Máltai jellemzők

málta5

Már megint sikerült jól elkalandoznom az alapvetéstől, hogy röviden felsoroljam azokat a szembetűnő vagy éppen meghatározó jegyeket, amik Málta kapcsán feltolulnak.

Olyanokról, hogy a lényegében mészkőszikla képezte szigetet, mely termőföldje idegen tájakról származik, – már az ókorban minden máltai hajó kötelessége volt hazatérőben termőföldet hozni – óvják is az eróziótól. Ezért Máltát járva, meghatározó látvány a földek és kertek közötti terméskőből emelt falak vonulata. Ezek az esőt hagyják lefolyni közeiken, anélkül, hogy a földet kimosnák a tengerbe.

Málta P1680843 úton Marsaxlokkba

Bár az esőből igen kevés hullik itt, s lényegében két évszakot szokás megkülönböztetni Máltán: az igen meleg, napsütéses nyarat, s az enyhe telet,- jellemzően ekkor hullik a csapadék is, heves záporok formájában – de még ekkor is  napi 9-15 °C között mozog a legalacsonyabb átlag hőmérséklet, és a nap is kisüt pár órára. A nyári forróságot enyhítik a szinte folyamatosan fújó északnyugati szelek, de kedvezőtlenebb időjárási jelenségként az év folyamán előfordulhatnak a Szahara felől betörő forró, nedves légtömegek (sirokkó), télen az óceáni misztrál (ÉNy) s még egyéb (tramuntana, grigal- É, ÉK-ről) szelek.

IMG_1271 6.nap, szélmalom Gozo V

Ezzel együtt, a szinte állandó napfény egyre több embert vonz a szigetre, hosszabb-rövidebb munkavállalásra vagy tartós bevándorlókként érkezve.
Hivatalos adatok mintegy 30 ezer bevándorlóról beszélnek, de idegenvezetőnk szerint ennek cca. az ötszöröse a valós nagyságrend.
IMG_0976 2.nap V, Magyar étteremKöztük vannak magyarok is, akik számát ma már mintegy 10 ezerre becsülik, míg az EU-s időszak előtt csupán öten tartották számon egymást hazánkból. Hasonló a nagyságrendje az egyéb kelet-európai illetve balkáni származásúaknak, s szaporodik az áttelepült muszlim vallásúak száma is a 98 %-ban római katolikus hitű őslakosság mellett.

Bár a napjaink migráns áramlása eddig elkerülte Máltát (ők teljesítették a 200 főben vállalt betelepítési kvótájukat), de a korábbi évek folyományaként Észak-Afrikából, és Líbiából – növekvő számban /ma 20-30 ezerre tehető/ érkeztek, s telepedtek itt meg.
A máltai állam elhelyezésükre konténer házakat biztosított, s van már egy mecsetjük, s iskolájuk is.

Paola, mecset és Mariam al Batool iskola

A fellendülő turizmus főleg a nyári hónapokat érinti, s ma már az éves szinten 1-2 millió fő közötti mezőben mozog. Köszönhető ez az olcsó repülő járatoknak is, illetve a Távol-Keletről, Ausztráliából érkezők számára az Emirates légitársaság Dubai – Málta közötti járatának.

Málta IMG_4927 Zsu - Mdina, angol telefon fülkeA máltai idegenforgalom felfedezte magának az angol nyelvtanulók szegmensét is. Hiszen adottságaik, mint volt brit gyarmat, melynek tradíciói formálták múltját, predesztinálják is nyelvtanfolyamok szervezésére. Málta ma is a Brit Nemzetközösség tagja, s a lakosság többsége ért és beszél angolul, s az iskolákban napjainkban is a máltaival azonos súllyal tanítják, s második hivatalos nyelvként kezelik.
Ma a szigetország több, mint 40 iskolájában nyújtanak lehetőséget a vonzó környezetben angol nyelvtanulásra minden korosztály számára, s különböző specializációkkal is színesítve a kínálatot.

Az utóbbi évek terrorcselekményei miatt szűkülő biztonságos mediterrán medencei célpontok száma miatt egyre gyakrabban fordulnak itt meg nagy (üdülő)hajók is, s velük mintegy 5-600 ezer utas, éves szinten. (Egyébként Máltán a közbiztonságot igen jónak mondják.)

Málta P1670661 Grand Harbour

Máltaiak míg otthon mintegy 420 ezren élnek, a világban szétszóródva cca. 1 millióan vannak. Elsősorban a II. világháború után indultak el szerencsét próbálni Amerikába, Kanadába, Angliába, Ausztráliába – utóbbiban máltai kisebbséget is alkotnak.

A máltaiak mélyen vallásosak, Szent Pál itteni hajótörése óta római katolikus az ország.
Az országban még pár éve – talán egyedüliként – a törvény nem engedte a válást, de ezzel függ össze az is, hogy strandjaikon a toplessben sem lehet megjelenni, szigorúan büntetik. A templomok száma viszont igen magas, mondják, minden napra jut egy belőlük Máltán. De hitéletük nem merül ki a templomi ájtatossággal, bevett szokás, hogy házaik – és családjuk oltalmát is rábízzák kedves szentjeikre, vallási jelképeikre.

Málta P1670970 b Rabat

 

Málta P1680135 a Mdina

Legnagyobb ünnepeik is a szentekhez kötődnek, minden helység védőszentjének napja Gozo P1690530látványos processziókkal jár, amikor a patrónus szent szobrát kihozzák a feldíszített, ünnepi kivilágításban úszó templomból, körbehordják a faluban, fúvószenekarok s a festához kötődő falatokat kínáló pultok gondoskodnak a felszabadult ünneplésről, melyet esti tűzijáték zár.
A tűzijáték olyannyira fontos szerepet játszik életükben, hogy olvastam, minden falunak van egy saját tűzijáték gyára. Presztízs kérdést csinálnak belőle, hogy melyik falunak nagyobb és látványosabb a rendezvénye, melyre hónapokon át készülnek.

A máltai embereket ismerők elmondják, hogy nagyon barátságosak, nyíltszívűek – talán még romlatlanabbak nálunk – , és nagyon tudnak lelkesedni, örülni. Máltán egy-egy sportesemény – vízilabdában nagyon erősek, de a foci ugyancsak a legtöbb érzelmet kiváltó sportág – vagy akár az Eurovízió dalfesztiválja egyaránt felkorbácsolja a nemzeti érzelmeket, szívvel – lélekkel drukkolnak a máltai résztvevőnek. Láttuk, még az utcai bárokban is nagy képernyőkön kivetítve követték az Eurovízió közvetítését.
A fiatalok igényeihez igazodva pedig sok neves nemzetközi sztár, együttes fellépéséhez biztosítanak helyet, s legutóbb ez év június 23-28 között Valletta Floriana negyedében került sor az MTV Isle of Malta koncertsorozatára.

Málta P1670263 Sliema, vizilabda

Málta erősen függ a turizmustól, ezért új életre keltik régi kézműves szokásaikat, hagyományaikat. Erős a szigeteken a csipkeverés, kerámiakészítés, filigrán ötvösmű/ezüst-aranyékszer előállítás vagy az üvegművesség. Ta’ Qalin pl. a használaton kívül került repülőgép hangárokban vásárlási lehetőséget biztosító műhelyek működnek, melyek közül magunk is meglátogattuk a gyönyörű szép üvegtárgyakat előállító egységet.

Ta'Qali kollázs2

IMG_0116 a 3.nap Ta'Qali V

Ugyanígy élnek különleges, ma még nem annyira közismert helyszíneik, erődítményeik, az ölelő tenger adta látvány kiaknázásával a nemzetközi filmipar kiszolgálásában. Számtalan Tom Hanks, Senglea, filming Captain Phillipsneves film, és sikeres sorozat forgatása történt Máltán, pl. Monte Cristo, Gladiator, Trója, vagy jelen évtizedünkben a Trónok harca első évad. Ugyancsak bejárta a sajtót Tom Hanks elkapott képe, a Captain Phillips forgatásánál, de Brad Pitt és Angelina Jolie közös filmje
A tengernél is többek között itt készült.

De még a filmek forgatása után is ügyesen kihasználják a rajongók érdeklődését, s kifejezett túrákat szerveznek pl. a Trónok forgatása színhelyeire, ahol helyi szereplők, statiszták bevonásával különleges élményt biztosítanak a faneknek. Mesélik, igen kedves jelenetek adódnak abból, amikor a helyi pék, vagy más kézműves készségesen felidézi miként alakította ezt vagy azt a harcost, vagy egyéb szereplőt.

Ami élmény viszont számunkra is feltárult, kedves máltai sofőrünk Noel jóvoltából – aki a programon kívül egyik hazautat úgy kanyarította, hogy egyszer csak ott álltunk a Popeye falu díszletei fölött, a helyszín, ahol 1980-ban Robin Williamssal a Popeye, a tengerész rajzfilmsorozat alapján készítették el a játékfilmet. A lebontásra ítélt területet utolsó pillanatban megkímélték, s gyermekeknek itt külön attrakciókat rendeznek meghatározott látogatási időben.

Málta P1680263 Popeye falu

 

S amiről itt még kiemelten szeretnék szólni, az a meglepő és kevéssé ismert tény, hogy Máltán különleges sűrűségben találhatóak a korai kőkorszakból származó megalitikus templomegyüttesek, melyek idősebbek a sokkal közismertebb piramisoknál, vagy a Stonehengenél is. Kicsit részletesebben majd szólok róla, ha a későbbiekben kitérek Málta történelmére.

Málta P1670223 Hagar Qim temploma

Málta köz- és lakóépületeinek legmeghatározóbb és igazán elragadó elemei a színesre festett, fából készült részei: erkélyei, spalettái, ajtói. Ezek mindenütt megállítanak és gyönyörködésre késztetnek. A meglátogatott városok tárgylásánál ezekre majd bőven kitérek, addig is egy ihletett festmény egyik utastársunktól és barátomtól, már a hazai környezetből visszaálmodva.

Adelmann Anna- Máltai kapu 20170704_203019

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Ünnepek, kultúrtörténet, Málta, Utazás, Vallás
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.