünkbe térként pillantani a szomszédos Kristóf térre sem, de mégis, ha átmegyünk rajta egységesebbnek érezzük, Haláruslány kútját – az egykori Hal téri emlék, mely az Erzsébet híd építésekor esett a területrendezés áldozatául – pedig kifejezetten szeretjük.

Kristóf tér és Fischer Rézi

Van azonban itt a közvetlen közelben egy olyan tér is, ahol a teret mint egészet lehet értékelni és hangulatában megmerítkezni, ha éppen a Deák téri metrótól igyekeznénk a belváros Petőfi Sándor utcája irányába. Az aprócska Szomory Dezső tér szépen felújított házaival, hangulatos térbútoraival nyújtja azt a mosolygós, napsugaras élményt ami azonnal maradásra csábít.

Szomory Dezső tér

Belváros Szomory D.tér- Bárczy I. utca. kollázs

761Ott fenn, a sarokban pedig már a szerviták templomtornya kukucskál be, ami szintén nézett már hangulatában jóval egységesebb saját térre is, mint ez a mai.

A tér ugyanis sokáig ténylegesen a szerviták birtokát képezte, ám a hely ismert története korábbi időkre nyúlik vissza.

IV. Béla király idejében a Johannita rend Szent Miklós temploma állt itt a hozzá kapcsolódó ispotállyal (kórház). 1541. után aztán, ahogy a törökök megjelentek, dzsámivá alakították az épületet, ez volt a pesti Nagy dzsámi (Büjük dzsámi), amiről egy 1721-ből származó rézmetszet is rendelkezésre áll.

török dzsámi

A törökkori mahalla megnevezése alapján erre búza piac is lehetett, míg az egyéb esetleges létesítményekről (temető, fürdő) az 1686-1716. közötti telekviszonyokat taglaló térképvázlat ad izgalmas eligazítást:

szerviták P1190710 szerzetesek nyomában 06.

A város visszahódítása után a szervita rend Széchenyi György hercegprímás támogatásával 1686-ban Bécsből Pestre települ.

Ugyanez a Széchenyi György esztergomi érsek tesz végrendeletében alapítványt a sebesült és rokkant katonák kórházára és menhelyére. Az 1747-re elkészült Invalidus ház (később Károly kaszárnya, ma Városháza) alapkövét 1716-ban fektették le, amely munkálataiban részt vett a bécsi építőmester Anton Erhard Martinelli. Nyilvánvalóan erre a mozzanatra nyúltak vissza az 1953. évben a teret Martinelli térre átnevező városgazdák, amely megnevezés 1992-ig maradt fenn.

A szervitáknak adományozott eredeti telek is itt, a mai városháza területén van, amit később átcserélnek velük a jelenlegi helyükre, ahol építkezésekbe kezdenek. 1718-ban a rendházat, 1725-ben a templomot kezdték építeni, s a felszentelésre 1732-ben került sor.

szervita_templom_és_kolostor_az_1730-as_években

Az 1730-as évekből származó ábrázoláson látható, hogy a mai Károly krt felé akkor még hatalmas pusztaságok voltak, míg a kép jobboldalán (mai Petőfi Sándor u) kezdődik a város. A kolostor mögötti, azt kiszolgáló gazdasági épületek állattartása miatt zúgolódtak is a helyi lakosok. Mint ahogy a szerzetes atyák sem szívesen hallgatták volna egy kovácsműhely örökös zaját, amely létesítésére az 1700-as években adtak ki engedélyt – s ezt elkerülendő, megvették az előttük elterülő házhelyet azzal a feltétellel, hogy oda nem lehet építkezni. Kis teret alakítottak ki, ahová 1729-ben Mária szobrot állítottak.

A szerviták ugyanis egy 1233-ban alakított rend, mely a Mária szolgái (Servi di Maria) nevet vette fel. Alapítói 7 előkelő firenzei kereskedő, akik megcsömörlöttek a a pénzhajhászó életmódtól, s a Monte Senario hegyen kolostorba vonulva szegénységben és bűnbánatban élő testvéri közösséget alapítottak.

montesenario-rita-annigoni-salita-frati-fondatori

A rendet XI. Benedek pápa 1304-ben hagyta jóvá. Női ágát 1332-ben Falconieri Szent Julianna alapította.
A történelmi Magyarország területén először 1650-ben, a mai Burgenland területén jelennek meg.

A térnek sokáig nincs neve, eleinte Am Platzl -ként (A terecskénél) említik, illetve a pestis járvány idején az atyák itt, nyílt téren, a Mária oszlopnál tartják a miséket, – mivel pestisjárvány idején nem nyithattak ki a templomok – s ekkor a Forum Servitanum megnevezés is használatban van. Fuchsthaller rajzok – fent kicsiben, ill. itt –  1840. év körüli formájában mutatják a teret. Itt lent, a déli irányból felvett képen jobbra a kétemeletes sarokpalota az egykori Teleki ház, balra a háromemeletes ház földszintjén Ehrenreich műkereskedése.

Fuchsthaller- Szervita tér 1840 körül

A  Szent Anna nevére felszentelt templom homlokzata és sisakja 1871-ben átalakításon esik keresztül, s ekkor épül meg azonos stílusban a korábbi rendház helyén új kolostoruk és a hozzájuk kapcsolódó bérház, melynek szép, egységes látványa zárja a tér ezen oldalát. Az eredeti Mária szobor helyén Erdélyi Mór felvételén már a pestis után állított emlékművet láthatjuk.

Szervita_tér_1890-es_évek,_Erdélyi_Mór_felvétele

Sajnos az épületet 1944. telén bombatalálat érte, melynek következtében jelentős része leomlott, s míg a templomban keletkezett károkat helyreállították, a lakóépületet lebontották. Helyén hosszú évekig üres telek tátongott némi bazársorral, ám a kegyelemdöfést mégis az 1974 -77-ben felépült Telefonközpont épülete adta meg a helynek, idegen testként hozzárendelve a templomhoz.

Belvárosi Szt.Anna tmpl P1190280

Szervita tér P1430840

A II. világháborúban ugyancsak elpusztult templom előtti műemlék helyébe 1948. évben emelték Erdey Dezső szobrászművész Madonnáját, az eredeti, 1719-ből származó talapzatra.

A templom jobb sorsra érdemes épülete is már sürgős tatarozásra szorulna, bár az állványozás már ki tudja mióta zárja el a zavartalan bejutást a kevésbé bátrak elől -Budapest egyik legszebbnek mondott, s leggazdagabban aranyozott barokk templomába.

Szervita tér, Szent Anna templom bejárat P1430842

Szt. Anna tmpl bejárat

A templomon különböző helyeken megjelennek a szervita jelképek. (Jobb sarokban a kollázson a szervita címer.) A szervita rend papjai a rend 1948-as feloszlatása ellenére 1960-ig ellátták a szolgálatukat.

Szervita jelképek

A pompás látvány mellett különlegességei a templomnak, a bejáratnál rögtön jobbra található feszület és elől, balra a főoltár közelében egy üveg mögötti Szűz Mária szobor, amelyek még a török mecsetben szolgáltak a szerviták első berendezkedésekor.

Belvárosi Szent Anna Templom P1190753

Kiemelt értékűek a főoltár aranyozott faragott fa szobrai: Szt.István, Szt. László, Keresztelő Szt. János és Szűz Mária jegyese Szt. József, aki az egyetemes egyház fő védőszentje.
A nagy oltárkép Szent Annát ábrázolja a gyermeklány Szűz Máriával és Szent Joakimmal.

Belvárosi Szent Anna Templom P1190747

Különlegesek a 19. század végén nagy szenzációnak számító diorámák különböző bibliai ábrázolásaikkal, s a fájdalmas Szűz Mária hét stációja. A szószéket a négy evangélista : Máté, Márk, Lukács és János aranyozott szobra keretezi.

Belvárosi Szent Anna Templom P1190749

A templom egyedülállóan szép akusztikáját kihasználva, még 2013-ban is rendeztek ingyenes orgona hangversenyeket szerdánként délben, ami úgy látom, idén már kimaradt a programból. Az orgona karzat feletti freskó Szent István királyunkat ábrázolja, amint felajánlja a Szentkoronát Magyarország Nagyasszonyának, Máriának.

Sz. Anna Orgona

Ahelyett, hogy a többi jól sikerült belső fotómat is feltölteném ide, találtam egy körpanorámás felvételt erről a templomról is, ami sokkal érzékelhetőbben adja vissza azt az összbenyomást, amelyet a templom tesz a belépőre:

http://www.melon.hu/panorama/szervita/szervita.swf

Már csak egy kis külső körbejárást kínálok, mielőtt áttérnék a következő fejezetben a Szervita tér többi épületére.

A már szóba került állványzat miatt csak megfelelő szögekből, és lehetőleg zoom-optikával keríthetők be a templom homlokzatát díszítő elemek, míg a pusztulás nyomai sajnos szabad szemmel is jól láthatóak.

Belvárosi Szent Anna Templom P1190718

Beállványozva

A templomot vizuálisan igencsak beszorítják az őt körbevevő épületek mind a Városház utca, mind a Petőfi Sándor utca felől.

Városház utca felől 2

Sz. Anna tmpl oldalfal

Petőfi Sándor utca felől K

Na legközelebb innen folytatom.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Magyarország, Művészet, Vallás, Városnézés
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.