Toszkán lankákon 5 – Álomúton Pienzába

banner pius II

Siena tartományát mondják a leginkább toszkánnak. Hegyei nem magasak, sziklái lágyak, s a hullámzó dombok hozzák mindazt az elvárást, amit egy külföldi maga előtt lát, ha ezt a szót hallja: Toszkána. S a szerencsénk úgy hozta, hogy mi ezen belül is rákerültünk arra az útszakaszra, ami mindezek kvintesszenciája, a via Cassia Pienzába elágazó mellékútja.

Siena tartomány, domborzati

Azt már korábban említettem, hogy az első reggelt kénytelenek voltunk egy autószervizben kezdeni, ami Siena déli behajtójánál volt. Mikor a kocsival megnyugtatóan rendeződött a probléma, megfordultunk, s irány dél, ám akkor még két variáció élt bennem a célpontot illetően.

toscana tkp részlet, utvonal terv

A nevezett útról cca. azonos magasságban vagy jobbra fordulunk le, s akkor meglátjuk szép középkori várfalaival Montalcinot, mely leginkább boráról, a Brunelloról nevezetes, s onnan viszonylag nagy hurokkal, egy tipikus etruszk városkába, Volterrába megyünk tovább. De mehetünk balra, s abban az irányban Pienza után egy másik “boros” célpont Montepulciano, s bár kicsiny valószínűséggel tervezhető, de hazafelé egy kanyarral ott is találunk etruszk hagyományokat ápoló helységet, Arezzot – amely előtt még beugorhatunk Cortonába. Hát ez nagyon nagyra törő terv volt, különös tekintettel a már szervizben elvesztegetett fél délelőttre. Én Frances Mayes könyveitől megfertőzve, Cortona irányába szerettem volna inkább menni, s így nyertük meg azt az álomszakaszt is, amely itthon utánaolvasva a hivatalos turisztikai kiadványok szerint is, a legszebb toszkán táji panorámát adja.

Eleinte csak a kocsiban kapkodjuk a fejünket, mert őszintén szólva szinte minden fűszál, minden szín megszólít bennünket, aztán egyszer csak padlófék! mert amit most kínál a táj, ez kiránt a kocsiból.

2014 nyár P1470176 Toscana

Előttünk a zöld minden árnyalatából, a már learatott gabonatáblák sárgáiból, az olajfák ezüstjeiből, s megbúvó falvak piros tetőiből szőtt patchwork.

2014 nyár P1470181 Toscana

2014 nyár P1470180 Toscana2014 nyár P1470173 Toscana

2014 nyár P1470174 Toscana

2014 nyár P1470171 Toscana

2014 nyár P1470187 Toscana

2014 nyár P1470188 Toscana

2014 nyár P1470190 Toscana

Megrészegülten szállunk vissza a kocsiba, s az az érzésünk, még ha mást sem sikerül ma úti céljainkból becserkészni, már megérte ez a nap. Tökéletesen boldogok vagyunk. Hosszú-hosszú évekig lebegett lelki szemeink előtt egy ködös elképzelés némi dombokkal hullámzó, píneák tarkította tájról – de amit most befogott szemünk, a képzelet nem tudott ilyent festeni.

Jöjjön hát Pienza, a II. Pius pápa városa, akire egész Siena nagyon büszke.

II. Pius 1405-ben született Enea Silvio Piccolomini néven Corsignano falucskában, melyet később a pápa neve után keresztelnek át Pienzara. A Piccolomini család nemességéből a leendő pápa születésekor már csak a név maradt. A család elszegényedett, Corsignano környéki birtokait maga művelte, amelyben a 18 gyermek közül elsőként született
Enea Silvio is kivette részét. Az élénk érdeklődésű gyermeket az egyház felkarolta, s egyetemet végzett teológussá vált. Százada szellemi áramlata a humanizmus őt is elragadta, s hamar reneszánsz műveltségű polihisztorává válik korának. Ő az egyetlen pápa, aki megírta saját életrajzát, ami megdöbbentő őszinteségű ábrázolásával a kor társadalmának, gondolkozásának nagy értékű kutatási forrása lett. Életrajza pedig olyan színes, hogy egy-egy fejezete önmagában is regények témáját adhatná.

Ezen életút 10 eseményét örökítette meg Pinturicchio a Sienai katedrális baloldali kereszthajójában kialakított gyönyörűséges terem, a Piccolomini könyvtár freskóin. (Amelyeken többek mellett dolgozott a fiatal Raffaello is.) A képek perspektivikus rövidülésben, mintha árkádok alatt lennének, ám mindez az illuzórikus festészet eredménye.
Később majd sorra veszem a katedrálist is, ám ott annyi mindenről kell majd úgyis beszélnem, hogy szinte kapóra jön a pienzai látogatás, hogy illusztrációként felhasználjam a II. Pius életciklus ezen képeit.

2014 nyár P1470864 Siena

II.Pius életút 1.

Enea Silvio Piccolomini parte per il concilio di Basilea - részletSienában elvégezve a jogot, hamarosan különböző magas rangú egyházi személyiségek munkatársává, kísérőjévé vált, melynek során egyre mélyebb ismereteket szerzett mind az egyház mind a politika vonatkozásában. Több zsinaton s diplomáciai küldetésben – nem egyszer igen kalandos körülmények között – megjárta Európa számos városát, és hatalom udvarát.

Az új ismeretségek nyomán, az akkorra már európai hírre szert tett Enea könnyedén az új német-római császár, III. Frigyes kegyeibe férkőzött. Az uralkodó költői babérkoronával ismerte el Enea tehetségét, és meghívta (bécsi) udvarába.

Pinturicchio,_libreria_piccolomini,_dettaglio_04

Innen 1445-ben hivatalos ügyben kereste fel Rómában IV. Jenő pápát, amikortól mind addigi felfogása, mind a viszonya átalakult a pápasággal kapcsolatban, s korábbi meglehetősen szabados életvitele pedig szigorúan erkölcsösre váltott.
Hamarosan a Laterán egyik legbennfentesebb alakja lett, s szolgálatait a Szentszék hamar jutalmazta is, s Trieszt püspökévé szentelte fel, 1450-ben pedig megkapta Siena püspöki székét. 1456-ban már bíborosi rangot visel.

Pintoricchio - II. Pius ciklus 2

Toscana Siena, Libreria Piccolomini, in the Duomo (12-14th century). Fresco by Pinturicchio (XVIe): encounter between Frederic III and Eleonore of Aragon

Toscana Siena, Libreria Piccolomini, in the Duomo (12-14th century). Fresco by Pinturicchio (XVIe): encounter between Frederic III and Eleonore of Aragon

Itália legtiszteltebb klerikusa volt. A nép és a nemesség rajongott érte, hiszen Enea igazi mesterműveket alkotott az irodalomban, és emellett majdnem minden művészeti és tudományos ághoz értett. Több verse mellett episztolái, levelei is nagy szerepet kaptak abban, hogy korának legelismertebb alkotója legyen. A jelen kutatói számára több történelmi tárgyú leírása és más tudományos munkája (Bázeli zsinat, III. Frigyes életrajza, husziták és Csehország, földrajzi és etnográfiai művek Európáról, Ázsiáról, s a középkori városok fejlődéséről) emeli a halhatatlanok közé Piust.

II. Pius pápa1458. augusztus 6-án meghalt III. Callixtus pápa, s az összeülő konklávé az esélyekkel induló francia jelölttel szemben végül augusztus 19-én őt választotta meg Szent Péter trónusára.

Enea ekkor felvette a II. Pius nevet.

Pintoricchio - II.Pius ciklus 3A koronázás kirobbanó ünneplés volt, amelyre egész Itáliából özönlöttek a tudósok és művészek. Pontifikátusa központi elemének egyértelműen a török elleni keresztes háború megindítását tartotta. E célt szolgálta a sikertelenül zárult mantovai konferencia, majd 1463-ban az újabb török hadjárat indításakor a pápai követek elérték, hogy Hunyadi Mátyás rettegett fekete serege összhangban a velencei flottával támadásba lendüljön.

Pinturicchio_Pope_Pius_II_Arrives_in_Ancona_-_WGA17807Az egyesült velencei és pápai flották élére személyesen akar állni, s a lelkes egyházfő ezért Anconába utazott. (Fenti kép jobb felső sarkában a város ábrázolása!)  De ekkor már halálos beteg volt, és nemsokára, 1464. augusztus 14-én meghalt. Testét a római Sant’Andrea della Valle bazilikában helyezték örök nyugalomra. A Szent Péter bazilikában egy üres síremléket állíttattak fel emlékére, amely mind a mai napig ott áll.

És úgy gondolom most már nem megyünk el a keze nyomán várossá fejlődött szülőhelyére, amely 4 év alatt az elmaradott agrárfaluból létrejött, s a reneszánsz tisztán fennmaradt városképét tárja elénk.

Pinturicchio_autoritratto, 1 - Capelle Bagliono a Spello

Pinturicchio_Önarckép

Zárásul inkább becsatolok még néhány szépséges részletet a Pinturicchio képeiből, melyek sajnos a helyszínen zoomolás nélkül ilyen részleteiben nem is észlelhetőek, s egyébként is az összlátvány eleve elvakítja a látogatót.

Köszönettel a Wikipédiának, s néhány egyéb internetes forrásnak, kiemelten a The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei forrásainak, kényelmesen, a fotelből gyönyörködhetünk Pinturicchio 1505-1507. között festett színesen mesélő képeiben.

2014 nyár P1470868 Siena

b6

b4

d4

f1
e8

Pinturicchio,_dettaglio_03

Még a Sienai katedrális is megjelenik azon a képén, amely 1450. évi sikeres útjának eredményeként, ahol a portugál hercegnő Eleonóra kezét kellett megnyernie
III. Frigyesnek, a két fél találkozását örökíti meg.

Pintoricchio_-_Frédéric_III_de_Habsbourg - részlet, Siena

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Művészet, Olaszország, Utazás, Vallás
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.