Karanténban Máltán

málta19

Gondoltam teszek egy rövid kitérőt, apró érdekességek nyomában a Manoel sziget kapcsán.

Málta P1670586 Manoel Island Lazzaretto

Kezdjük talán egy kis etimológiával. A karantén szó eredete az olasz quaranta, azaz negyven (számot jelentő) szóra vezethető vissza. Szokásosan ugyanis ennyi napig nem hagyhatták el a fedélzetet a vesztegzár alá vett hajó utasai és személyzete. Az általánosan rettegett járványok, mint kolera, pestis, sárgaláz ennyi idő alatt ugyanis mindenképp megjelentek az esetlegesen fertőzött személyeken.

máltai pestis, 1814-15A lazzaretto eleinte a leprások elkülönítésére szolgáló bármiféle intézményt jelölt, védőszentjükről,
Szent Lázárról elnevezve. Később általában a járványkórházakat nevezték el róla (lazaret/ lazaretum)- mint ahogy pl. Olaszországban a középkorban a legtöbb kórház Szt. Rókus védelmébe ajánlotta magát.

Lord_Byron-_Farewell_to_Malta,_részletMáltán is nagyon szigorúan vették a karantén intézményét, s ennek köszönhetően is találkozhattunk sok – az előző bejegyzésben említett – Máltán megfordult híres emberrel. Még a kormányzói posztja betöltésére ide érkező Sir Thomas Maitlandnál is alkalmazták az intézkedést, az érintett nem kis bosszúságára. Lord Byron hasonlóképpen igen irritált hangú versben mond búcsút Máltától, 1811. május 26.-án kelt versében, midőn első európai/görög útjáról hazatérőben kényszerű maradásra késztették.

Elrettentő példát is statuáltak azoknak, akiknek, mint Felix Camillerinek, a Lazzaretto egykori őrének valami módon eszébe jutna az előírások megszegése. 1814. március 26.-án már kivégzéséhez felállították az akasztófát is, azonban a vádlott kegyelmet kapott a királytól, de a lecke nyilván hatott.

Találtam azonban a már említett hírességeken kívül még egy érdekességet, ami számunkra leginkább saját korunk legismertebb királyi krónikáihoz, konkrétan Lady Di-hez kapcsolható. Történt ugyanis, hogy még az ő ük- nagybátyját, Sir Robert Cavendish Spencert (1791. Althorp- 1830. Valletta) a HMS Madagascar parancsnokaként Alexandriából visszaútján itt szintén karanténbe helyezték, s ez idő alatt meghalt. Testét csak a 40 nap eltelte után adták ki a Lazzarettoból s temethették el a vallettai  Szt. Mihály bástyán, amelyet később utána Spencer bástyának neveztek el.

St. Michael bastion, ca. 1870 by Frith, Francis
A kiemelkedő karriert befutott, 39 évesen elhunyt British Navy kapitánynak (aki személyi titkára volt Clarence Duke-jának, a későbbi IV. Vilmos királynak, s amiért 1827/28 -ban a lovagi címet is elnyerte) tiszteletére legénysége emelt emlékművet, mely Spencer Monumentként ismert obeliszk ma Ħamrun elővárosában a Valletta felé vezető úton áll.

Valletta_fortifications_map, kiemelésekkelÉrdekes egybeesés folytán Sir Spencer sírja alig 100 méterre fekszik Valletta 1827-1836 közötti kormányzójának, Sir Frederick Cavendish Ponsonbynak síremlékétől, aki anyai ágon szintén Spencer volt, s ezáltal ők ketten unokatestvérek voltak. A kormányzó, aki hadakozott Wellington oldalán, így ott volt Waterloonál is, s számos csatában harcolt és sebesült meg súlyosan angol hazájáért, szülőföldjén lett eltemetve. Ám Vallettán 1838-ban a Szt. András bástyán emeltek számára egy 21 méter magas emlékművet, az ún. Ponsonby Columnot, amelyet hosszú ideig Valletta és Málta egyik jelképeként tartották számon. 1864-ben aztán egy villám sújtotta és ledöntötte az oszlopot a talpáról, s ma már csak annak talapzata őrzi az emléktáblát, s azon az eltávozott emlékét.

Szt. András bástya 1864 előtt, Ponsomby's column

Málta P1670566 Floriana lines, Szt. Mihály és Szt. András bástyák

Érdekes újdonság ez az angolok érkezésével Máltára, hogy a Lovagrend korából az idő múlásával bizonyos katonai védművek túlhaladottakká, s ezáltal fölöslegesekké váltak, s a britek megpróbáltak új szerepkört/ feladatot találni azoknak. Egyes falak és lőállások átalakultak szabadidős helyszínekké (lásd Sa Maison Garden), s mások temetkezési célokat szolgáltak.
Igen gyorsan meghonosodott az az új divat, hogy kiemelkedő katonai személyiségeknek vagy a közigazgatás egyes szereplőinek magasztos nyugvóhelyet biztosítsanak a város elöregedett, magas fekvésű bástyáin, szobrászati alkotásokkal téve halhatatlanná emléküket. A 19. század első felében számos ilyen alkotást emeltek a Vallettát körülölelő falak mentén.
A korabeli angol tájkerteknek elengedhetetlen egyik jellemzője volt a kertben temetés.
A Hastings kertek is ekképp kapták nevüket, ahol Frances Rowdon tábornokot, Hastings márkiját (Ponsonby elődjét) 1826-ban helyezték örök nyugalomra, nem messze az egykor itt álló szélmalmok helyétől.

A két Barakka kert is igen kedvelt helye az emléktáblák vagy emlékművek állításának.

IMG_0837 Valletta, Felső Barakka kertek 2.nap V

A Felső Barakka kertet a Szt. Péter és Pál bástyán alakították ki, talán leghíresebb emlékszobra itt Churchillnek van.

Málta P1670340 Valletta, Felső Barakka Kertek

Az ugyancsak lenyűgöző panorámájú Alsó Barrakka kert legfeltűnőbb eleme, a közepén elhelyezett neoklasszicista templom formájú emlékmű, melyet Sir Alexander Ball brit admirálisnak állítottak 1810-ben, halálát követő évben. Máltán széleskörű megbecsülést és szeretetet élvezett, hiszen 1798-ban a franciák elleni blokádban a máltai felkelők oldalán állt, s az angol protektorátus első civil biztosa is ő lett Máltán. Ezt a posztot majd 1813-ban váltja a Koronagyarmat kormányzója cím.

Málta P1670529 Valletta, Alsó Barakka Kertek

Az Alsó Barakka kert teraszán elhelyezett emléktáblák között megtalálható az 1956. évi Magyar Forradalomnak, a Prágai Tavasznak vagy az Európai Unió 50. éves fennállásának dedikált tábla is.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Kert, kultúrtörténet, Málta, Művészet
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Harang a kikötőben, Valletta | Fölöttem a felhő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.