Tallinn zöld ligete, Pirita (Baltikum 35)

Ami valamikor Budapestnek a Városerdő, vagy Párizsnak az Ady megénekelte Bois de Boulogne, az Tallinnak a Pirita városrész.

Mint a fenti 2 dimenziós ábrán látjuk, az óvárostól keletre, Kadriorg után érnénk el oda, ha a tallinniak hétköznapjait – és ünnepnapjait – élnénk, s kikapcsolódásra vágynánk a városi nyüzsgésből.

Mert a városrész, noha nevét az itt legrégebb óta álló Brigitták – észtül Pirita – kolostoráról kapta, 2 km-es homokos strandjával, fás-ligetes parkjaiban a legváltozatosabb szabadidő tevékenységekre nyújt lehetőséget. Kerékpár utak, a fenyőerdőben kivilágított sétautak, 6 szakaszra tagolt kalandpark, télen sífutásra alkalmas terep, a Pirita folyó torkolatánál csónak- és kajak kölcsönző, vagy a botanikus kert pompája bő választékát kínálja a kikapcsolódásnak.

Pirita, Ruszalka szobor -Amandus Adamson (1902)

Tallinn IMG_2650 V

Tallinn IMG_2542

A Pirita út egy szakasza része az itt megrendezett nemzetközi motorversenyeknek, de az 1980-ban (akkor még a Szovjetunió részeként) megrendezett Nyári Olimpiai játékok vitorlásversenyeinek színhelye is itt volt. Akkor épült ki a mai jachtkikötő, illetve a vitorlázási sportcentrum és szálló, s a mólóról akkor az olimpia kabala figurája, Misa mackó integetett.

Tallinn, Pirita, jacht kikötő

A városrész legfontosabb történelmi látványossága azonban az a kolostor, amelyről elnevezését is nyerte. A Brigitták kolostorának romjai ma már csak sejtetik az egykori tekintélyes együttest, amely 1407-1436 között épült, a svédországi rend itteni kolostoraként.

Pirita kolostor romokTallinn első kolostora a Dóm hegyen megtelepedett domonkosoké (1229.) volt, rajtuk kívül kisebb számban még a ferences rendieket lehetett Észtországban megtalálni. Az, hogy itt a nálunk szinte teljesen ismeretlen Brigitta rend megtelepedett, nyilván adódott történelmi múltjukból és egyben mutatja a szoros kapcsolatot a skandináv országokkal. Brigitta oly szorosan hozzátartozik a svéd történelemhez, mint Jeanne d’Arc Franciaország vagy Sienai Szent Katalin Itália történetéhez.

A Brigitta rend kolostorai vegyes kolostorok voltak, amelynek az apátasszony volt a vezetője. Az apácák a templomtól északra, a szerzetesek pedig délre laktak. A kolostorból elsősorban a templom maradt meg, ennek is főleg a falai. A Pirita kolostor bazilika típusú temploma volt Tallinn legnagyobb ilyen jellegű középkori épülete. Belső mérete 56 x 24 méter, boltíveinek magassága kb. 15 méter. A megmaradt impozáns nyugati homlokzat magassága 35 méter.

Tallinn P1650529, Brigitták kolostor rom

Tallinn IMG_2769 FotóZsuzsi, Pirita kolostor rom

Tallinn IMG_8181 Gyö Pirita, kolostor rom

Brigitta az egyetlen kanonizált svéd szent, a svédek nemzeti szentje. II. János Pál pápa 1999. október 1-jén Európa társvédőszentjévé nyilvánította Szent Benedekkel, Szent Cirillel és Szent Metóddal, Sienai Szent Katalinnal és Edith Steinnel együtt.

Kivonatoltam kicsit a Katolikus lexikonból, a Magyar Kurir és 24.hu vonatkozó írásaiból, hogy némely képet nyerjünk róla:

Élete igen fordulatos volt. Svédország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb családjában született valamikor 1302-1303 körül. Édesapja kormányzó, rangos földesúr, 11 éves korában elvesztett édesanyja a királyi házzal állt rokonságban.
A kislánynak már 7 éves korában mély vallásos élményei, látomásai voltak, és beszélgetett Krisztussal. Vágya a kolostori élet után azonban nem valósult meg egyenes úton.
13 évesen férjhez adják, ám férje igazi társa lett, aki lelkiekben is hasonló utakat járt be. Házasságukból nyolc gyermek született, férje partner volt a jótékonykodásban: naponta 12 szegény ember evett az asztaluknál, Brigitta betegeket ápolt, kórházakat, templomokat és kolostorokat támogatott. Az asszonyt 32 évesen (udvarhölgynek) elhívják a királyi udvarba, ahol élesen kritizálta az uralkodót (megkoronázott szamárnak titulálta) és a hatalmasok (szavaival: rablólovagok) visszaéléseit. A klérus sem kerülte el kritikáját: Ennek a kornak a papjai fogták a tíz parancsot, és egyetlen paranccsá zsugorították össze: Adj pénzt!

Brigitta gondolatait Krisztus passiója és Mária szenvedése uralta, misztikus élete középpontjában az Úr kínszenvedéséről és a Szent Szűz fájdalmáról és öröméről való elmélkedés állt. Misztikus élményeit Revelationes coelestes című könyve nyolc kötetében írta le. Jézus szenvedéseinek leírásakor Brigitta azonosult Máriával.

Férje halála után két évvel, 1346-ban kolostort alapított, a rend neve: Ordo Sanctissimi Salvatoris, közkeletű nevén a brigittinák. Brigitta kolostori eszménye szembefordulást jelentett az Istentől kapott küldetésének megfelelni nem tudó, akkoriban elvilágiasodott egyházzal. Az apácák jelvénye a fátylukat leszorító pántkorona Krisztus öt sebének jelével. Ugyanezt a jelet a férfi szerzetesek köpenyükön viselik.

1349-ben Brigitta Rómába költözött. Háza a Piazza Farnesén éveken át nyitva állt az északról érkező zarándokok előtt, akiknek lehetőséget teremtett arra is, hogy anyanyelvükön gyónhassanak. Lángoló hitével rábírta V. Orbán pápát hogy térjen vissza Rómába, Avignonból.

Sanyarú körülmények között élt, keményen vezekelve az egyház, a főpapok és a klérus bűneiért. Sajátos karizmája erejével Isten intő üzenetét közvetítve nyíltan ostorozta a bűnöket. (Az egyik apátról így beszélt: „A szerzetesek tükrének kellene lennie, és a szajhák feje.”) Komoly ellenségeket szerzett magának, akik városszerte terjesztették: Brigitta boszorkány. A felbőszített emberek a palota elé tódultak, amelyet bérelt, és beverték az ablakokat, majd a kaput is betörték, és szobáról szobára haladva keresték. Már a máglyát is megrakták neki!

Brigitta 1373. július 23-án hunyt el Rómában, maradványait a következő évben gyerekei vitték haza Svédországba, a Vadstena-i templomban helyezték örök nyugalomra. Brigittát 1391. október 7-én avatták szentté. Ünnepét 1623-ban vették fel a római naptárba, október 7-re. 1969-ben pedig a halála napjára, július 23-ra helyezték át.

Mint látjuk, halála után már igen korán gyökeret vert a Brigitták rendje Észtország területén is. A reformáció után kezdődött el a kolostor hanyatlása. A lív háború alatt,
1577-ben az orosz megszálló csapatok az épületet erősen megrongálták, amely végül az Északi háború után teljesen elpusztult, csak romjai maradtak fenn.
2001-ben a rend a romok mellett újonnan felszentelt modern épületben újra megtelepedett.

Tallinn, Brigitták temploma, koll

Az épület mögött, igazi béke szigete – levendulák, rózsák, méhek zsongása és áldott napsütés.

Tallinn, Brigitták hátsó udvar

Tallinn P1650542 Brigitták

Mi az alábbi képekkel el is búcsúzunk Piritától.

A teljesebb képhez hozzátartozik még, hogy itt található a híres észt dalosünnepek  (UNESCO világörökség) színhelye (tkp:68), mely öt évenként 34 ezer fellépőnek ad lehetőséget énekelni, táncolni, mintegy 200 000 fős nézősereg népünnepély jellegű részvétele mellett.

Az eseményre természetesen Észtország minden tájáról érkeznek, azonban a nagyságrend érzékeltetése céljából jegyzem meg, a nézősereg kiteszi Tallinn lakosságának felét!

Pirita térkép részlet

A Pirita úton továbbhaladva kastélyszerű épületben az Észt Nemzet történelmének (tkp:67) kiállítása, udvarában csakúgy mint nálunk is, a lebontott szovjet emlékművek szoborparkja. A Pirita folyón túl erdei temető (tkp: 64) ad végső nyugalmat a nemzet nagyjainak.
A Kloostrimeta (kolostor erdő) szélén épült meg Tallinn és az ország legmagasabb építménye a 314 méter magas TV-torony (tkp:62), melynek 165 méteres magasságában étterem nyújt messze-ható kilátást. Nagyon tiszta időben állítólag a finn partok is láthatóak innen.

A térképen 66. sz alatt jelzik a kolostor épületet és romokat, a 63.sz  a botanikus kertet mutatja.

Legközelebb visszatérünk Tallinn óvárosába, ahol az Alsóváros jeles épületeit fogjuk körbejárni.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Észtország, Baltikum, Kert, kultúrtörténet, Természet, Vallás
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.