II. János Pál pápa nyomában – Šiluva (Baltikum 27)

II. János Pál pápa rögtön beiktatása után (1978.) szolidaritását fejezte ki azokkal, akiknél a vallásszabadság korlátozás alá esik, vagy ahol éppen üldözik a hitüket megvallókat.
Ő volt az is, aki üdvözlő beszédében először, és litvánul köszöntötte az ország hívőit.
S figyelmét sosem vonta meg Litvániától, s ennek számos jelét adta. Rómában külön megemlékeztek 1984-ben Szent Kázmér halála 500. évfordulójáról, illetve 1987-ben Litvánia megkeresztelkedésének 600. évfordulójáról. Ezen az évfordulón avatta boldoggá Jurgis Matulaitis (1871-1927.) érseket, egy év múlva pedig bíborossá (1989-ben pedig kaunasi érsekké) tette Vincentas Sladkevičius püspököt, aki a szovjet megszállás idején
az ellenállás egyik vezető személyisége volt.

Kiemelkedő gesztus volt amikor 1991. évben saját érsekséggel rendelkező önálló litván egyháztartománnyá avatta Vilnius és Kaunas egyházi tartományokat, amely szimbolikus jelentőségét az adta, hogy a lengyel származású pápa erősítette meg Vilnius érsekségét mint Litvániához tartozót.

S ezen előzményeket követte Litvánia életében mindez ideig a legnagyobb egyházi esemény, a Szentatya látogatása, amely egyúttal Litvánia történelmében az első pápai látogatás is volt.

1993-szept-4-papa-megcsokolja-a-litvan-foldet

II. János Pál pápa 1993. szeptember 4-8. közötti útján 14 helyre látogatott el, melyek között számos helyen mi is nyomdokain jártunk. (Ha nem is mindig ugyanazon a helyen, de abban a városban, mint pl.Trakaiban.)

Az útjának állomásait rögzítő térképen az első 6 helyen már megfordultam Veletek is, most ahová elviszlek Benneteket, az Šiluva (8.), amely hagyományai szerint 1608-ban Szűz Mária – karján a gyermekkel – megjelent egy pásztorfiúnak.

papai-zarandoklat-allomasai-litvania

Ez volt az első Szűz Mária jelenés Európában, amit az egyház hivatalosnak ismert el.

(Többi Mária jelenés helye: Fatima Portugália, Lourdes Franciaország, Czestochowa Lengyelország, Sarov Oroszország)

A hely idővel a zarándokok legjelentősebb litvániai célpontjává vált, manapság mintegy
180-200 ezer hívő fordul meg itt egy évben. A kő fölé, amelyen állva a Szűz megjelent, először egy fakápolnát emeltek, majd Antanas Vivulski tervei alapján egy különleges toronykápolna épült meg 40 méteres toronnyal, melyet 1924-ben szenteltek fel.

Mielőtt a tornyot elérnénk, egy hatalmas térség ellenpontján, a 18. századi (épült 1760-1778.) szép barokk Szűz Mária szeplőtelen fogantatása kegytemplom mellett haladunk el, mely 1975-ben megkapta a bazilika minor rangot.
A térség toronykápolnához közelebbi végén a pápai látogatás emlékére szobrot állítottak II. János Pál pápának.

siluva1-bazilika-es-zarandokhaz-kollazs

siluva-img_3536

siluva2-kegytemplom-es-kapolna-kollazs

papa-latogatas-siluvan

1993. szeptember 7.-én II. János Pál pápa itteni imájában Litvániát a Szűz Mária oltalmába ajánlotta.

siluva-p1630951

És belépve tényleg eláll a lélegzet, miközben nagyon picivé válsz, s a szemed húzza felfelé a karcsú torony.

siluva-p1630967

siluva3-toronykapolna

Történelmi képen II. János Pál pápa megcsókolja az oltár alapjába beépített követ, amelyen a Szűz, gyermekkel a karján megjelent.

siluva-img_1919-v

Visszafelé betérünk még a kegytemplomba, ahol az Istenanya a gyermekkel kegykép, siluva4-kegytemplommelyet a betegek egészsége képének is hívnak, a főoltár kiemelt helyén található, mint ahogy már a templom oromzatán is ezt ábrázolják. 1786. évben Pius pápa engedélyével a képet megkoronázták, ezzel az egyház közössége hivatalosan elismerte a Mária jelenést.

siluva-img_3520-vEnnek a képnek az a legendája, hogy a kora középkorban a településen állott templomnak az utolsó plébánosa, 1569-ben a reformáció itteni térhódítása miatt a templom egyéb értéktárgyaival együtt azt vasládába zárta, és elásta a templom közelében. A katolikus szentélyt hamarosan le is bontották s nyoma veszett a ládának is. Mígnem a jelenést követően, annak helyszínén egy vak ember megtalálta, s most e templomban őrzik a vasládával, s annak egyéb relikviáival együtt.

A templom belül nagyon mozgalmas, kétoldalt futó mellékoltárai bár mind a csúcspont,
a főoltár felé vezetnek, de önmagukban is annyi részlettel vonják magukra a figyelmedet, hogy nem tudsz azonnal előrerohanni, miként legtöbb olyan helyen, ahol egy kiemelt mű az, amire elsősorban koncentrálsz, s csak maradék figyelmed jut a környezetére.

siluva5-bazilika-fooltar

siluva6-mellekoltarok

Vagy tessék megnézni ezt a szószéket!

siluva-img_2080-fotozsuzsi

Ám az abszolút kedvencem itt mégiscsak az orgona.

siluva7-orgona

Šiluva a pápai látogatás után még egyszer részesült különleges pápai kegyben, s kapott nem csekély rangot: 1997. május 28.-án püspökségi rangban a Kaunasi érsekség harmadik egyházmegyéje lett.

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: építészet, Baltikum, Litvánia, Vallás
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.