Párizs újra(töltve)

Párizs befutó 2 23643966763189232_sbr3QcMF_c_largeAztán úgy történt, hogy 2008. májusában újra Párizsban jártam.

Barátnőmmel egy Loire-völgyi kastélyok úton vettem részt, amely 5 napból az első kettő Párizst tartalmazta. Ezért aztán folytattam az előző évben elkezdett párizsi élménybeszámolót.

Párizs varázsa nem múlik. Belépsz a városba és az rád mosolyog, amitől 5 percen belül a te arcodon is euforikus vigyor jelenik meg. És még a már „ismert„ területeken is szüntelenül új arcát fedezed fel. Párizs 2008 -100 Most az a határtalan szerencse ért, hogy a másik irányból jöttünk, a buszunk áthozott a Défensen, majd a Szajna bal partján gurultunk végig, ahová ősszel csak átnézni tudtunk (a vízen át). Amint becsekkoltunk a szállodába vissza is futottunk, hogy gyalog is bejárjuk a bal partot.

Aztán sorban a gyöngyszemek:
A Chatelet tér és a Győzelmi oszlop (háttérben St. Jacques torony).

Párizs 2008 -101 Párizs 2008 -102 És a Concergerie a Citén:

Párizs 2008 -103 Ez már a városháza (Hotel de Ville) terén készült, s a gyönyörű épület képe helyett inkább ezt az igazi francia kávéház hangulatot osztom meg Veletek.

Párizs 2008 -104   Egy kis Szajna.

Párizs 2008 -104 Ez pedig a Louvre keleti szárnyával szemközti kis gyöngyszem, a St. Germain L’Auxerrois.

Párizs 2008 -104 Ezután beléptünk a Louvre udvarára, s azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezek a képek este fél nyolckor készültek. Még este kilenckor is jól lehetett fényképezni, aztán már nem tudom, mikor borult ránk a sötét.
Szóval a Louvre:

Párizs 2008- 107 Párizs 2008-117 Párizs 2008-118 (ez nappal szemben)

Párizs 2008- 108 S a Louvréből a Rue de Rivolin át máris a Palais Royalban vagyunk. Ahol átkelünk, újra látjuk azt a metró megállót, amely előtt tavaly megkérdeztem, hogy hol található a metró lejáró!
Hát nem egy tipikus megoldás:

Párizs 2008-119 S az árkádok alatt egy igazi párizsi kép. És boldogan dobogja a szív, Párizsban lenni jó!

Párizs 2008-120 Aztán belépve a Palais Royal kapuján újabb meglepetés.

Párizs 2008- 109 Párizs 2008- 110   Golyók és én Párizs 2008- 111 Golyók és a férfiak (a helyszín azonos)

Párizs 2008- 112 És tavaly ősz óta sokat haladt az Operaház tatarozása:

3 Párizs 2008- 113 És a Bv. de Capucines amikor mi sétáltunk rajta

Párizs 2008- 114 És ahogy Monet látta 1873-ban:

Párizs 2008- 115 De aztán mégiscsak ránk esteledett. Ott a két nagy ház között középen az a kicsike tornyos a Sacra Coeur, ahogy ránk kacsint.

Párizs 2008- 116  Másnap pedig különváltunk a csoporttól, Versaillest céloztuk meg, mondván kell arra egy nap.

Eleinte úgy tűnt, hogy pechünk van, mert rögtön a pályaudvar jegypénztáránál közölték, hogy a mai napon a Chateaux zárva van, demonstráció miatt, jöjjünk holnap. Mi mondtuk, csak ma vagyunk Párizsban, s kezdtünk csalódottan egymásra nézni. A vasutas meg mondá, hogy a kertet azért meg tudjuk nézni, –  s mivel ennél jobb ötletünk nem volt, hiszen ezt a napot már Versaillesre szántuk, gondoltuk legfeljebb megnézünk ott alaposan minden bokrot.

És már jött is az első ajándék: nem kell vonatjegyet váltanunk, a demonstráció miatt ingyen visznek oda. Második ajándék Versaillesben: mégis nyitva volt a kastély, s így már nem várt örömként ért minket a teljesült vágy.

Versaillesről majd talán összeállítok egy külön fejezetet, mert Párizs lezárásaként a nap harmadik ajándékát mutatom meg egy következő bejegyzésben, Párizst a legmagasabb tornyáról, a Montparnasseról fényképezve.

tour_montparnasse_parisEz meg úgy adódott, hogy a lezárt versaillesi nap után a pályaudvar felé bandukolva éppen azon tűnődtünk mit kezdjünk az esténkkel Párizsban, s a választ adta a menetrend. Az első visszafelé induló vonat Párizs, Montparnasse állomásra futott be.

Már ősszel tervbe volt véve ez a kilátó, de akkor mégsem fért bele, s ím most tálcán kínálta magát. A Montparnasse torony az a ronda fekete torony, amit Párizsban járva, mindenhonnan látsz. Kivéve, ha fenn állsz 207 méter magasan az 59. emeleti kilátóján, mert onnan meg te látsz mindent – Párizst, felülről.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Franciaország, Utazás, Városnézés
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.