Lila vakáció

Évek óta dédelgetek egy tervet, amely hirtelen idén július első hetében valósággá vált.

A terv egyszerű, ám függtem rajta szívem minden vágyakozásával, hogy egyszer csak én és a Provence-i levendulamezők találkozzunk.
A terv megszületését segítette, hogy Genftől, ahová szoros családi kapcsolat fűz, pár – száz kilométernyire már kezdődnek a levendula mezők. Ha csak 1 napra is átautóznánk, a legközelebbi, a Rhône-Alpes régiójában található Drôme megye hegyi lankáin nyíló levendula első megjelenése már mintegy 250 km után várható.

Segítségemre egy, a levendula virágzási szezonja szerint, az internetről évekkel ezelőtt lehívott térkép áll, amely a sok éves tapasztalat alapján rajzolja fel foltokban, merre érdemes a lila virágot keresni.

levendula virágzási térkép 2013-02

A térkép hangsúlyozottan a sok évi átlag alapján készült, s a mindenkori szezont az azévi konkrét időjárási viszonyok befolyásolják, igazíthatják a várható virágzás idejét +/- is.  Hosszasan hezitáltam is, mivel idén itthonról úgy tűnt, a nagy meleg, jócskán előbbre hozta a virágzás idejét. Nálam, a kertben a 6 egész tő már május végén virágban volt, s egyik-másik (különböző fajták) június végére már el is virágzott.
Node mennyiben mérvadó az én 6 levendula bokrocskám a levendula hazájának számtalan fajához, illetve az ott uralkodó mikroklíma alakulásához? Végül is, a legkésőbbi virágzásúnál (legsötétebb lila folt) augusztus közepéig még szezont jeleznek, akkor július első hetével semmiképp nem nyúlhatok mellé. Inkább kicsit később, mint esetleg a virágzást megelőzően topogjunk ott, s okozzak magamnak egy nem gyógyítható sebet, hogy én most vagyok itt, de a levendulák a helyi változó függvényében még nem borultak virágba….

Kis tájékozódás még az interneten, s utazók leírják, hogy nem is olyan könnyű a levendula mezőket megtalálni! Akkor viszont könnyen egy stresszbe mehet át az egynapi látogatás, különös tekintettel arra, hogy csak bizonyos távolságig lehet autópályán megközelíteni. Lehet, mire épp belemerülnék a gyönyörök élvezetébe, már a visszaúton kellene lenni…

Hamar megszületik az elhatározás, egy éjszakát megalszunk ott, s lemegyünk a levendula fővárosának nevezett Saultba, s ez már tényleg igazán Provence, Vauclause megyében!

Képeslap PP

Abban is egyetértünk fiammal, hogy nem kötünk le előre szállást, hanem majd a pillanat hatására eldöntjük. Engem vonzana bármi kedves francia falucska helyi szállása.

Így indulunk Budapestről egy szombat reggelen, végigautózva a gyönyörű Ausztrián, s viszonylag jó időt futva, még velünk a nap, amikor már Svájc útjain robogunk északról dél felé, Zürich-Bern útvonalon Lausanne irányába, ahol először érintjük a Genfi tavat.

Elhagyjuk már Bernt, s Fribourg kantont jelző táblán a tehén bemosolyog ránk az út széléről, s hirtelen furcsa látomás fog el. Mintha lila színek kísérnének az út mentén! Mi az, itt már tudják, hogy én levendulázni érkeztem? Hát azt biztosan nem, de hamar összerakjuk a képet: ez nem lehet más, mint utalás az egyik svájci sikertörténetre, ami az alpesi tehenek tejére alapulva, világhírre tett szert: a Milka termékekre!

Fel vagyok ajzva: hiszen hasonlót a rendezett Svájcban még nem tapasztaltam. A mindenütt egyforma (gondozott) autópálya összképét, Fribourg hosszában, képesek voltak ezért a kis utalásért megváltoztatni. Lila az útjelzőket a pálya fölött tartó oszlop, lila a pályát vezető sor, s lila a pályán átívelő kis híd belső világítása.

Lila oszlopok kollázs 2

Ez már számomra kedves utalás célomra, csakis a levendula élmény felvezetése svájci figyelemmel 🙂  (Nem, nem, nekem nem a lila tehén jutott eszembe!)

Keddet tűzzük ki a provencei túra indító napjául: az idő még Svájcban/Genfben is szokatlanul meleg, s nyilvánvaló, minél délebbre megyünk, nem kell esővel, vagy bármi zavaró körülménnyel számolnunk.

Első, francia oldalon készült (autópálya, autóból) képeimen 7:24 óra szerepel. Hamarosan kísérőnkül szegődtek az Alpok tiszteletet parancsoló, különleges formációkat öltő sziklás ormai. S 9:47-kor beléptük Drôme területére.

Levendula út P1700238

Levendula út P1700258Levendula út P1700261

Levendula út P1700272

Azt tervezzük, hogy az első, levendulás térképünkön szereplő helységben (ez Crest) keresünk egy turista irodát, és felszereljük magunkat információs anyagokkal és a levendula mezőkre vonatkozó aktuális útmutatókkal.

Áthaladunk az első kis falun, s ismét felidézem régi felfedezésemet, hogy a franciák különleges vonzalommal viseltetnek a körforgalmak, és azok egyedi díszítése iránt, s hamarosan már Crest belvárosában követjük az i betűt, mely az információs irodához vezet.

Levendula út P1700284

Levendula út P1700289

Levendula út P1700302

Az irodát meg is találjuk, a fiatal lány készséges is, de mégsem hiszek a szememnek, a levendula “térkép” amelyet ad, nagyobb képeslap méretű, s abban 4 különálló térkép. Nagyítóval sem biztos, hogy… Rákérdezek még, hogy ugye az út mentén azért vannak jelzőtáblák, amelyek a levendulaföldek irányában mutatnak? Nem, nincsen szükség rá, érezni fogjuk, ha beleszimatolunk a levegőbe!

Nézzük a térképet, a négy megadott hely közül az egyik felfelé, északra, a másik három többé – kevésbé azonos irányban, keletre fekszik. Elindulunk hát az északi, magában álló terület irányába. S az út szinte azonnal átvált falusi, keskeny, ember nem járta (szerencsére, mert kitérni nincs igazán hely) földútra, egyre feljebb kanyarogva az ismeretlenbe.

Levendula út P1700314

Levendula út P1700317

Levendula út P1700325

S elértünk az egyetlen helységig, amely valószínűleg megfelel a térképünk jelezte településnek: mintegy 3 ház a sziklára támaszkodva, előttük zsákutcának tűnő egyirányú út, folytatásában már lefelé lejthet, mert mást nem észlelünk. Mögöttünk szép román kori templom, s a lábunk előtt elterülő völgyben a szem messzire ellát, de levendulának, nyoma sincs…

Levendula út P1700327

Nem mondjuk ki, nehogy elkedvetlenítsük egymást, de ez nem jó jel. Lehet, hogy elkéstünk? Hát, ezt egyetlen módon tudjuk megállapítani, ha elindulunk a másik 3 levendulásnak aposztrofált hely irányába. Igaz, átvezető út nincs, a már járt úton, vissza kell mennünk Crestbe, s onnan végiggurulunk cca. azon a piros színű útvonalon, amit a fenti, lila foltos térképem Saillans – Die – Pradelle között rajzolt be.

S az egyetlen, amit útközben – mintha árokparti gaz lenne, s gaz között – levendulát felfedezünk, kiábrándító. Halvány mentális jegyzet: ezért kár volt idáig jönni.

Levendula út P1700330

S utána más semmi. Pradelle előtt az út eldurvul, keskeny spirálba fel-le a hegynek visz, gyönyörű a vadregényes táj, nekem a vezető melletti ülésből, de fiam egyre szótlanabb, s gyöngyözik a homloka.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A Vercors-i Natúrparkban járunk, a táj valóban egy természetvédelmi területnek megfelelő, nem éppen autós túrázásra szabott, szembe legfeljebb ha biciklisták jönnek, de azok gyakran és nagy számban. Lassan az út vezetése némileg enyhül, s mikor már nem is reméljük, halvány lila fátyol a hegyoldalban.

Levendula út P1700362

Hát igen, bár mintha már ez az igazi virágzási időből kifelé tartana, igaz kiterjedésében ez már valami, node ezért a távoli, útkanyarból vetett pillantásért rendesen megdolgoztunk. Öt és fél órája vagyunk úton.

Levendula út P1700366

Újabb 15 perc kalandozás a változatos hegyi tájon, s újabb foltocska. Természetesen mi mindegyiknél csaknem padlófékkel megállunk, mert ugye ezért vagyunk itt. S egyelőre nem érezzük annyira elkényeztetve magunkat. S valahogy még a levendula sem hozza azt a képeslapokon – s interneten szemet gyönyörködtető látványt. A svájci tarka virágos hegyi legelők megkapóbbak.

Míg ezt végiggondolom cáfolatul egy igazán megkapó látvány:

Levendula út P1700375

Aztán a költői nevű St.- Nazaire -le- Desert falucska keskeny utcáján áthaladva újabb szűken mért jutalom, egy már csíkokat formázó levendula “ültetvény”.

Levendula út P1700382

Levendula út P1700386

Ez az a pont, ahol tudomásul vesszük, hogy vagy teljesen elhibázott útvonalat követünk, vagy valójában ennyi, amit a híres francia levendula mezők nyújtani tudnak – messze alatta a várakozásnak. De most már mindegy, akkor legalább megpróbáljuk élvezni azt, amit Drôme vidéke képvisel, még ha nem is ezért tettük meg a sok, 2000-hez közelítő kilométert.

drome-i falu kollázs

S ekkor hirtelen jön a jutalom is. Előttünk az a kép, ami fejünkben lebegett mindig, ha gondolatban elruccantunk erre a tájra. Készülnek is a fotók, minden irányból, s ekkor fedezem csak fel, hogy valószínűleg az eddigi, egybefolyó lila szőnyegek is csíkban ültetett levendulákból álltak, csak a szemlélés szöge volt más.

Levendula út P1700407

És itt ez már nem is egyedi jelenség, bizony felkúsznak a hegyre is a lila mezők.

Levendula út P1700415

Levendula út P1700417

Mégis, érezzük, hogy valószínűleg Drôme legnagyobb kínálatát ezzel láttuk, további keresgélésnek nincs helye, GPS-be beállítjuk Sault-ot, de még megállunk Nyonsban ebédidőt tartunk, hiszen délután 2 óra felé jár, megérdemeljük.

Megyünk is tovább, s itt már egyre gyakrabban találkozunk a provence-i turista csalogatók többi vonzerejével: olajfák, szőlészetek, tipikus rusztikus, terméskőből épült falvak, települések. S az általam várt kedves kis falusi vendégházak helyett a gîte kiírások inkább afféle agrárgazdaságokban kínálnak éjszakára fedelet.

Úton Provence felé, kollázs

Itt még nem sejtjük, de jobbra fenn, a fehér (kopasz) mészkő tető, kilátóval ill. obszervatóriummal a csúcsán, a Mont Ventoux – Provence emblematikus hegye (1912 m), s magunk is hamarosan átlépünk Provence-be.

S képletesen átlépjük a magas Alpok határát a provenszál Alpokba, s izgatottan várjuk, jelent-e ez változást.

Az első lila foltnál egyértelmű, már nem egyedül keressük a levendulát. Itt is – ott is – időnként buszos turisták bóklásznak a levendulák között, s az a benyomásom, nagyon igyekszenek megtalálni a visszaigazolást, hogy jól választottak úti célt és útirányt.

Levendula út P1700488

Mi nem növeljük itt a létszámot, s a tájban gyönyörködve továbbhajtunk, s valami ígéretes kezd a hegyek lankáin feltünedezni.

S aztán hirtelen, itt, a kanyarban megjelenik az, amiért jöttünk. Tépem fel a kocsi ajtót, futok, szaladok – megvan az első sorozat, amiből ha több nem is kerül utunkba, lesz min a hideg téli napokon fátyolos szemmel elrévedni.

Levendula út P1700512

Levendula út P1700499

Levendula út P1700492

Levendula út P1700503

Levendula út P1700513

És tulajdonképpen itt kezdődik az igazi levendula kaland, amely az esti sault-i szálláskeresést követően, másnap egy minden elképzelésem felülíró tömény gyönyörűségbe torkollott. De erre már új fejezetet nyitok.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Franciaország, Svájc, Természet, Utazás
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.