Toszkán lankákon 4 – Szállásunk Siena mellett

Toscana banner, szállás

Beléptünk hát Toszkánába, s rögtön nyitásként az egyik kihagyhatatlan attrakcióját még
a szállásunk elérése előtt megtekintettük. Igaz, hogy a nyitás így “in medias res” volt, mégis most úgy érzem talán kívánkozna ide egy általános toszkán kép. És ez máris egy hetemet felemésztette, mert Toszkánáról még általánosan is hosszasan lehetne beszélni, s nem találom az arany középutat. De mivel úti élményeink mellé inkább csak könnyű aláfestésként gondoltam néhány mondatot, így minden rangsor és minősítés nélkül idevetek pár gondolatot Toszkána kapcsán.

tkép Olaszország

Olaszország 20 régiója közül Toszkána területe alapján az ötödik helyet foglalja el,
329 km-es partszakasszal a Tirrén tenger partján, s csupán kicsinyke részei nyúlnak át
az Appenninek vízválasztójának adriai részére. Közép-Olaszország legészakibb részeként tartják tkép toszkán provinciákszámon, s ezen át zajlik a legnagyobb forgalom a szárazföldi északi rész és a félsziget között.

Közigazgatásilag az ország régióin belül Provinciákra tagozódik, s ezek Toszkána esetében a mellékelt térképen láthatóak (azonos nevű székhelyeikkel). Tengerparti szakaszán hozzátartozó szigetcsoportok legnagyobb szigete Elba, mely Szicília és Szardínia után mérete alapján egyben a harmadik a teljes olasz viszonylatban.

Toszkána tájai a legváltozatosabbak, gyakorlatilag minden megtalálható itt a magas hegységtől (legmagasabb csúcsa a
Monte Prado 2 054 m), a lágy lankákon át a síkságig, s a tengerpartig.
Híres természetvédelmi övezetei és naturparkjai (Maremma park) vannak, hegyvidéki kolostoregyüttesei (Casentino, l’Eremo di Camaldoli) a szerzetesi életről mesélnek, de
itt fejtik a híres carrarai márványt, s siena vidéke különösen gazdag gyógyvizekben, termálfürdőkben, amelyet hosszú kultúrtörténetében természetesen először a rómaiak hasznosítottak.  La dolcezza, amely a hátteret alkotó hullámzó dombok előtt elfutó ezüstös olajfák, útjelző ciprusok és szőlőültetvények édes szépsége, ahogy az olasz fogalmaz, megannyi káprázatos színben tündökölnek, napszaktól is változóan.

A régió elsődleges bevételi forrása ma már a turizmus, aztán a mezőgazdaság – s amíg mi lelkesen fényképezzük a középkori levegőt árasztó apró kis falvak elénk táruló báját, egyszerű szépségét, a habarcs nélkül emelt kőfalak végtelen sorát – eszünkbe sem jut, hogy az itt élők többnyire igen szegények, napjaik küzdelmesen s dolgosan telnek, melyekben kevés a változatosság. Az átlag toszkán faluban sok az öreg, a fiatalok elmennek a nagyvárosokba, ahol több a munkalehetőség.

2014 nyár P1470619 Cortona

Igaz, az emberi kapcsolatokra még szintén hatnak a régi szokások s a templom/piactéri mediterrán terefere, vagy a férfiak kocsmai asztaltársaságai nem idegenek a tájtól. Ám ezek a hangulatok hiánytalanul átjönnek Frances Mayes Napsütötte Toscana címmel kezdődött regényfolyamán, ami szerintem ide készülve kötelező olvasmánynak számít.

etruszk vázaToscana neve egyébként az előttük 2 500 évvel korábban itt élt rejtélyes, még máig ki nem kutatott (származásuk, nyelvük) magas kultúrájú és kézművességű etruszkok nevéből származik.

A toszkán nyelv pedig a 750 éve született Dantének köszönheti karrierjét. Ő volt az első, aki a latinnal szemben a nép nyelvét a volgare-t (vesd össze a mi vulgáris szavunkkal!) irodalmi szintre emelte, amely az Isteni színjáték megírásáig írott formában nem is létezett. Ez olyannyira sikerült neki, hogy gyakorlatilag a ma használatos közös olasz nyelv is  a firenzei dialektusból ered. Olaszország egyesítése (1861.) után még rengeteg nyelvjárás volt az országban, s a különböző tájak lakói egyáltalán nem értették egymást. Lényegében a televíziózás megszületése hozta egy asztalhoz az olaszokat, s teremtette meg azt a közös nyelvet, amely a toszkánból vette kezdetét.

Dantével együtt rakták le az olasz nyelv alapjait Petrarca és Boccaccio, akik többé-kevésbé kortársak is voltak, s szintén e táj szülöttei. (Már az olasz nyelv nyújtotta felfedezésem, hogy Boccaccio, akit szoktak magyarul mosdatlan szájúként is aposztrofálni, neve valóban a bocca-száj szóból indul, s az -accio, -accia képző mindig egy negatív kifejezést ad az előtte álló szónak. – Bár irodalmi és történelmi értékét, akinek a 13. századi társadalom és annak gondolkozásmódja átfogó ábrázolását köszönhetjük, hamisan állítja be.)

Firenze, ma a régió fővárosa, 1865-1870. között az Olasz Királyság fővárosa is volt, az emberiség számára pedig mindig a reneszánsz bölcsője, s a művészetek kimeríthetetlen tárháza marad. Toscanára ugyanúgy elmondható a mondás, amelyet egy 1851-ben a Harvard Egyetemen tartott konferencián lejegyeztek:

A mi képzeletünk számára Itália mindig volt, és mindig lesz. Itália a napfény országa, a dalok országa, az álmok és a varázslatos látomások földje.”

Ami ebből a felsorolásból semmiképp nem maradhat ki, az a toszkán konyha és a toszkán borok említése, ám ennek részleteibe majd csak később merülnék.

la cucina toscana, f

Ennyi bevezető után rátérek a személyes, s ezúttal leginkább a képek útján érzékeltethető élményünkre, a várakozásainkat is felülmúló, ám szívesen birtokba vett, elkövetkező
3 napunkon szállásunkként szolgáló kis paradicsom bemutatására.

Kiválasztásában a véletlen segített, mert ezt megelőzően Castelnuovo Berardenganak a nevét sem hallottuk. Baráti házaspár javaslatára próbáltunk itt szállást foglalni, akik már a megelőző években többször megszálltak a Sienától cca. 20 km-re fekvő tipikus toszkán kisvárosban. A látott képek azonnal lenyűgöztek, s már ment is a levél a fogadósnak.

CB.távolról

Castelnuovo Berardenga kollázs

A levelünkre azonban napokig semmi válasz nem jött, így önjáróak lettünk, s a neten új szállást kerestünk, most már ragaszkodva azonban a helyszínhez. Végül a városka keleti végén, egy hosszabb országút elágazásában fedeztük fel ezt a tájba ágyazott, Borgo Casato névre keresztelt kis épületegyüttest.

2014 nyár P1470731 Toscana út közben

2014 nyár P1480140 szállás Borgo Casato

2014 nyár P1480138 szállás Borgo Casato

2014 nyár P1470135 szállás Borgo Casato

2014 nyár P1470154 szállás Borgo Casato

2014 nyár P1470156 szállás Borgo Casato

2014 nyár P1470149 szállás Borgo Casato

2014 nyár P1470149 szállás Borgo Casato

2014 nyár P1470141 szállás Borgo Casato

S egy egy fárasztó nap után, hazaérve beparkoltunk a kis olajfa ligetbe ágyazott autó karámba, s belecsobbantunk a kellemesen hűvös, s eddigre már teljesen üres “magán”-medencénkbe.

2014 nyár P1470734 szállás Borgo Casato

2014 nyár P1480125 szállás Borgo Casato

2014 nyár P1470151 szállás Borgo Casato

Már csak a nap lecsengetéseként a szállás éttermébe kiülve, finom kis borocska mellett szívtuk magunkba a szépség toszkán egyenértékét, mely körbefont, s átölelt.

2014 nyár P1480144 szállás Borgo Casato

2014 nyár P1480132 szállás Borgo Casato

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: kultúrtörténet, Olaszország, Utazás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s