Levendula, forever

És ezen a napon előkerültek az eddig bujkáló levendula mezők, ahogy útra keltünk. Voltak ott rendesen csíkokba ültetettek, vékonyak és vastagok – sötétlilák és halványabbak, meg a kéknek (bleu) nevezett. Volt patchwork belőlük, s olyan is ami elkezdődött az út mellett, s elbújt az erdőbe, hogy 150 méter múlva kibukkanjon újra.

Saultnak lényegében a központjától (kilátó) már az út baloldalát a levendula mezők tarkították.

Levendula út P1700782

Levendula út P1700781

Levendula út P1700786

Engem mindahányszor lenyűgöz ez a látvány a lila és zöld árnyalatainak, mintázatainak mitegy keretbe foglalt számtalan variációjával. Külön tetszettek azok a vékony csíkok szabályos sorai, amelynél ma sem tudom, hogy az vajon ilyen fajta (kevésbé bokrosodó) levendulák vonulata, vagy éppen új ültetésűek, s ezért olyan, mintha egy nagy fogú fésűvel igazították volna rendbe. Későbbiekben külön lefényképeztem közelről is ezeket a sorokat, bár a legtöbb, ami útba esett éppen elnyílásban volt, vagy le is aratták már.

Fésült sorok, K

Levendula út P1710166

Ahogy korábban, itt is  szokatlanul sok biciklistával találkoztunk útjaink során. Bennem folytonos ámulatot és elismerést keltett, a nehéz emelkedőket is keményen álló, kerekező emberek látványa.

Levendula út P1700821

És ami felsejlik itt a biciklista mögött, nem más, mint a gyönyörű levendulás gazdaság, amivel előző este már találkoztunk Saultba jövet, s mely feloldotta a rajtunk ülő mesebeli átkot.

Levendula út P1700839

Levendula út P1700811, Aurel

Levendula út P1700814 , Aurel

Levendula út P1700885

Most Ferrassières irányába (Saulttól 8 km) igyekszünk, s mint később megállapítjuk, ez az az útvonal, ahol a legnagyobb sűrűséggel és szépségben találhatóak a levendulamezők. Közben már más szemmel méregetjük a tájat, érzékenyebbek lettünk szépségeire, így, hogy már megleltük a levendulákat is. Már nem is minden mező mellett állunk meg, középkori városkákat fényképezünk a Mont Ventoux oldalában, miközben a hegy fehér csúcsa jobb kéz felől sokáig kísér. Számos sarmos településen haladunk át, és az egyik mezőn részesei leszünk a gépi betakarításnak is.

Levendula út P1700835

És próbálom fényképezni a kék (bleu) levendulát is, amelyet itt egy külön hibrid változatnak mondanak – bár, ha utána olvasunk a levendulák botanikai besorolásának (ajakosvirágúak rendje, árvacsalánfélék családja) kiderül, hogy nemzetségükben található mintegy 40 faj közül a legelterjedtebb a hibrid levendula. Ezt a Lavandula angustifolia (keskenylevelű) és a Lavandula latifolia (széleslevelű) keresztezésével hozták létre. Nevezik lavandinnak, vagy Lavandula intermediának. Franciaországban, mely  a világelső levendula termelő, 80 %-át a termelési felületnek ez teszi ki. S a kék változat is valahol ezen hibriden belül helyezkedik el. Mindegyiknek természetesen más – más a fő felhasználási területe (kozmetika- gyógyszeripar), mivel különböznek hatóanyagaikban.

LEVENDULÁK – Böröczki Mihály

E tájra még a rómaiak hozták,
kék-lila fürtű, illatozó bokrát,
sok búra, bajra, nyugtatásra jó volt,
ma pénzre váltja aranyát a hóbort,
és összes éhes érzékszervünk táncol,
a parfümökbe vegyült olajától,
ám néha-néha mégis visszalép még
és úgy virul, mint ártalmatlan szépség,
bár harsogása szétszalad a tájban,
a színes titok ott él a virágban,
átlebbenti az otthont adó földet,
s a szomszédot, a barnát, sárgát, zöldet,
s a határban színellő foltja lágyan
kapaszkodik a nyújtózkodó szárban,
s ha nehezen is tudja megszívelni,
a csöndje képes mindent bajt lenyelni,
s mert békülőzni nap-nap kedve támad,
nagy csokrot köt a háborgó világnak.

Levendula út P1700988

Levendula út P1700989

A bleu levendulát nem csak meghatározni, de fotózni is nagyon nehéz. Jószerével csak a lila változattal együtt – még jobb, ha elég nagy távolságról – fényképezve válik ki hamvas kék színe.

Levendula út P1700881 kék levendula

Levendula út P1710164

Levendula út P1700996

Levendula út P1700987

Noha igyekszem itt némi-nemű részletekbe belemenni, de igazából ez csak elviszi az igazi élmény lendületét. Mert mi gurultunk a térkép szerinti útvonalon, és minden újabb levendula mezőnél azt rebegtem magam elé, ettől már igazán túlcsordulok. Az érzékek annyira telítődnek a látvánnyal, s ha ki is szállsz, a szorgos kis méhecskék dallamos zümmögésével rezgő levegőben kívül kerülsz a realitásokon.

Levendula út P1700890

Levendula út P1700894

Levendula út P1700910 méhecske

Mert mit lehet tenni, amikor – mellesleg itt, a kékkel szemben – harsány lilájával kiránt a kocsi üléséből ez a gyönyörűség. Ami elkezdődött az út mellett, s bebújva az erdőbe eltűnik, s nem is számítasz rá, amikor pár száz méter múlva újra kibukkan a fák közül.

Levendula út P1700998

Levendula út P1710002

Levendula út P1710003 kibujik

De még ezt is lehet fokozni. Már jobbról is balról is sűrűn szegélyezik utunkat a levendula művelések, és akkor ahogy az út új görbületet vesz, mintha a levendula paradicsom tűnne elénk! A lilák megunták az út menti beosztást, s úgy döntöttek, elfoglalják a hegyet. A levendula földek ugyanis felmentek a hegy tetejére is, s nem láttál más színt, ameddig a szemed be bírta fogni, csak a lilát. Elnézést, ha most nagyon személyes leszek, s általában igyekszem is kikerülni saját fotók befűzését. De ez volt az a pillanat, amely megörökítésért kiáltott: a beteljesült álom – avagy én és a levendula földek.

Levendula út P1700927

Levendula út P1700943

Levendula út P1700945

S innentől a levendula képeimmel már csak önmagamat ismételném, mivel én még számtalanszor kaptam elő kamerámat a következő “kihagyhatatlan” látvány megörökítésére.

De ami mégis más, Ferrassières határában sikerült még lencsevégre kapni egy kézi betakarítás jeleneteit.

Levendula út P1700956

Levendula út P1700954

Levendula út P1700961

Revest du Bionnál, ahol az eredeti (térképen jelölt) útvonalat lerövidítettük és átvágtunk keresztbe, benéztünk a kis városkába is. Bájos alvó városka volt, kőfalai mentén színpompás mályvákkal, mint közönségesen az megtalálható a mi falvainkban is.

Revest du Bion, Kollázs

Aztán még volt néhány kedves hegyi település, és gondozott családi házzal egybeépült gazdaság és olajdesztilláló a levendula földek közepén, a Mont-Ventouxra néző hatalmas szatellit antennák…

Útközben, levendula route, K

Ám nem csak mi voltunk úton a levendulásban, de sokkal tájba illőbb módon, mások is megragadták az alkalmat a provencei vidék szépségeinek a felfedezésére.

Levendula út P1710142

Levendula út P1710138

Hát így záródott az én levendulás kirándulásom. Vagyis nem záródott, mert beépült az idegeimbe, a retinámba, az agyamba, s ma sem múló boldogság forrást táplál bennem.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Franciaország, Természet, Utazás
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.