Sault, Sault – Provence

Sok csalódás után elértünk hát Saultba, a levendula fővárosába, s már a város előtt néhány kilométerrel az autóút alatti völgyben megszaporodtak a levendulamezők. Ám itt is visszaigazolódott egy blogos bejegyzés, melyet felkészülés közben olvastam, hogy igazán jól a levendula színei vagy a kora reggeli órákban, vagy napnyugta után érvényesülnek a fotókon. Az erős napsugárzásban mintegy fakulnak a színek. Szó szerint ezt láttam, amikor Sault központjában, a völgybe nyíló kilátóján letekintve, a patchwork szerűen változó mezők színei a lilák árnyalatai helyett inkább kimosott, szürkébe hajlottak.

Nem könnyen, ám végül gyönyörű szép szállást találtunk, a város peremén fekvő kicsiny fenyőerdőben.

Levendula út P1700572

Teraszunkról friss gyantaillat mellett a levendulák kis ígéretes foltja is a szolgáltatáshoz tartozott :-).

Levendula út P1700624 a

Miután lepakoltunk, még visszafutottunk a városkába, hogy magunkba szívjuk annak hangulatát, mivel érkezéskor még a közvetlen (elhelyezkedés, információs anyag beszerzése) feladatokra koncentráltunk. Újabb nem várt meglepetés: a délután még (turistáktól) nyüzsgő belvárost mintha kisöpörték volna, sehol egy lélek, s este 8-kor csak egy, a kánikulától megviselt kutyuska tekint le ránk az emeletről, s az árnyékunkon kívül más nem látható a parkolóban.

Sault este 8-kor, kollázs

Ezután kitűzzük a másnapi feladatot, hogy reggel visszajövünk itt kávézni egyet, majd megtesszük az utazási iroda ajánlása szerinti levendula utat. Annak végpontja úgyis itt lesz Saultban, s zárásul bepótoljuk az élettel teli kisváros képét is.

levendulaút, Sault-Provence

Annyit módosítunk csak a terven, hogy nem járjuk végig a 62 km-esnek mondott (lila) kört, mivel a jobb szélső részén nem jelölnek levendulát, viszont a belső (szaggatott jelű) út mentén még további virág jelek vannak.

Kalandra fel hangulatban indítjuk a reggelt, s nem is sejtjük, mennyire teljesül minden vágyunk. Sőt, túlteljesül: piacnap van Saultban! A tegnapi tágas parkolóban, de mondhatni minden utcában árusok színes kavalkádja – szinte mozdulni sem lehet – parkolni még nehezebben. Ergó: terv módosítás. Ha egyszer megszabadulunk a kocsitól, minden Sault-i programunkat most bonyolítjuk le, s el is búcsúzunk a városkától.

S innentől minden csupa fény, szín, mosoly, napsütés, vibrálás, s szívbe záródó kedves élmény.

A kilátóról nyíló patchwork visszanyerte színeit.

Andre Boyer nugátboltjából a croissant lágyan roppanó, a kávé kitűnő, s az emberek kedvesek. Az első szembejövő idegen széles mosollyal kiáltja felénk: Ugye milyen jó kis piac! Nekem már több nem kell, innentől nem lehet a mosolyt letörölni arcomról, lelkemből.

Ugye milyen jó kis piac!

Igen, terítve előttünk a vidék, s a kézműipar tágas választéka:

Levendula út P1700672 bienvenue

Hús- és tejtermékek:

Hús- és tejtermékek, piac K

Zöldség és gyümölcs minden formában: frissen, szárítva, olajos üvegbe zárva és fűszerként:

Zöldség- gyümölcs, minden formában-piac K

Iparcikkek:

iparcikkek piac K

Na és levendula minden mennyiségben, minden formában.

Levendula út P1700719

Levendula út P1700702

Levendula út P1700682 a

levendula olaj, szappan K

Levendula út P1710092

Még megvesszük apró és nagyobb ajándékainkat, s itt is csupa élmény és szépség. Utolsó, majdnem elfelejtett beszerzésem a levendulaolaj, s a kis polcocskán sorakozó üvegcséit a szikár, idős, nagyon francia termelője, széles mozdulatokkal prezentálja, majd a bemutató csúcspontjaként kis levendula párnára ráfúj az üvegből ezzel a felkiáltással: Chanel number one! A hatás azonnali. Fiammal együtt szívből kacagunk, s a bácsi velünk együtt. Hamar veszek tőle még egy kézműves szappant, mire megkapom ajándékba a kis levendulapárnát és nevet az ég is velünk, miközben kis barátságos öleléssel búcsúzik tőlünk – noha nem mi voltunk az év vásárlója.

És most már csak a levendula mezőkben történő megmerítkezés hiányzik a teljességhez – ám nem sokáig. Már indulunk is, és feltesszük a koronát a napra, és az utunkra.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Franciaország, Természet, Utazás
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.