Tallinn, Niguliste (Baltikum 38)

A várhegyről a Rövid Dómhegy lépcsőjén leereszkedve a Szent Miklós templom (Niguliste Tallinn, Rövid Láb lépcsőkirik) tövébe érkezünk.

A Nigulistéé az a torony, ami az eddig megismertek mellett, alakítja Tallinn sziluettjét.

Az Oleviste tornyától mindössze 20 méterrel lemaradva (104,8 m) igencsak fölé emelkedik a város egyéb épületeinek, s ezáltal jó tájékozódási pont. Alsóvárosi sétáink során, pl. a Lai (Széles) utcán bolyongva, látszólag két templomtorony szabta meg az utca végeit: felül a Niguliste, alul – a tenger irányában – az Oleviste zárja a láthatárt.

Tallinn Niguliste kirik 0001

A Szent Miklós templomot valószínűleg az a 200 westfáliai német kereskedő alapította, akik 1230-ban a Kardtestvérek rendjének hívására Gotland szigetéről költöztek át Tallinnba. A Dómhegy oldalán letelepedve építették fel itt templomukat, amit a tengerészek és kereskedők védőszentje után Szent Miklósról neveztek el.

Az eredetileg – még a városfalak felhúzása előtt – erődtemplomként emelt épület mai késő gótikus formáját (kórus és hosszház) 1405-1420 között nyerte el, amikor teljes értékű bazilikává alakították. A tornyot fokozatosan egyre magasabbra húzták, míg barokk sisakját a 17. században kapta. Az alapépítmény később több kápolnával bővült.

SZT. MIKLÓS TEMPLOM, OLDAL KÉPEK, KOLLÁZS

1523/24 -ben  a várost elérő reformáció képrombolásától a gyülekezet vezetőjének ravaszsága mentette meg a templomot: ólmot öntetett a zárba, így a rombolók, hiába kapták meg követelésük nyomán a templom kulcsait, bejutni nem tudtak.
Amit megőriztek a századok, csaknem teljesen elpusztult a II. világháborús (szovjet repülők) bombázása után. A templom a falakig kiégett, csak néhány, – korábban biztonságba menekített – nagy értékű középkori kincse maradt fenn. Közöttük: a templom főoltára, melyet a lübecki Hermen Rode 1778-1781 között készített Szent Miklós életének jeleneteivel, valamint a 16. századi Antonius oltár, melynek készítői a bruggei Adrian Iserandt és a helyi Michel Sittow mesterek voltak.

Niguliste, Főoltár és Antonius oltár kollázs

A Szent Antal kápolnában tekinthető meg a középkori művészet legértékesebb tallinni darabja, a lübecki mester Bernt Nolke Haláltánc (Totentanz, Danse Macabre ) festményének kezdő része. A mester ugyanaz a művész, akinek gyönyörű szárnyas oltárával már találkoztunk a Szentlélek templomban, s ezért is igyekeztünk lélekszakadva ide a kapott szabadidőt/ ebédidőt kihasználva.
A mester ezt a témát eredetileg a lübecki Marienkirche számára készítette 1463-ban, azonban a világháborúban ez teljesen megsemmisült, így az itteni,  később keletkezett mű, a világon egyetlen fennmaradt részlet.  Ez a 7,5 méteres szakasz is csak az eleje egy 50 figurás ábrázolásnak, amely a múlandóságot szimbolizálja. A középkornak ez egy kedvelt témája volt: a halál előtt mindenki egyenlő. A téma popularitásának alapjául részben az akkor gyakran pusztító, és területeket elnéptelenítő pestis járványok szolgáltak. A képen a Halál figurája vezeti a táncot, akit senki nem kerülhet ki, tekintet nélkül szociális, vagy vagyoni állására, foglalkozására vagy korára.

Tallinn IMG_2671 Niguliste HaláltáncA festmény itt megőrzött darabján a pápa, császár, császárnő, bíboros, és király képezik a táncpartnereket.

Sajnos azonban a kiállítás helye és megvilágítása annyira kedvezőtlen volt, hogy egyszerre, egyben szinte nem lehetett mindent befogni. Hol ide, hol oda hajlongva tárultak fel a részletek, s az általam készített több tucat kép/próbálkozás sem adja vissza a Wikipedia-i másolat minőségét 😦 .

De egyáltalán nem bántuk meg, hogy eljöttünk a templomba, mert annyi különleges és szép dolgot láttunk, kezdve az itt is vagy a padlóba épített, vagy önmagában álló sír kőfedlapoktól, folytatva a szépséges festett epitáfiumokkal (sírfelirat), nemesi faragott és festett címerekkel vagy szószékkel és aranyozott oltárokkal, és a Feketefejűek cégének különleges kincseivel. Felsorolni is nehéz.

Tallinn IMG_3101 FotóZsuzsi Niguliste, Dietrich Möller epithap

Tallinn IMG_3087 FotóZsuzsi Niguliste

Tallinn IMG_3090 FotóZsuzsi Niguliste

Tallinn IMG_3080 FotóZsuzsi Niguliste, Rosen kápolna

Az 1944. március 9.-i  légitámadás során nem csak a templomot, de a körülötte levő városrészt is porig rombolták. A templomot 1953 – 1984 között újra felépítették, a keletkezett romokat pedig az a dombocska rejti, amelyen a templom körüli zöld, parkosított területet alakították ki. A templom újjáépítése után a szovjet hatalom itt rendezte be az Észt Művészeti Múzeum egyik lerakatát, illetőleg koncerttermet alakítottak ki.
Ma, mint láttuk, a templom Tallinn legjelentősebb szakrális kincseinek bemutatását szolgálja, s a kiváló akusztikájának köszönhetően kedvelt orgonakoncertek helyszíne.

Tallinn IMG_3114 FotóZsuzsiMiközben másodmagammal a kultúra oltárán áldoztunk, mások rusztikusabb örömöknek adták át magukat, a tallinni óváros központjában lévő Olde Hansa étterem teraszán. Egy kis kávéra és süteményre azonban még a mi időnkből is tellett, mert az élmény mindenképpen megérte. Ha még egy napunk lett volna, biztos mi is elmerítkeztünk volna az asztali örömökben, merthogy Tallinnban nem csak a sör, de a konyha is kiváló – állították csoporttársaink.

De maga az étterem belső is számos ötletet – középkori utánérzést, és sok humort tartalmaz.
Olde Hansa, kollázs 2

Tallinn IMG_8354 Gyö

Ha arra jársz, ki ne hagyd!

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Észtország, építészet, Baltikum, Művészet
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.