Budapest100 – főszereplő a Nagykörút

mozaik3.2

Az idei 100 éves házak ünnepét igazából a 120 éves Nagykörút jegyezte.

A millennium évében augusztus utolsó napján nyilvánította ugyanis az uralkodó hivatalosan megnyitottnak a Nagykörutat, melynek házai nem azonos évben készültek el. A legelső, kifejezetten a körutat kialakító házépítések első 3 tagját 1872-ben (még az egyesült Budapest előtt) a József krt. 46- 48- 50 számú házak alkották.
Érdekesség, hogy a 46., 48. és 50. számú házak megelőzték az újdonsült
közterület keresztelőjét, ugyanis a Közmunkatanács csak 1875-ben véglegesítette a
körútként még jó néhány éven keresztül csupán papíron létező főút öt szakaszának
hivatalos elnevezését!

Ez utolsó, a körút és Baross utca kereszteződésénél álló 50. szám hírét növeli, hogy itt született Molnár Ferenc író.

Bp 100 a Nagykőrúton P1600553 József krt 46-48-50

Bp 100 a Nagykőrúton P1600555 József krt 50

Az időjárás is kedvezett az eseménynek, a hétvégét bearanyozta a napsugár, s vidáman hullámzott a körút a kezükben sárga könyvecskékkel (a kiadott programfüzet) közlekedő emberektől.
S bár magam is térdig lejártam a lábam ezen a két napon, de a jutalmam busás volt. Számos nem várt szépség, meglepetés, vidám hangulat és a változatosság, ami mint tudjuk, gyönyörködtet, köszöntöttek túrám során.

Bp 100 a Nagykőrúton P1600335 Boráros tér 2,3

Nyitásként én a Boráros téren kezdtem, ahol a Norvégiából származó ácsmester Guidbrand Gregersen és kiterjedt családja történetéről kaptunk élvezetes ismertetőt Gönczi Ambrus előadásában. A dinasztia alapító, aki a dualizmus jelentős és megbecsült építési vállalkozójává nőtt, miközben bekapcsolódott az akkor induló vasútépítési munkálatokba.
A Keleti Vasút (= Erdély szívét az országhoz kapcsoló vonal) építésének fővállalkozója. 1877. második felében keze alatt 233 ezer munkás, 120 ezer kézműves, több mint 30 ezer fogat, több száz gép dolgozott építkezésein! Magyarországon több mint 70 (vasúti) híd, indóházak (pályaudvarok), számos bérház, a Fiumei tengeri kikötő mólói építése fűződött nevéhez. A Sugár út (Andrássy út) egykori fakockás burkolatát az ő műhelye szállítja,
a Keleti pályaudvar teljes épülettömege alá a vörösfenyő cölöpözést ők készítik, s több ismert budapesti középület díszítő asztalosipari munkája kivitelezője:  régi Nemzeti színház, Operaház, egykori Lloyd palota. Ebben a kerületben több tucat lakóházon túl az Elevátorház és a Bakáts téri templom fűzhető nevéhez.
Népes családdal vette magát körül. Felesége, Sümegh Aloisia 21 év leforgása alatt
19 gyermeknek adott életet, akikből 12 érte meg a felnőtt kort, de norvég rokonságából is sokakat hozott ide családi vállalkozásába. Ma emlékét egykori gyártelepe közelében, a Müpa és a Nemzeti színház között elterülő Gregersen körönd nevű park őrzi.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Én a Gregersen névvel úgy 4 évvel ezelőtt találkoztam először egy Lotz séta keretében, amikor Lónyay utca 29. sz alatti neoreneszánsz házába bejutottunk, az ott töredékeiben megmaradt Lotz freskók megtekintése okán.

Lónyay utca P1200378 Gregersen ház

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A házban szállt meg 1891. évi budapesti látogatása során Ibsen, akinek tiszteletére a ház első emeleti szalonjában adtak nagy fogadást.

A Budapest100 hétvégét itt azonban egy másik gyöngyszem, a szomszédos –
a Vágó testvérek építész páros – Boráros tér 3. szám alatti házában vezetett séta tette emlékezetessé.

Bp100 a Nagykőrúton P1590412 Boráros tér 3 - Vágó testvérek

A házat (1905.) a Gresham palota közvetlen elődjének mondják, amit  Quittner Zsigmonddal közösen jegyeztek.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ezután én tovább sietek a Nagykörút ellenkező végén található kedvenc szecessziós épületegyüttesemhez, a Szent István körút 10-12-be, mivel utóbbiba ezúttal be is lehet menni.

Bp100 a Nagykőrúton P1590501 Szent István krt 12.

Az épület csupa hullám, csupa csipke, rózsákkal teleszórva.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Belső díszítését döntően a néha mívesen összetett, néha horgolás szerű könnyedségű kovácsolt vas elemeinek köszönheti.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ennyi szecesszió után jöjjön egy kis barokkos pompa és habos romantika. Nem is kell messzire menni, csak ide, a legszebb budapesti pályaudvar épületébe, a Nyugatiba.
Az Eiffel mérnöki iroda 1877-ben átadott épülete nem szűnik meg gyönyörködtetni, akárhányszor is jársz arra, futsz el előtte, utazol, vagy csak lebzselsz a környezetében kávédat szürcsölgetve.

Bp100 a Nagykőrúton P1590602 Nyugati pu.

De nem ezért siettünk most ide, hanem annak az ékszerdoboznak a kedvéért, amely itt rejtezik a 10. vágány mellett, de gyakorlatilag csak kivételes rendezvények esetén, többnyire a MÁV Nosztalgia járatok számára nyit ki, a nagyközönség nem látogathatja.

Bp 100 a Nagykőrúton P1600513 Nyugati pu, Királyi váróteremA Ferenc József és Sissi személyes használatára épített királyi váró együttese (fogadó terem, Erzsébet terem, királyi tárgyaló – nyári kert) viszonylag jól átvészelte a történelem dúlásait, inkább csak az idő pusztított rajta. Utolsó felújítása sem most volt (1984.), ami kicsit látszik rajta, ám így is lenyűgöző.

Bp 100 a Nagykőrúton P1600475 Nyugati pu, Királyi váróterem

Királyi_váró,_fogadóterem

A királyi fogadóterem eleganciájával szemben az Erzsébet terem csupa habos csipke, s a kissé megvakult tükrök fölött a plafont kerekded puttók édes figurái teszik játékossá.

Bp 100 a Nagykőrúton P1600503 Nyugati pu, Királyi váróterem

És a tükrök megsokszorozzák a kis puttókat, s alattuk mint esküvői tortán a máz, dús hófehér habok.

Bp 100 a Nagykőrúton P1600505 Nyugati pu, Királyi váróterem

Bp 100 a Nagykőrúton P1600502 Nyugati pu, Királyi váróterem

Mindehhez képest a kis kerti pavilon kerek tömbje szolidan hat, ám igen harmonikusan illeszkedik a környezetébe.

Ehhez a szépséghez levezetésül kapcsolnám itt, a rácsos kerítéssel mintegy szemben,
a közúti felüljáró túloldalán ívesen záródó két Nyugati téri ház mutatós homlokzati, és szerényebb belső képeit. Bizonyára a tetejükön éktelenkedő reklámok nélkül szebb lenne
a látvány, de sajnos korunkban ez a meg nem valósuló vágyak kategóriájába tartozik.

Bp100 a Nagykőrúton P1590646 Nyugati tér 4.

Bp100 a Nagykőrúton P1590611 Nyugati tér 5.

Ez a rózsaszín, a Nyugati tér 5. sz ház, ahol sajnos csak egy szűk kis udvarba sikerült bejutni, s csak utólag fedeztem fel az interneten, hogy megérte volna elkalandozni a lépcsőházban, ahonnan valószínűleg át lehetett volna jutni a tágasabb és izgalmasabb terekbe, amely az ezen a képen látható homlokzat mögött húzódik. Legközelebb…

Bp100 a Nagykőrúton P1590614 Nyugati tér 4.

Több sikerrel jártam a Nyugati tér 4. házával, amelynek a homlokzata is számos mozgalmas részletet hordoz.

Amíg a kapun át bejutunk az udvarra, a sárga szín három változatával is megpróbálkoztak az épület kifestése során, bár szerintem ebben az esetben is a kevesebb több lett volna.
A belső udvar meglehetős tágasságával biztosítja a körúti házak udvari lakásaiba oly ritkán jutó fényt is, s a körfolyosók korlátai egységes keretet adnak ennek a nagy belső tömegnek.

És úgy gondolom mára itt el is vágom a hétvégi körúti kalandjaimnak sorát, mivel annyi izgalmas dolgot láttam, hogy nem is férne bele egyetlen bejegyzésbe valamennyi, még szűkítve sem. Ez utóbbi meg sajnos eleve nem erényem.

Folytatás köv…

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: építészet, Magyarország, Művészet, Városnézés
Címke: , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s