Budapest100 – meglepetések a Teréz körúton

banner, mozaik3-2
A Teréz körút a Nagykörút Király utca és Nyugati közötti szakasza, mely elsősorban a Schmahl Henrik által épített házaival ébresztette fel a kíváncsiságomat. Schmahl Henrik neve eddig nálam az Uránia mozi nagyon kedvelt épületéhez és a gyönyörűséges
Párisi udvarhoz kapcsolódott a fejemben.

A Teréz körúton kinyitott házak közül 6 épület szerepelt a neve alatt, ezúttal semmi velencei- vagy mór elem, ám csaknem valamennyi neoreneszánsz, főleg a német reneszánsz formákból táplálkozó lakóépülettel. Házai szépen tagolt és díszített homlokzatai tetőterét kiugró oromzatok, tornyocskák csipkézik. (Figyeljük csak meg az oromzatok volutás Giebel-jeit, mintha csak valamelyik német városban járnánk!)
A soktengelyes épületek síkjából kiemelkedő rizalitok, s a saroképületek esetén a sarkot négyzetesen levágó, beépített zárt erkélyek adják többnyire az architektúrát.

Sajnálatos módon, mint a körúton szinte mindenütt, a földszintet az itt működő üzletek csiri-csáré reklámjai, az eredeti homlokzatot megváltoztató, esetenként önkényesen át is színező cégérei csúfítják, megtagadva tőlünk az épületek maradéktalan élvezetét. Itt már nem tudna egyetlen lila nyakkendő a kirakatból kiemelkedni, mint Tóth Árpád Körúti hajnal-ában, mert az egykor rangos útvonal összképét bántóan elbazárosította az ízléstelen eladási verseny. Ezért szükségünk van bizonyos szelektív nézésre, hogy elvonatkoztathassunk a zavaró, idegen elemektől.

A Király utca – Szófia utca közötti épületcsoport építtetőjéről Schossberger bérházcsoportnak nevezett együttes, noha egy tömböt képez, a több, mint 70 méter hosszúságú főhomlokzat 3 egymástól teljesen elkülönült, minden átjárás nélküli bérházat rejt, s melyek kapualja /1., 3., 5./ a Teréz körútról nyílik.

A Teréz krt 22. szám alatti épület telke eredetileg ugyancsak a gabonakereskedéssel, bankügyletekkel, a dohány- és cukoriparban meggazdagodó bárói rangra emelkedett Schossberger család tulajdonában volt, ám a házat rá, már az új tulajdonosa, báró Richard von Drasche-Wartinberg építteti, kinek címere és portréja megtalálható az épület homlokzatán. A bécsi pénzarisztokráciához tartozó báró nem csak a ma is működő Wienerberger téglagyár igazgatójaként tevékenykedett, de neves orientalista és festő is volt.

A Teréz krt 47. szám tetőkialakítása kissé módosult az eredeti tervekhez képest.

Bp100 a Nagykőrúton P1590687 b Teréz krt.47.

A homlokzatok azonban bármikor megtekinthetőek az utcáról is, arra jártunkban, itt most a belső volt az, ami a várakozás izgalmát előidézte.

Hát rögtön az első, Teréz krt 1-5. számú együttes nekem bizonyos csalódást okozott. Számomra minden szűk, és kis léptékű volt benne. Az épületek belső architektúrája azonos, eltérés leginkább a felújítás (vagy éppen hiánya) fokában tért el.

Bp100 a Nagykőrúton P1590924 Teréz krt.1. Schmahl Henrik házak

Mindháromnál elkészítettem ugyanazt a belső fotót a lépcsőházról, s a kicsiny udvarról égbeszökő magas falakról.

A három oldalról körülépített belső udvarok tégla- vagy kőborításúak, ahol el kellett férjenek még, az utólag beépített liftházak is. A körúti szárny belső homlokzata előtti, szélesebb folyosószakaszokat öntöttvas oszlopok tartják, a többi részen konzolos alátámasztású függőfolyosó fut.

A legszebb kapualja az 5. számnak volt, legkedvesebb udvara az 1. -nek, s mindenben a leglerobbantabb a középső, 3. szám volt, ahol stílusosan festőlétrán képeztek jó szándékú, becsületkönyvtárat. Az 5. számú házban kedves hangulatot varázsolt a két fiatal udvari zenéje.

A Teréz krt/ Aradi utca sarkán álló 22. szám különleges kettősségével lepett meg. A ház kívülről számos plasztikai dísszel ékes, s első emeletén kőbábos mellvéd fut.

Bp100 a Nagykőrúton P1590883 Teréz krt.22.

A tágas kapualjon áthaladva először csak egy, ugyancsak szebb napokat látott, különleges boltozatos lépcsőfeljárót pillantunk meg, s a belső udvar hátsó falát, ami mondhatni minden, csak nem szép.

De nagy hiba lett volna itt sarkon fordulni, mert a ház utcai homlokzatainak belső, udvari oldalai igazi reneszánsz szépségben pompáznak. Nem is értem, hogy lehet ugyanazon ház belső 4 fala között ekkora különbség. Én erre mondjuk úgy adom meg a saját válaszom, hogy háttal a csúnya, gangos résznek, csak a szépségre nyitok. S az igazán lelket gyönyörködtető.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A nem várt látvány élménye már szinte mellém szegődött. Áttekintve a túloldalra, a letisztult, visszafogott díszítésű, vízszintes tagolású homlokzat alapján inkább Ybl háznak néztem volna a következő Schmahl Henrik neve alatt futó, Teréz krt. 25. szám alatti házat. S ahogy a ház kívülről hűvösen elegáns, belül vadul buja! Igaz, ez nem az építészet érdeme, de egy csupa kő körúti flaszteren sétálva, mindenre számítasz, de erre nem, a belső udvarra toppanva.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Még egy Schmahl Henrik házat nézek meg belülről, a Nyugati közelében található, a körút, Szobi utca, Kármán utca által is határolt saroképületet, a 47. sz alatt. Ennek az épületnek
a megrendelője, a bank és váltóüzlet tulajdonos Politzer Zsigmond, amely család a
Teréz körúti telkek egyik legnagyobb felvásárlója volt. A Teréz körúton Schmahl Henrikkel 4 házat építtettek. (Az előző, 25. szám alattié Politzer Gusztáv volt.)

Az oszlopokkal, s a rájuk támaszkodó erkéllyel keretezett kiemelkedő kapubejárat után maga a kapu és kapualj sajnos nagyon leromlott állapotú.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A belső udvar körúti  és hátsó, Kármán utcai szárnyán fedett loggia, s a a Szobi utcai szárny előtt függőfolyosó húzódik.

Bp100 a Nagykőrúton P1590684 Teréz krt.47.

Ám az igazán izgalmas rész a negyedik, belső oldalon húzódik, a lépcsőház.

Bp100 a Nagykőrúton P1590686 Teréz krt.47.

A kapu utolsó szakaszából, baloldalt nyíló lépcsőház különlegessége abból áll, hogy félemeleti pihenőiből további 1-1 lépcsőkar ágazik ki a hátsó oldali (Kármán utcai) loggia irányába.
Mivel itt a másik lépcsőkar elmaradt, ennek helyére fért be a kétkarú cselédlépcső, ami egy nagyon helytakarékos építészeti megoldás.
A Kármán utcai fronton lakók saját szintjükről felfelé csak úgy tudtak menni a főlépcsőn, ha előtte legyalogoltak az alattuk található közös pihenő szintjéig.

Következő célpontomra egykori lakói miatt lettem figyelmes. Az 1900-as években a Teréz krt 28-ban laktak Komor Marcell és Jakab Dezső építészek, a földszinten pedig az Ullmann nővérek „divatterme” működött.Bp 100 a Nagykörúton P1600879 Teréz krt. 28.

Az épület kívülről eléggé dísztelen, s igazából az eredeti tervdokumentumokra – ami a kapualjban megtekinthető volt – nem is emlékeztet.

A kapu alól azonban már mozgalmasabb a kép.

S a kapualj belseje kifejezetten elegánsan hat. A ház lakói példásan kikutatták az épület történetét, amelyről nagy részletességű, kifüggesztett ismertetőkkel fogadták itt az érdeklődőket. A különösen elszántaknak becsatolom a ház múltját leíró tartalmat, azzal a reménnyel, hogy megfelelő nagyítás mellett el is tudják majd olvasni.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

És itt, ennek a háznak a liftjében hangzott el a hétvége mondata. Sok strapa után már nem bírják a porckopások és ízületek túl jól a lépcsőzést, hát beszállok többed-magammal, és egy házban lakóval a liftbe. Valaki szabadkozás félét mormol, hogy bizonyára nagyon zavaró az itt lakók számára ez a hétvégi jövés-menés. S ekkor minden pátosz nélkül, kedves hangon az úriember azt válaszolta:
                                            Á, dehogy-mi már nagyon vártuk.
Valahogy ez bennem örvényt indított el. Lám, nem kell magam már kicsit feszengve betolakodónak, nota bene kukkolónak éreznem – a vendéglátók egyenesen vártak, szerették volna megosztani velünk életük bensőséges terét, mert büszkék rá és szeretik.
Egyszerű barátságos gesztus embertől – emberig. Ritka élmény manapság.

S miként is lehetne másként, ez a ház vitte el a pálmát a nap nem kevés meghökkentő élményében. A lépcsőházban felnézve úgy tűnik, a szemünk káprázik.

Bp100 a Nagykőrúton P1590834 Teréz krt.28.

Hát ide igyekszünk, sietünk a lifttel – ha nem is megtapintani, de igazán közelről megnézni azt a tüneményt, amivel egy közönséges körúti bérház lépcsőháza záródik. A kedves itt lakó útitárstól közben megtudjuk, nem freskót láttunk, de az Operaház egykori díszlete került kifeszítésre itt fenn, a negyedik emeleten. Íme:

Bp100 a Nagykőrúton P1590845 Teréz krt.28.

Lefelé már gyalog megyünk, s minden fordulóban megállunk gyönyörködni.

Bp100 a Nagykőrúton P1590848 Teréz krt.28.

Nem is nyújtom tovább ezt az első napot, a maradék képeket talán majd egy új apropóból még egyszer feldolgozom.

Kicsengetésként egy vidám utcai képsorral búcsúzom, amely a CIB bank szervezésében tett időutazásról szólt az Oktogon közelében. Aki szánt rá csöpp időt, jutalma egy frissen nyomtatott, saját képpel készült bankjegy volt.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

És a hölgy épp az én külön bejáratú száz pengősömet várja a nyílásnál. Kis malőr történt ugyan, mivel a fixen beállított optika, kis termetem miatt, többet látott a körúti kombinóból, mint belőlem. 🙂

Száz pengőm

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: építészet, Magyarország, Városnézés
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s