Vilnius fényes és sötét arca (Baltikum 21)

vilniusangelai-cs13

Ha csak úgy össze-vissza sétálgatsz Vilnius óvárosában – vagy netán van a kezedben egy e célból összeállított térkép, történelmi neveket viselő, 14 – 18. századi kezdetekre visszanyúló palotákba botolhatsz:

vilniusi_palotak

Persze itt is sok elmesélni való lenne – mint a vad és protestáns Fekete Radvila, amely mikolaj (czarny)-es-jerzy-radziwill-belyegkepcsalád másik, katolikus ága, csaknem pápát is adott – a római
Il Gesuban eltemetett Jerzy Radvila személyében, de a történet helyett kárpótlásul egy gyönyörű, virágmintákba bújt rokon képét mutatom még meg a 18. századból.

Ugyanígy lemondok a korábbi tervemről is, hogy Brodszkijról itt bővebben szóljak, aki a Szovjetunióban elítélve, és lerövidített kényszermunka után Leningrádban nem találva helyét, spontán meghívást kap Ramūnas Katiliustól, vilniusi fizika professzortól, hogy látogassa meg Vilniusban. Másnap délben (1966. augusztus végén) már be is toppant Liejyklos gatve 1. alatti lakásába, ahol aztán sokszor megfordult, s lakott a baráti házaspárnál (Ramūnas and Elė Katiliusnál) amerikai emigrációba vonulásáig. Itt született barátsága Tomas Venclovával is.

Brodszkij-rajza-Venclovanak 1970-04-06 -vilniausmuziejai.lt

Brodszkij-rajza-Venclovanak 1970-04-06 -vilniausmuziejai.lt

katilius_brodskij_venclova-ushkovaban-leningrad-mellett

(Érdeklődők kicsit többet Brodszkijról egy korábbi, velencei posztomban itt olvashatnak.)

Az egykori városfal vonalán húzódó Liejyklos utcai házból rá is láthatott a Radvilák/Radziwiłłek ma már csak töredékében, illetve romosan fennmaradt kastélyára. (L. akvarell)

(S még egy kissé érthetetlen litván szokás is látszik a fenti táblára tekintve – hogy alapvetően csak litvánul írják ki eligazító tábláikat, amivel egy átlag – európai – turista nem tud mit kezdeni. Maximum, még azon a nyelven, amelyhez pl. egy adott személy, intézmény még köthető. Pl: Mickiewicz litván-lengyel; Stendhal litván-francia;
St. Paraskeva ortodox templom litván-orosz. A másik egyedi szokás: minden nevet litvánosítanak: így lesz Thomas Mannból Thomo Manno, vagy Joszif Brodszkijból Josifo Brodskio)

Azért néhány személyes kép a fenti térképhez:

radvilu-rumaia

.. s ami maradt:

vilnius-img_6675-gyo-radvila-palota1-vilniaus-22

vilnius-p1630111-radvila-palota-2-vilniaus-g-41

vilnius-p1630335-bzostovskiu-pal

vilnius-img_6701-gyo-olizar-lopacinski-pal-shakespeare-hotel

vilnius-chodkiewicz-pal-keptar-didzioji-4

vilnius-img_6923-gyo varoshaza-rotuse

A városházáról egy “idővonal képekben” összeállítást fűzök ezúttal csupán be, hisz a környezetén (Didžioji és Aušros Vartai utcák, Rotušės aikštės) található látványosságok (Szt. Kázmér templom, Hajnal kapu, Szt. Miklós ortodox templom) kapcsán már sok kört tettem itt. A képek időrendben: 1576, 1763, 1835, 1873. és a mai felülnézeti képe.

01-varoshaza-elso-ismert-1576-vlvlviln67-02

varoshaza-madartavlatbol-vilnius

Ám Vilniusnak is van egy fényes, széles, a mi Andrássy utunkhoz hasonlítható promenádja, a Gedimino prospekt. Miként már az előző bejegyzésben szó volt róla, az utat szent-pétervári mintára kezdik kialakítani 1836-ban, majd lassan megépül rajta a historizáló és eklektikus paloták sora is.

vilnius_old_town_

vilnius-img_1686-gedimino-prospekt-fotozsuzsi

Az úton minden van, amit egy ilyen fényes prospekt megkíván: exkluzív üzletek, éttermek, kávézók, színházak, ötcsillagos szállodák és a köztársaság fontos intézményei: a Parlament, Alkotmánybíróság, Miniszterelnöki Hivatal.

vilnius-img_6680-gyo-gedimono-prospekt

Jó néhány irodalmi kávéházat jegyeztek fel a Gediminon, amely a vilniusi értelmiség kedvelt találkozó helye volt – mint a Literatų kávéház és vendéglő a Katedrális tér sarkán a Sąjūdis házban, vagy a 23. szám alatti Neringa Café, Tomas Venclova és Joszif Brodszkij egyik törzshelye.

A nemzeti színház bejárata fölött a dráma, tragédia és komédia megtestesítő múzsáinak meghökkentő ábrázolása (1981.S.Kuzma).

Ennél is újabb, a Vilniaus gatvé és a Gedimino kereszteződésénél található – korábbi nevén: Városi közigazgatási tér – Vincas Kudirka szobra, melyet 2009. évben avattak fel itt, s azóta a tér is a nevét viseli.

Kudirka (1858-1899.) a nemzeti himnusz költője, melynek sorait a szobor mögött álló
12,5 méter magas gránit obeliszkbe ágyaztak. Érdekes a keletkezéstörténete a szobornak:
a gránitot Indiában szerezték be, Kínában csiszoltatták, a himnusz soraival gravírozott üveget Lengyelországban készítették, a bronz szobrot Kaunasban öntötték.
A tér mindig is az éppen uralkodó rendszer központi szerepet betöltő fontos demonstrációs színtere volt. Muravjov 1863 – 1865-ben egy Alekszander Nyevszkij kápolnát alakíttat itt ki, az 1863. évi felkelés leverésében elhunyt katonák emlékére. 1918-ban a forradalmi eseményekben megrongálódik, a bolsevikok leszerelik, később  az alapzata helyébe szökőkutat terveznek, de az sosem készül el.

Aztán a szovjet megszállás 10.-ik évfordulóján Iván Csernyahovszkij emlékművel gazdagodott a tér, aki a szovjet Vörös Hadsereg legfiatalabb tábornoka volt a második világháborúban, s akinek az egységei 1944. július 1.-én kiűzték a németeket Vilniusból.
A szobrot sírja fölé állították, mivel tetemét még halálakor (1945. február) Vilniusba szállították. Az egész szimbolikus üzenete az volt, hogy Litvánia (Litovszkaja SzSzR) szerves része volt és maradt a Szovjetuniónak, amely földje hőseinek is sírjául szolgál. Felmerült, hogy a várost az ő emlékére Csernyahovszknak kellene átnevezni, de végül ez a megtiszteltetés a kalinyingrádi körzetben Insterburgnak jutott, melyet máig is így neveznek.

Litvánia függetlenné válása után a holttestet átszállították a moszkvai novogyevicsi temetőbe, szobrát 1993-ban lebontották.

A térrel és a szoborral szemben a Novotel szálló hatalmas sötétített üvegű modern palotája, s kicsivel lejjebb, egy valamivel patinásabb, az egykori Szent György szálló épülete, tetején a sárkányölő szobrával. Épült 1893-1895. között, Tadeušas Rostvorovskis építész tervei szerint. A szovjet időkben Vilnius Hotel, ma egyebek között a Marks and Spencer áruháznak nyújt fedelet. (S a Mark and Spencer alapítója, Michael Marks egy litván gyökerű brit vállalkozó.)

vilnius-szent-gyorgy-hotel-szazadelo

szent-gyorgy-kollazs

S az élhető város jeligére, a város ütőerét délután 6 után, illetve hétvégén teljesen birtokba vehetik a gyalogosok és biciklisták, az autóknak ilyenkor tilos a behajtás. S hogy a sétálást semmi ne zavarja, télen még a járdát is fűtik, s nincs beázott cipő, a legnagyobb hóban sem… Hmm, igen nagyvonalú városvezetés.

gediminka-turista-tkp

És most kitérnék arra a részre, amit már többször előjeleztem korábbi írásaimban, s amiben az az eltérő az eddigiektől, hogy odáig egyáltalán nem mentünk el a Gedimino prospekten. Ez a Lukiškių aikštė, azaz Lukiškės vagy Lukiski tér, ami a sugárút, katedrális tértől a Neris folyóig terjedő szakaszának másik (Nerishez közelebbi) felére esik.

sv-jurgio-_prospektas

A sugárút kiépítése előtt a városnak ez a része már kifejezetten város szélének számított, Mickiewicz és társai ide, és Užupisba jártak kirándulni, ha ki akartak szabadulni a városból.

Gyakorlatilag az egyetlen számba vehető épület a tér északi oldalát zárja le, a Szent Jakab és Szent Fülöp templom épülete, amely előtt (1624.) egy fatemplom állott itt.
A templomon túl pedig már a Nerisnek a sugárúttal párhuzamos ága. A domonkosok építette templom és monostor a 17. században többször leégett, míg végül 1727-re megépült az első téglatemplom, 1737-re a kolostor, melyben megnyitották Litvánia első szerzetes kórházát.

Egyébként a tér továbbra is hatalmas, üres terület, amely később vásároknak ad helyet, ám valószínűleg a közeli Neris árterületeként meglehetősen vendégmarasztaló sáros, iszapos a talaja. Erről érzékletes képet nyerhetünk a már korábbi, barokk templomokhoz csatolt mozaikból, amelyet a tér különböző korokból fennmaradt fotóiból állítottam össze.

szent-jakab-es-szent-fulop-templom-kollazs
S a tér története 1863. után igen véresbe fordul. Muravjov, itt állítja fel akasztófáit és végzi ki a nemesi felkelés résztvevőit. S innentől az elnyomás mindenféle formájának befogadója a tér. A déli oldalán a 1890-ben felépült a cári rendőrség hatalmas börtöne, s a sugárút túlsó oldalán (Gediminas pr. 40.) a megyei bíróság épülete. Innentől mondhatni hagyományosan, a mindenkori rendszerek titkosszolgálata rendezkedett itt be, így
1941-1944. között a Gestapo, végül 50 évig a KGB irodáit, börtöneit, kínvallató kamráit fogadja magába a monumentális, historizáló épület.

vilna_palais_de_justice

Az épület földszinti homlokzatán ma számtalan név látható belevésve, azoké az áldozatoké, akik a szovjet rémuralom alatt itt vesztették többnyire fiatal életüket.

vilnius-genocido-auku-muziejus-forras-kindadukish-dsc_0078

Ma a Legfelsőbb Bíróság ülésezik itt, valamint ez a Litván Országos Levéltár otthona is.
S az épület egy részén berendezték a Kommunista Terror áldozatainak múzeumát, afféle Terror házát, amelyet azóta többször bővítették – mind terében, mind témájában, a genocídium áldozatait is belefoglalva. Lehet vezetést kérni, ahol esetenként egykori bentlakók tartják a szörnyűségekbe a beavatást.

S a tér elnevezéseivel, illetve szobordíszeivel is lekövette az adott rendszer jelképeit.
A lengyel katonai emlékoszlop a lukiski térenlengyel okkupáció alatt Piłsudski tér, neki ajánlott emlékoszloppal, ahol a lengyel katonai megemlékezések zajlottak.

A szovjet rezsimben Lenin tér, amely közepére 1953-ban felállítják Lenin nagyméretű szobrát. A szobor 1991. évi eltávolítása, amely kép bejárta a világsajtót, az ország függetlenné válásának egyik ikonikus megtestesítőjévé vált.

lenin-szobor-leemelese-lukiski-ter-vilnius

A tér berendezése azóta nélkülözi a szobrokat, koncepciójában inkább csak a város zöld tüdeje, pihenő parkja kíván lenni.

lukiskes_square_-panorama-vilnius

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Baltikum, Litvánia
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.