Kitérő a vilniusi ortodox templomokhoz (Baltikum 14)

vilniusangelai-cs13

Nem terveztem, hogy írjak külön róluk, hiszen a sok templom közül, amiben jártunk, vagy legalább kívülről megtekintettük, éppen ortodox alig volt a szervezett programban. Most azonban olyan izgalmas képekre bukkantam épp a már bemutatott Istenanya tiszteletére felszentelt ortodox templom (Vilniaus Skaisčiausios Dievo motinos cerkvė) kapcsán, hogy nem tudom magamban tartani.

Emiatt pedig nem kerülhetem el, hogy még pár adattal ki ne egészítsem az előző leírást. Tehát még a litvánok megkeresztelkedése előtt alapított templomot eredetileg a kijevi metropolita, St. Alexios után nevezik el. A templom nagy támogatója Konstantin Ostrogski (1460-1530.) herceg – aki Litvániában elsőként viselhette a nagyhetman nevet – megmaradt a katolikus királyság idején is keleti-ortodox hitében, s ő állíttatta helyre
és bővítette a templomot, miután 1506-ban beomlott a kupolája.

1609-ben a templomot megkapják a görög-katolikusok s a körzetre jellemző stílusban újra átépítik. Ezt az állapotot kívánja ábrázolni Ivan Trutnev (1827-1912.) egyházi historikus festménye. (1)
1748-ban leég a templom, elhagyatottá válik, s egyéb, nem templomi célokra hasznosítják. 1785-ben barokk stílusban rekonstruálják. (2)
A Kosciuszko féle nemesi felkelés idején az orosz katonák a templomot újra lerombolják. Az erősen megrongálódott épületet 1808-ban a helyi prelátus eladja a Vilniusi egyetemnek. Az egyetem klasszicista stílusban átépítteti (3), s előadó-és anatómia termet alakítanak ki benne.

1865-ben az ortodox hívő közösség visszakapja imahelyét, amikor a templom elnyeri mai formáját.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Még egyszer, a szovjet időkben veszti el eredeti rendeltetését, amikor amfiteátrumot alakítottak ki benne.

A székesegyház közelében megnéztük a kis girbe-gurba Literatu gatvéban a falakon eredeti módon kiállított keramikus tárgyakat. Az utcácska korábban könyvesboltok és antikváriumok sorának adott otthont, de lakott itt egykor rövid ideig Mickievicz és Miłosz is, s úgy tűnik a művészetek ma sem hagyták el. A falakon több mint száz kerámia-, fából, fémből vagy üvegből készült plaketton emlékeznek meg neves íróikról, költőkről, litván művészekről.

Egy újabb keresztutca végén másik látvány csábítana, de futunk tovább, így csak itthon kereshettem utána annak, mit nem láttunk:

vilnius-p1630070-st-paraskeva

Ez pedig nem más, mint a a St. Paraskéva (Šv. Paraskevės cerkvė, v. Pyatnitskaya) ortodox templom, mely e ma látható formáját csakúgy Nikolaj Chaginnak köszönheti, mint az előbbiekben körüljárt ortodox templom. Ugyanő tervei szerint épült a Szt. Anna templom harangtornya is. (A litván megnevezésből már lehet következtetni a vallási hovatartozásra is: a bažnyčia kifejezés a katolikus templomokra, a cerkvė, v. sobor az ortodoxokra használatos.)

Pedig ehhez a templomhoz köthető egy nagyon érdekes irodalmi legenda, melyet Venclova így mesél el:

…a tizenhetedik század legvégén igazi polgárháború kezdődött – kezdetben a Sapiehák és a többi nemes között. Hamarosan beavatkozott Svédország és Moszkva … azaz Nagy Péter…. Svéd, orosz és szász hadak bolyongtak az országban, erőszakban és rablásban nem maradtak el egymás mögött; … A szerencsétlenségek tetőpontján Nagy Péter kétszer ellátogatott Vilniusba a szövetségeséhez, …
Azt mondják, hogy volt vele egy fekete inasfiú, aki állítólag etióp hercegi családból származott, de a konstantinápolyi rabszolgapiacon vásárolták. A vilniusi Nagy (Didžioji gatvé) utcában található Pjatnyickaja-templomon van egy fekete márványtábla, amely azt állítja, hogy a cár a templomnak adományozta a svédektől zsákmányolt zászlókat, és ugyanezen alkalommal megkereszteltette a fiatal etiópot… A kisfiú sorsa nem mindennapi: később tábornok lett, és a legnagyobb orosz költő, Alekszandr Puskin dédapja.

Ha már költőkről is szó esett: amint az ember kicsit belemélyed a litván történetekbe, csakhamar mindenütt litván szálba botlik. A legújabb aktualitás: Bob Dylan, idei irodalmi Nobel-díjas, életrajzában ezt olvasom:

Bob Dylan 1941. május 24-én született a Minnesota állambeli Duluthban Robert Allen Zimmermann néven. Nagyszülei Litvániából, Oroszországból és Ukrajnából vándoroltak ki Amerikába. “

bob-dylan_fiatalkori_uitgelichte

És innen elindulunk a következő ortodox templom bevételére, ahová sikerült már bejutnunk is!

10-vilnius-university-tower_1200-bb

A képen a nyilakkal részben ezt a következő célpontot, az orosz-ortodox Szentlélek templom és kolostort (Šv. Dvasios cerkvė) jelöltem, másrészt csak emlékeztetőül a ferde nyíl, egy már bejárt részre, a városfal és félkör alakú Subačiaus bástya felé mutat, előtte a szép zöld parkkal. (Még az Užupis-i képeinkbe belógó sárga daru is ott van 🙂 ). Alul a
St. Paraskéva templom, de láthatunk itt többet is leendő témáinkból – köztük a fejedelmi sapka díszű Szent Kázmér tornyát, vagy alatta az újabb ortodox templomét, a Szent Miklós csúcsos hegyét.

vilnius-p1630380-szentlelek-ortodox-tmpl

Az Aušros Vartų gatvében járunk, csak néhány lépésre a Vilnius legikonikusabb jelképétől, a Hajnal kaputól. Ide majd természetesen visszatérünk. Most azonban a három ortodox vértanú (Algirdas idején jöttek téríteni) János, Antal és Eustachius templomát tekintjük meg, amely Litvánia legfontosabb ortodox temploma, s az egyetlen, amely még ma is működő kolostorral – sőt, 2-vel: egy a nőknek, egy a férfiaknak – rendelkezik.

 /Van Vilniusban egy katolikus Szentlélek templom is – természetesen nem keverendők egymással!/

Az ortodox közösség által 1597.-ben alapított templom és kolostor volt az egyetlen templom 1609. után, amely nem került át görög-katolikus kezelésbe. Érdekessége, hogy latin kereszt alaprajzú, amely ortodox templomok esetében ritkaságnak számít.

vilnius-p1630383-szentlelek-ortodox-tmpl

Ez a templom is másképpen nézett ki korábban, az egykori fatemplomot felváltó kőépület legszebb alakját 1753-ban, Glaubitz keze nyomán éri el, aki a Bazilitákhoz (fenti, udvarból készült 4. képen annak épülete látható) vezető, már bemutatott, gyönyörű szép kapunak, vagy a Misszionáriusok templomának is az építőmestere volt.

Jan Krysztof Glaubitzot (1700-1767.), a sziléziai születésű, Csehországban kiképzett építőmestert az 1737. évi nagy tűzvész után hívták meg a város templomai újjáépítésére. Jellegzetes stílusa annyira meghatározóan alakította a város képét, hogy a litván, vagy vilniusi barokk megteremtője címét hozta alkotójának.

A templomot Muravjov kormányzó utasítása alapján 1873-ban megtisztították sok díszítő elemétől, s egy  újjáélesztett bizánci stílussal ruházták fel. Ekkor került mellé a klasszicista, különálló templomtorony is.

Muravjov, ahogy mondják, még a város sziluettjét is megváltoztatta kissé. Az erősen szlavofil főkormányzó minden igyekezetével szerette volna Vilniust és Litvániát Oroszország és a pravoszlávia kereteibe beleilleszteni. Parancsára még a litván katolikus védőszent (és király) Szent Kázmér templomából is pravoszláv székesegyházat csináltak.

Ami viszont megmaradt, s belépésünkkor letaglóz, az a gazdagon díszített belső,
az ikonosztáz, s a falak szokatlan erős színezése s az egész berendezés mozgalmassága.

vilnius-p1630435-szentlelek-ortodox-tmpl

Itt a közelben még egy neves ortodox templom van, a Szent Miklós templom, amely az útvonalunknak háttal, a Városháza tér ellenkező oldalán van, így kameráink többnyire csak a tornyát tudják bezoomolni.

vilnius-p1630103-szent-miklos-ort-tmpl

Rendesen mellbe is vág, amikor az interneten látom a fotókat róla, s még az ebéd is megkeseredik utólag, ami mellett hosszan ücsörögtünk ide egy-kétszáz méterre, ahelyett, hogy….

ort-szt-miklos-kollazs-3

Egyébként építéstörténete, sőt korábbi építésze is akár az előző, Szentlélek templomnál leírtakból átmásolható lenne. De még abban is egyezik, hogy ugyanezen a néven van az óvárosban egy kis gótikus, katolikus templomuk is, szintén régi, nagy hagyományokkal.

didzioji-gatve-69202560

Aztán alkalmunk volt még a busszal jártunkban – keltünkben néhány kupolát, vagy egyéb, ortodox templomot sejtető részletet ellesni.

A fenti, folyó feletti kupolákat sikerült beazonosítani – 3 néven is, amelynek fordításának nem futnék neki. Ki-ki válasszon magának belőle: Vilniaus Dievo Motinos ikonos „Ženklas iš dangaus“ cerkvė – Church of Our Lady of the Sign, Vilnius – Orthodox church of the Apparition of the Holy Mother of God. Teljesebb képet nyerhetünk róla, az interneten fellelt légi felvétel alapján :

ortodox-tmpl-nerisnel-dievo-motinos-ikonos

Az interneten 14 vilniusi ortodox templomnak leltem nyomát. A már bemutatottak mellé készítettem egy kis galériát a nem említettekről is.

Ez a legutolsó kép annak a Szentháromság templom és bazilita kolostornak, a ma újra a görög katolikusok által használt templomnak a részlete, amelyről már többször esett szó, részben a kapuja, részben Mickiewicz és a Konrád cellája kapcsán. Egy azonos szögből készült régi képeslapot találtam az együttesről, mint amit magam is lefényképeztem a beállványozott tornyú templommal a Szentlélek templom és kolostor udvarából, ám itt látszik még régi fényében.
A képet a szélére jegyzettek szerint Jan Bułhak, a korai XX. század pionír fotográfusa készítette, aki 1911-től Vilniusban mint a város fotográfusa kezdte munkáját, s ezen a területen körülbelül olyan szerepet töltött be, mint nálunk Klösz György. Eltérés, hogy ő zseniális képeit Vilniusról és Litvániáról egészen a II. világháború végéig készítette.
Utána haláláig (1950.) Varsóba helyezte át székhelyét.

ort-szentharomsag-templ-es-bazilita-kolostor-5729_b1267129221

Remélem Ti is úgy élveztétek velem ezt a kis kitérőt az ortodox templomok világában, mint ahogy én örültem, minden újabb felfedezés kapcsán.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: építészet, Baltikum, Litvánia, Művészet, Vallás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.