Tallin, Kadriorg a cári lak (Baltikum 34)

Mivel az előző fejezetben már volt némi vonatkozás az orosz uralom idejéből, most gondoltam teszünk egy kis kitérőt, az Óvárostól mindössze 3 km-re található Kadriorgba, melyet I. Péter orosz cár építtetett, s a hely (második) feleségéről a Katalin-völgy nevet kapta.

Tallinn -_Kadriorg, Pirita_tkp

Mint tudjuk I. Péter orosz cár a Nagy Északi Háborúban, elsősorban a svédek (XII.Károly) ellen vívott hadjárataiban először meghódítja a Néva deltáját is magába foglaló területet, ahol elkezdi Szentpétervár építését, majd a hadjárat mindinkább Észtország, Livónia és Kurföld irányába tolódott el.
1703. évben ennek során ismerkedik meg Marienburgban (ma Malbork) a Marfa Szkavronszkaja nevű kurföldi parasztlánnyal, aki a szeretője lesz, s az hűségesen követte mindenhova, még a háborúkba is. Még Marienburgban Marfa áttér az orosz ortodox hitre, ahol a Jekatyerina, azaz Katalin nevet kapja. Katalint I. Péter már 1707-ben feleségül vette, azonban a házasságot titokban kellett tartaniuk. A hivatalos menyegzőre csak 1712. februárjában került sor.

Katalin a cár második felesége volt: az elsőt, Jevdokija Fjodorovna Lopuhinát Péter kolostorba zárta, s a tőle született trónörökös, Alekszej Petrovics pedig meghalt 1718-ban. Katalin 1704-1724 között 12 gyermeket szült (5 csecsemőkorban meghalt) Péternek, akit Péter 1724-ben cárnévá koronáztatott, amire addig az orosz történelemben nem volt példa. Cárnéként (I.) Katalin nem sokat törődött az ország gondjaival; szeretőivel és bálokkal múlatta az időt. Ekkor már erős alkoholista volt, ami külsején is megmutatkozott; emellett arcát a himlő okozta hegek is elcsúfították.

Észtországot az oroszok XII. Károly svéd király poltavai kudarca után foglalták el – bár hivatalosan csak az 1721. évben megkötött Nystadt-i béke után vált Oroszország részévé. Ezután egy 200 évig tartó viszonylagos békés korszak következett, gazdasági, szellemi és kulturális emelkedéssel. A háború, éhínség és pestis megelőzőleg ugyanis nagy pusztítást vittek végbe, a városok elnéptelenedtek, a gazdaság és kereskedelem szinte leállt.

A német arisztokrácia és a városok vezetősége sietett behódolni az oroszoknak, hogy addigi kiváltságaikat biztosítsák. A föld népe teljesen kifosztva érte meg a háború végét, s naivul azt remélte, hogy a cár segítségével megszabadulnak földesuraiktól.

Hogy ez mennyire nem így volt, korabeli leírások szerint az itteni parasztok teljes jogtalansága rosszabb volt a néger rabszolgák helyzeténél.

Szolgák és cselédlányok eladása mindennapos dolog volt. Parasztokat árultak a vásárokon, árveréseken és kínálták őket családjukból kiszakítva vagy családostul. A szolgák ára 30-50 rubel volt, a lányoké 10 rubel, gyerekeket már 4 rubelért is lehetett kapni. De cserélték őket lóért, kutyáért vagy akár díszes pipákért. …Az eladás lehetőségét arra is felhasználta a földesúr, hogy öntudatosabb parasztjaitól megszabaduljon.
A parasztok ellenállásának egyik módja a szökés volt. Ezrével szöktek át a szomszédos orosz vidékekre (! még ott is jobb volt a jobbágy sors), ahol kellett a munkaerő, s eszük ágában sem volt kiadni a szökevényt. A szökevényeknek, ha megtalálták őket, levágták a fél lábát, hogy ne tudjanak többé menekülni. De hiába hozták a legkegyetlenebb rendelkezéseket – a menekülőt segítőknek levágták a fülét vagy az orrát -, ezek sem vezettek eredményre. (Rácz Endre, Bereczki Gábor – Észtország Rokonaink földje)

Az országnak a cári birodalomhoz kapcsolása után, az építészetben csakhamar szoros kapcsolat alakult ki Tallinn és Szentpétervár között. Már 1712-ben nagy mennyiségű követ szállítottak Szentpétervárra, – ahol ez az építőanyag alapvetően hiányzott. Kőfaragók is mentek innen Szentpétervárra, míg itt megjelentek orosz építészek. A német uraknak tetszett a pétervári építészeti stílus, ami nem kis befolyást gyakorolt az észtországi építészet fejlődésére is. A földesurak fából épült udvarházai mellett megjelentek a fényűző barokk kastélyok, s vele együtt a parkok létesülnek.
Tallinnban a háborús pusztítások után előtérbe kerül a falon kívüli városrészek újjáépítése.

A város közelében emelkedő Lasnamäe domb (Lachsberg) táján is régebben csak néhány elszórt ház és mészégető kemence állt, ahol 1714-ben Nagy Péter cár kis telket vett egy szerény, mindössze három szobás és egy szabad kéményes konyhás házzal.

Tallinn IMG_8219 Gyö Kadriorg, I.Péter múzeumház

1718-ban aztán nagyobb földdarabot vásárolt a kis nyaraló és a város között, amelyet mindjárt parkosítottak, s a cári család nyári rezidenciájának szántak. Feleségéről Jekaterinthalnak, azaz észt fordításban Kadriorgnak nevezték el.

Tallinn, Kadriorg - Schwanenteich

Tallinn, Kadriorg- Rózsakert

S a mai parkban a kicsiknek játszótér, a nagyobbaknak az Észt Szépművészeti Múzeum, a KUMU modern (2006 – finn tervező Pekka Vapaavuori) épülete nyújt kikapcsolódást.

Tallinn, Kadriorg- KUMU

Bár eddig is mintha csak vasalták volna idegeinket, annyira üdítőleg hat a sok ápolt szépség, ám amikor a cári kastélyhoz vivő lépcsősorhoz érünk, földbe gyökerezik a láb, s kattognak a fotógépek.

Tallinn IMG_2886 FotóZsuzsi Kadriorg

Tallinn IMG_2912 FotóZsuzsi Kadriorg

I. Péter már nem tudta élvezni a kastélyt teljes pompájában, mivel az építkezés – az olasz Niccolò Michetti tervei alapján – 1723-ban befejeződött, de a részletek kivitelezése még sokáig eltartott, ő pedig 1725. februárjában meghalt. Halála után a kastély elvesztette a cári udvar életében betöltött szerepét. Ma itt van elhelyezve az Észt Szépművészeti Múzeum külföldi képek gyűjteménye a 16. századtól a 20. századig, köztük számos németalföldi (pl. Pieter Brueghel) kép, német (Lucas Cranach), és itáliai (Bernardo Strozzi) festmények, továbbá jelentős a 18.-19. és 20. század eleji orosz gyűjtemény. Széles válogatással van jelen a finn képzőművészet, valamint helyet kaptak itt grafikák, nyomatok, szobrok, porcelánok és egyéb alkotások. Mindehhez a hátteret a kastély eredet-hűen restaurált 2000 belső berendezése adja.

A kastély legszebb terme, itt az erkély fölött, két emeletet átívelő díszterem, dús stukkó díszítéssel és egy nagyméretű mennyezet freskóval.

Tallinn IMG_2946 FotóZsuzsi Kadriorg

Tallin, Kadriorg -díszterem

Tallinn P1650637 Kadriorg

Tallinn IMG_2943 FotóZsuzsi Kadriorg

Tallinn IMG_8238 Gyö Kadriorg, Diana and Actaeon, 1746

Tallin, Kadriorg - folyosó

Tallinn, Kadriorg - bútorok

Tallinn, Kadriorg, porcelánok

Tallinn IMG_2969 FotóZsuzsi Kadriorg

Tallinn, Kadriorg kályhák

Tallinn IMG_2979 FotóZsuzsi Kadriorg- A. Bogoljubov-Tallin kikötője, 1853

Tallinn, Kadriorg-képtár 1

Tallinn P1650684 Kadriorg,Carl Siegmund Walter, Csók 1866

Tallinn, Kadriorg-képtár 2

Tallinn P1650675 Kadriorg, Ismeretlen holland művész 1570 - Jézus kiűzi a templomból a kufárokat és pénzváltókat

Tallinn P1650670 Kadriorg, Marten de Vos másolat - Kánai mennyegző

Tallinn P1650656 Kadriorg, ifj. P. Brueghel- Esküvői menet

Tallinn P1650657 Kadriorg

Tallin, Kadriorg-képtár 3

A cári palota közelében áll egy hasonló stílusban épült rezidencia, a köztársasági elnök palotája. 1929-1937-ben építették, ahová az elnök, mint mesélik, biciklivel jár. Az észtek nagyon környezet-tudatosak :-).

S a parkból kivezető hosszú fasor végén a Ruszalka szobor már a a tallinni öblöt, a strandot jelzi.

A monumentális szobor Amandus Adamson (1855-1929) alkotása, s az 1893-ban a Finn öbölben elsüllyedt Ruszalka cirkáló 173, hullámsírba veszett matróza emlékére avatták fel 1902-ben.

Tallinn P1650705 Kadriorg Tallinn IMG_8253 Gyö Kadriorg

Itt majd még megállunk, amikor Piritába igyekszünk.

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Észtország, építészet, Baltikum, Művészet, Történelem
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s