Vilnius modern arca (Baltikum 22)

vilniusangelai-cs13

Kérdés: Hol van a Közel-Külföld?
Válasz: Tankkal nyolcórányira.

A litván viccnek hátterében a közelmúlt történelmének keserű eseményei is állnak.

A peresztrojka hatására sok szovjet köztársaságban felébredt nemzeti öntudat és függetlenségi törekvések igen markánsan jelentek meg Litvániában. Ezeknek a törekvéseknek legátfogóbb szervezetévé az 1988-ban megalakult Sąjūdis (= Mozgalom) vált, mely már megalakulása utáni év február-márciusi parlamenti választásain elsöprő győzelmet aratott az addig egyeduralkodó Kommunista párttal szemben. Tevékenységük egyik látványos megmozdulásáról a 3 balti államot átfonó balti láncról már korábban írtam.

sajudis-haz-kollazs

A földcsuszamlás szerű események mindenkit megleptek, talán ebben is Venclova fogalmaz legérzékletesebben:

… a rendszer, amely ránézésre szilárdabb volt, mint a piramisok, összeomlott. Mint sokan mások, tudtam, hogy nem tart örökké, de nem gondoltam, hogy magam is megérem a bukását-
A parlament házelnökévé, a Sąjūdis vezetőjét, a népszerű zeneszerző és zongoraművész Vytautas Landsbergist tették, aki néhány nap alatt kultikus figura lett. A parlament amelyet még a szovjet törvények alapján választottak meg, kikiáltotta függetlenségét.

sajudis-szervezte-tuntetes

A gorbacsovi vezetés erre blokáddal válaszolt. Beszüntette a kőolajszállításokat, csökkentette a gázellátást.
A vilniusi törvényhozás ideiglenesen meghátrált. Továbbra is folytak azonban a szovjet rendszer leépítésére irányuló törvénykezések.
Erre, 1991. január elején a szovjet birodalom úgy döntött, erőszakhoz folyamodik. Tankok és géppuskások megszállták a fontosabb stratégiai pontokat, majd a tévétorony ellen indultak, hogy véget vessenek a cenzúrázatlan adásoknak. Elesett 14 fiatal, akik a tornyot védték. A támadás mindazonáltal nem érte el célját. Ekkor a tankok új célpont, a parlament épülete felé fordultak. Landsbergis benn ülésezett a képviselőkkel, s amikor a lakosságot felszólította, hogy ne engedjenek az idegen hatalomnak, azok a parlamenthez vonultak, barikádokat, és tankcsapdákat építve, január 13.-a hideg éjszakáján (-34ºC ) puszta testükkel védelmezték azt.

tv-torony-temetes

parlament-building

parlament-elott-kollazs

ny-times-1991-01-15 Közben erős nemzetközi visszhangot is talált az okkupáció, s a feszült éjszaka után a szovjet hadsereg visszavonult.
Litvániát a többi felszabadult köztársasággal együtt elismerte a világ (Oroszország is), és Vilniusban a Lukiškės téren ledöntötték a Lenin szobrot.

Nos, mi a Gedimino prospektet bemutató sétánkban elakadtunk éppen itt, a Lukiškes térnél, noha néhány háztömb után a fenti eseményekben főszereplő parlament épületéhez érnénk.

lietuvos-respublikos-seimas-kollazs

Az épület a Gedimino sugárút egyik legfiatalabb együttese, mely még a Litván SzSzK székhelyeként, nem sokkal a fenti eseményeket megelőzően, 1982-ben épült, a szovjet architektúra tipikus jegyeit viselve magán. Tervezője a Nasvytis litván ikerpáros, akikhez számos 1960-1982. között épített modern épület köthető, közöttük pl. a sugárúti sétán már látott Litván Nemzeti Drámaszínház épülete is.

vilnius-img_7053-gyo-parlament-epulete

Még ezeknél is modernebb épületek emelkednek a Neris túlpartján, amelyek már a
21. század színeivel vegyítik az egyébként is sokarcú város képét. A 2004. évi EU csatlakozásra alakították ki az új városrészt, ahová a befektetőket várták. A felhőkarcolók építésére két területet jelöltek ki, alapvetően a Konstitucijus  (Alkotmány) sugárút mentén, s a városból kifelé vezető irányban. Ezzel az óváros arculatának megőrzése volt az elsőrendű szempont.

A legmagasabb épület az Európa torony, aljában az Európa bevásárlóközponttal, egyúttal a Baltikum legmagasabb toronyháza is a mintegy 150 méterével. Benne számos exkluzív üzlet, kávézó, étterem stb. A látványos épületek között számos bank (kiemelten skandinávok, mivel ezt a pénzügyi rendszert vette át Litvánia), más multinacionális cégek képviselete, de itt van az új Városháza (az óvárosi már csak reprezentációs célokra használatos) és a litván tőzsde épülete is.

vilnius-img_7050-gyo

vilnius-img_6932-gyo

vilnius-img_6939-gyo

vilnius-img_6938-gyo

europa_bevasarlo_centrum_vilnius

És mit is tehetnék mást, hogy megmaradok eddig legtöbbet idézett költőmnél, Venclovánál, s beillesztek egy passzust ide is tőle:

Miután a város a történelem sok körét megfutotta, többször váltogatta állami hovatartozását, lakóinak összetételét, kulturális mintáit, most Vilnius …egy fiatal állam középpontja… Vilnius állandó periféria és határvidék, excentrikus, szeszélyes, szabálytalan város különös múlttal, amely ellentmond a logika és a valószínűség törvényeinek.

vilnius-img_6930-gyo-raduskievic-kastely-es-europa-torony

S egy vallomás – akár a várostól Neked/avagy Tőled a városnak – a rakparton:

vilnius-img_6936-gyo-szeretlek

Ir aš tave myliu =  és szeretlek.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: építészet, Baltikum, Litvánia, Történelem
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.