Harang a kikötőben, Valletta

málta25

Ha hangzatosabb címet akartam volna adni bejegyzésemnek, akkor kölcsönveszem Hemingway örök szépségű regényének címét: Akiért a harang szól. Mert ez az emlékmű, amely Valletta Grand Harbour-i partjának legkiugróbb pontján áll, s ezzel (is) egyúttal megtestesíti azt a jelképet, amely a várost a másik, marsamxett-i oldalról az anglikán bazilikával és a karmeliták hatalmas kupolájával jellemzi, ténylegesen egy II. világháborús  emlékmű.

IMG_0907 Valletta, Harang emlékmű 2.nap V

Málta P1670526 Valletta, St. Lazarus Curtain

A St. Elmo erődöt elhagyva, a Szt. Lázár nevű védőfal aljában kevéssé lenyűgöző bádogváros után következik ugyanis a Szt. Kristóf bástya, amely tenger fölé szökő csúcsával megadja azt a hangsúlyos, ugyanakkor különálló teret az emlékműnek, amely egyidejűleg ünnepélyes és meditatív helyszínné avatja.

A neoklasszikus stílusban kialakított 10 db oszlopon álló harangtorony ugyanis annak a 7000 katonai és civil áldozatnak állít emléket, akik Málta 1940-1942 közötti ostromában vesztették életüket. Málta, Afrika- és Olaszország közötti földrajzi helyzetének következtében kulcspozíciót töltött be a Szövetségesek és a Tengelyhatalmak harci megmozdulásai tervezésében. Miután Olaszország háborúba lépett Nagybritanniával és Franciaországgal, már másnap megtámadta Máltát, s nyitányul 55 bombázója ill. 21 vadászgépe 142 bombát dobott a szigetre. Az összességében mintegy 3000 bevetést elérő légitámadások számával a sziget a II. világháború egyik leghevesebben bombázott területévé vált, központjában a Grand Harbour kikötőjével.

A sziget lakossága 1940. júniusában mintegy 250 ezer főt számlált, melynek túlnyomó többsége (1937. évi népszámlálás adatai szerint az itteni népsűrűség az egyéb területekének 6-szorosa) a Grand Harbour 4 mérföldes (6,4 km) körzetében élt.
A koncentrált légi támadásokat a tengeri blokáddal, a kikötők, városok támadásával, és a Szövetségesek ellátási vonalának elvágásával, szállítmányai megtorpedózásával kombinálva, a lakosság megadásig tartó kiéheztetését tűzték ki célul. Ez pedig, ismerve Málta saját nyersanyagforrásait, le is írja annak a súlyos küzdelemnek a tragikus méreteit, amelynek a helyi lakosság ki volt szolgáltatva. Nem véletlenül sorolja a máltai történelemírás az 1565. évi török ostrom mellett a II. világháborúét Málta más(od)ik legnagyobb ostromának.

A sziget lakossága hősiességét és áldozatát elismerve, 1942. április 15.-én ajándékozta
VI. György brit uralkodó, az általa a civil bátorság elismerésére a Blitz tetőfokán (London 1940. szeptemberében kezdődött intenzív bombázása) frissen alapított rendjelet Máltának. Az elismerés a legmagasabb rangú, civileknek nyújtható brit rendjel, mely egyenrangú a Victoria Kereszttel. A rendjelet aztán be is emeli Málta a nemzeti szimbólumai közé, s a máltai zászló fehér sávja, bal felső sarkában a vörös szegélyű beszövés ezt az érdemkeresztet ábrázolja.

Ezen érdemrend átadásának 50. évfordulóján, 1992. évben leplezte le II. Erzsébet angol királynő az Alsó Barakka kertek szomszédságában, a kikötőre és azt ölelő környezetére fenséges kilátással nyíló, megemlékezésre hívó helyszínen álló Harang emlékművet (Siege Bell War Memorial).

Valletta, Alsó Barakka és Harang emlékmű

A klasszikus templom formájú építményben minden délben megszólaló harang, a legnagyobb harang Máltán. A harangtorony előterében (lásd első képen!), a mellvéden túlnyúló alapon fekszik a bronz katafalkja az ismeretlen katonának, amely szimbolizálja mindazon hétezret, akik életüket vesztették Málta ostromában.

Grand Harbour, Ismeretlen katona emlékműve

Az emlékmű hátterét az Alsó Barakka kertek íves oszlopos kilátóterasza adja, melyen belül még további emléktáblák emlékeznek ezen második ostrom kiemelkedő szereplőire, hőseire. A témát már érintettem a Karanténban Máltán c. bejegyzésemben.

Az öbölbeli hajókirándulásunk során eddig bejárt helyszínekre repít el, s a személyessel azonos értékű, de mindenképpen nagyobb látószögű betekintést nyújtva az a drónos felvétel, amelynek fő helyszínei az anglikán Szt. Pál pro-katedrális és Kármelhegyi Boldogasszony templom, a St. Elmo erőd, majd a Lower Barrakka kertek és a Harang emlékmű mintegy 25 perces videója. A monoton zenei háttérhangot lecsavarva szerintem igen nagy élményt nyújt a megtekintése:

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Málta, Művészet, Történelem, Utazás
Címke: , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.