À la recherche…Párizs 2007, 5.fejezet

Párizs befutó 2 Párizs 3100Párizsról nem lehet szenvtelenül szólni. Mivel jelen összeállításom egy korábbi, úti élményeimről szóló beszámoló változtatás nélküli átvétele, ezért most kihagynám a méltán megérdemelt felvezetést, szerelmi vallomást a városhoz.

Arra azonban bizonyára elegendő lesz ez a sajátos reprint, hogy átnyújtsak egy kis hangulatképet, esetleg kedvet is ébresszek iránta.

3. nap – délután, a Cité

Fenti áttekintő kép, ami persze nem saját forrásból van, maga a Cité, az egykori középkori városmag, de éppenséggel egy 1615. évi térképet is begyűjtöttem.

map of paris 1615

Metropolitan, Cité

Metróval érkeztünk e tér közepére, mely a Cité képen a Notre Dametól felfelé jobbra elterülő hosszú téglalap alakzat. 0662 Cité, Rue de Lutéce 2007.08.25. Innen jobbra kimentünk a rakpartra, s felfelé vettük az irányt a Pont Neufig, ott jobbra, balra, előre (szigetcsücske) kitekintve, bekanyarodtunk a sziget másik oldalára, a Notre Dame felé futó rakparton.

Párizs 3101 Igazságügyi Palota hátulja, mellyel főbejáratnál még találkozunk a St. Chapel kapcsán. Ez már a Pont Neuf bal partra kifutó vége,

Párizs 3103 közepe táján a kis sziget csücske ( = Sq. Du Vert Galant) felé belogó négyszögön IV. Henrik szobra ( Merle-nél a katonakirály, illetve akinek Párizs megért egy misét…). Eredetileg – az autóforgalom előtt – ténylegesen a híd közepén állott a szobor.

vert galant A szobor mögött a jobb parton a Louvre irányába tekintünk.

0596 Cité, Pont Neuf, Samaritane nagyáruház 2007.08.25. 0592 Cité, Pont Neuf 2007.08.25. Ez pedig már maga a Pont Neuf híd, a kép felső végén.

Párizs 3106 A Pont St. Michelről pedig már a fő attrakció is látszik;  s a Pont St Micheltől – a kép jobb oldali folytatásában – indul a St. Michel bulvár. (Ez volt reggel a koncepció, hogy itt futunk be a Citére.)

Párizs 3107 No én a Notre Dameról  nem csatolok képeket, mert az már unalomig ismert, s igazság szerint a leglátványosabb képe a Quai Montebellóról élvezhető:

Párizs 3108 A Notre Damenál kihagytam a toronyba vezető 422 lépcső megmászását a mintegy 30 cm szélességű csigalépcsőn, mert a sor nem látszott haladni, s csak álltak ott a mindenre elszántak hosszan, orrukkal az előző fenekében. Erre valahogy nem vágytam. Előző ilyen lehetőségnél, az Eiffel toronynál, pedig a torony lába körül többszörösen visszakanyarodó sorok látványa riasztott el, végül a Diadalív volt, ahol megéltem Párizst a magasból. Na de az majd később lesz, egyenlőre körbebóklásztam a szigetet a Notre Dame körül.

Párizs 3109 Ez itt a Citéről a Hotel de Ville (Városháza).

Párizs 3110 Párizs 217 Ez és a következő kép, bármily hihetetlen, egy kórház (Mon Dieu) udvara.

Párizs 3111 Párizs 3112 Aztán már újra azon a téren vagyunk, ahol feljöttünk a metróból, s itt szemben a már beígért főbejárata az Igazságügyi palotának. Melynek furcsa módon az udvarán áll az egykori királyi ereklyetartó kápolna.

0664 Cité, Igazságügyi Palota és Sainte-Chapelle 2007.08. 0669 Cité, Igazságügyi Palota és Sainte-Chapelle 2007.08. S ez már a Sainte Chapelle alsó kápolnája, ami a szolgáknak volt kiutalva (látszik is milyen szegényes!)

Párizs 3114 Fölötte a királyi udvar és főrangúak ájtatoskodására épült ékszerdoboz, a maga 20,5 m magas ablakaival. (Az egész kápolna szélessége csupán 17 méter)

Párizs 3115 Párizs 3116 Párizs 3117 Párizs 3118 S az Igazságügyi palota udvarát már el sem hagyva, kerültek az elítéltek a Conciergerie börtönébe. Ennek kúpjai így mutatnak a Pont Neuf felől.

0703 Cité, Conciergerie a Pont Neufről 2007.08.25. S a híres Óratornya. (Párizs első köztéri órájával).

Párizs 3120 A gárdisták terme (ma padlószint alatt van, de építése idején még mélyebben volt a Szajna, s ezáltal ez a terem is akkor még földszinten volt).

Párizs 3121 Itt van Maria Antoinette cellája, innen ment a nyaktiló alá.

Párizs 3122 Kilátás a vastüskéken át a börtönudvarra.

Párizs 3123 Ezután elhagyjuk a Citét és a Pont de l’Archevechén átkelünk a balpartra, a híres bouquinisték – antikváriusok – rakpartjára. Itt aztán átsétálunk az estébe, amelyet megkoronázunk egy másik párizsi idol, a Champs Elysée sugárútja fényeivel. De ez már egy új fejezetet kíván.

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Franciaország, Utazás, Városnézés
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Gyógyítás Máltán | Fölöttem a felhő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.