Haláltánc ciklus a hídon

Mivel a haláltánc műfaja előző tallinni bejegyzésemben elég hangsúlyosan szerepel, s a véletlen folytán a napokban ismét belebotlottam ebbe a témába, indokoltnak találom e kis kitekintést a baltikumi sorozatból, Svájc Luzern városába.

lucerne_panorama_2012 _ Forrás Wikipedia, chensiyuan

A festői szépségű Svájc közepi városka híres, kora – középkori fa hídja, a fedett Kapellbrücke, a víztoronnyal, a város egyik jelképe, s mi is csak ennyit tudunk róla, amikor “lóra” kapunk (Genfből), hogy saját élménnyé tegyük.
A Wikipedia ugyan említi, hogy van még egy hasonló, de sokkal kisebb fedett fahídja, a Vierwaldstätterseeből kifolyó Reuss folyó felső végénél, de ez minden. (A térképen a két barnára színezett híd ez.)

lucerne-sightseeing-map (1)

Valószínű, ha előbb találjuk meg a Kapellbrückét, ide el sem jöttünk volna. Szerencsére azonban másként alakult.Tulajdonképpen ez volt az első építmény, amely hatalmas íves átjáróján, kíváncsiságból bekukkantottunk. S már benn is voltunk a hídra vezető lépcsőknél.

Luzern P1710439 Spreuerbrücke

A híd ebben a formájában az 1400 -as években épült fel. Előtte, a 13. században is állt már itt egy híd – az azonban csak a jobboldali Mühlenplatzot (nekünk túlsó part) kötötte össze a folyó közepén álló malmokkal.

A híd, a Spreuerbrücke, a nevét (pelyva híd) is onnan kapta, hogy a középkorban csak erről a hídról lehetett pelyvát és lombot a folyóba szórni. (Meg gondolom a malmokban őrölt gabonából is esett le pelyva.)

Luzern városát szolgálva, ugyanis már a középkortól malmok állottak itt a Reuss partján mesterségesen alkotott szigeteken. Duzzasztók és gátak terelték a vizet a vízikerekekhez. Legnagyobb kiterjedése idején 11 vízikerék malmokat, gabona őrlőket, zúzdákat, valamint a városi pénzérmenyomdát működtette. Mindeközben valószínűsíthetően az egész berendezés mintegy 20-25 kW összteljesítményre volt képes.

Luzern P1710447 látkép a Spreuerbrückéről

Luzern_Spreuerbrücke, foto Leiju

Azután 1566-ban a folyó áradása nagyrészt lerombolta a hidat, s ennek újjáépítése után, a város szülötte Kaspar Meglinger, korában Középsvájc legjelentősebbnek számító festője kapott megbízást a táblaképek elkészítésére. Eredetileg 72 táblaképből állt a ciklus, amely 1626 – 1635 között készült el Meglinger  – és feltehetőleg neki dolgozó más festők közreműködésével. A képek mindannyian a haláltánc allegorikus formáját használja, a középkorban nagyon is közeli, és mindennapi halál elkerülhetetlen jelenléte kifejezésére, s a figyelmeztetésre, hogy senki sem kivétel.

Luzern P1710510 Spreuerbrücke

Luzern P1710445 Spreuerbrücke

A Spreuerbrücke nyeregtetejének háromszögeiben ma még 45 festett fatábla látható, amellyel ma a legátfogóbb, egyúttal legnyilvánosabb Haláltánc ciklusa az ismert hasonló témájú műveknek.

Luzern P1710453 B Spreuerbrücke

Luzern P1710514 Spreuerbrücke

Luzern P1710500 Spreuerbrücke

Luzern P1710509 Spreuerbrücke

A luzerni festők ismerték a 16. századi ifj. Hans Holbeinnek a Halál képei című fametszet sorozatát, s láthatóan merítettek is ihletet belőle, ábrázolásuk azonban és festésmódjuk már előrehaladottabb annál.

Luzern P1710491 B Spreuerbrücke

Luzern P1710484 Spreuerbrücke

A képtáblák általánosan alul balra az adományozók – jobbra azok nejeinek, vagy családjuk nőtagjainak címerét ábrázolja, s a fekete kereten magyarázó versikék – közepükben az adományozó nevével – állnak.

Luzern P1710498 Spreuerbrücke

Hát ez volt az a szeletke, amiről a varázsos Luzern kapcsán tudósítani akartam, noha festett csodákban az óvárosi házai falán is gyönyörködhetünk, a Kapellbrücke fedele alatt a svájci történelem pillanataival találkozhatunk, s nem véti el hatását a zömök víztorony, de feledhetetlen az egész környezete, a tóval, rajta a 100 éves kerekes gőzhajóival, háttérben a havas vagy éppen buja zöld hegyekkel.

Luzern P1710558 Altstadt

Reklámok

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: építészet, hidak, kultúrtörténet, Művészet, Svájc, Utazás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s