Tallinn szíve (Baltikum 36)

Nem kevés idő és kitérő után eljutottunk Tallinn bizonyára legszebb részéhez, lüktető szívéhez, az óvároshoz vagy Alsóvároshoz. Én erről a csodáról csak lelkendező szavakat tudnék hosszan egymás mellé tenni, de valószínűleg így van ezzel bárki, aki járt már ott. Valahol egy Finnországban kelt blogban olvastam ezt a sokat kifejező mondatot: Helsinki vonzereje az, hogy könnyen el lehet jutni Tallinnba.

Tallinn IMG_2703

Mert Tallinn olyan, mintha egy megelevenedett mesében járnál: hihetetlen mennyiségben és épségben fennmaradt-fenntartott városfalak, tornyok és bástyák, egymásra ragasztott középkori házacskák, girbe-gurba, macskaköves utcák, melyek váratlanul itt is- ott is, esetleg térré öblösödve egy lutheránus, baptista, görögkeleti vagy ortodox templomba futnak bele, s a középkori kereskedők és kézművesek emlékét őrző díszes céh házak vagy jellegzetes raktárházak a történelem levegőjét árasztják.

Tallinn IMG_8109 Gyö

Tallinn IMG_8269 Gyö

Tallinn IMG_8013 a GyöTallinn IMG_2733 FotóZsuzsi

Tallinn IMG_2537 V, Pikk jalg - Három nővérTallinn IMG_2423 VTallinn P1650447Tallinn IMG_7949 Gyö - Jaan Koort Őz,1929

Mint ahogy a történelmük lenyomatai a dán alapítók címeréből a sajátjukba átvett három kék oroszlán, vagy ugyanezek legfőbb katolikus szentjének, a mártír dán királynak Knutnak* – használják még Szent Knud, Canute, Kanuti vagy Canutoként is – nevét viselő intézményeik, vagy éppen a másik skandináv szent, St. Olaf nevét viselő ikonikus tallinni templomuk, amely égbe szökő gótikus tornyával egykor a világ legmagasabb építménye volt.

Tallinn IMG_2499 Városháza tér

* Knut-day néven modern ikeás korunkban már hozzánk is beszivárgott a kifejezés – azaz hivatalosan ekkor (jan. 13.) van a skandinávoknál vége a karácsonynak, amikor kidobják a karácsonyfákat.

Kanuti- Gilde pénztárca

A lenti képen a Szent Olaf (észtül Oleviste) templom tornya előtt becsillogó, kis arany- golyókkal ékes, kupola az ortodox Urunk színeváltozása templom tornya, amely a nagy északi háborút (1710.) követően, a Kastély téri A. Nyevszkij székesegyház megépüléséig az ortodox egyház (apostoli) főtemploma volt.

Tallinn IMG_2692 FotóZsuzsi, panoráma

De közben persze itt van a jelen is: a város nem csak fenntartja – és számtalan múzeumban begyűjti tárgyi – emlékeit, de legjobb tudása szerint használja is, és ahol lehet zöld parkokkal teszi még üdébbé a megállíthatatlan lüktetéssel élő város arculatát.
Azt az arculatot, amitől elválaszthatatlan a tenger közvetlen közelsége, ahol a legszebb kilátók panorámájába be- be úszik egy hatalmas tengerjáró hajó, vagy komp. Mint ahogy a ma már “csak” 124 m magas – többször leégett – , egykori 159 méterre törő St. Olaf torony is szolgált tájékozódási pontként a hajóknak, a balti-tengeri hatalmas kereskedői szövetség, a Hansának korán tagjává vált Tallinn kikötőjéből.

Tallinn IMG_8089 Gyö, sziluett a tenger felől
Erről a városmagról szeretnék a következő bejegyzéseimben kicsit részletesebben mesélni Nektek.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Észtország, Baltikum
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.