Ricasoli erődnél kihajózunk a Nagy Kikötőből

málta33

Gyakorlatilag elérkeztem Veletek Málta történelmének legkiemelkedőbb eseményéig, a Nagy Ostromig, azonban előbb még el kell varrnom egy szálat, azaz a Grand Harbourban és a lovagi erődök körül tett hajókirándulás utolsó állomását.

Mostanra már jól ismerjük/ felismerjük a lenti Michael Gellatly által rajzolt térkép legtöbb elemét. Amit itt felül, a St. Elmo erőddel szemben Gallows Pointként  ábrázol, az utolsó öbölnél, a Nagy Kikötő dél-keleti partjába a Rinella creeknél benyúló földnyelv. Mai ismertetője a Ricasoli erőd, mely angol időkben szintén kiérdemelte a kőfregatt, HMS Ricasoli megnevezést. Ezek az akasztófák (gallows) a lovagok előtti korban szolgáltak elriasztásul a szigetet rossz szándékkal közelítő elemeknek, ahol kalózokat akasztottak. Akkor még a szirtet Punta dell Orsinak hívták.

Malta map by M.Gellatly, hand drawn

Málta P1670753 Grand Harbour, Ricasoli erőd

IMG_0833 Ricasoli erőd 2.nap V

Innen nyúlik ki a kikötő bejáratánál 1903-ban épített hullámtörő kisebbik karja, amely különösen a téli hónapokban hatalmas aláhulló hullámokkal gondoskodik különleges látványról az arra-járóknak.

Málta P1670747 Grand Harbour, hullámtörő

Málta IMG_4716 Zsu - Valletta, St. Elmo - Fort Ricasoli

Insight Guide, Malta Ábrázolás,_Valletta_és_háromváros

Az erőd az 1670 – 1693 évek között épült, Nicolas Cotoner nagymester idején, s nevét az építést finanszírozó lovagról, Francesco Giovanni Ricasoliról kapta. Tervezője a kiemelkedő munkáival -harmadik generációs (ollóművek, szarvművek) erődök- már többször említett hadmérnök, Valperga volt.

Fort Ricasoli

Az erőd feladata a (St. Elmo erőddel, illetve később felépült Fort Tignével együtt) kikötő bejáratának őrzése lett volna, ám katonai szerepet egészen a második világháborúig nem kapott. Megelőzőleg katonai állomáshelytől, tengerész kiképzésig, börtönig és
(I. világháborús) hadifogoly kórházig terjedt szerepe.

RN Sailor training at Malta 1882 by Frank Lea-Ellis photostream

A második világháborúban aztán a tengeri támadások elleni védelem volt a fő feladata, erről tanúskodnak ezen az oldalon látható ágyúállások tornyai. Falain ma is látszik az ellenséges erők által okozott jelentős kár. Ugyanakkor ma már még inkább az erózió, a tenger erős romboló hatása pusztítja, s egyes jelentések életveszélyesnek minősítették állapotát. A pusztulásból egyedül egykori kapuját rekonstruálták, illetve számos filmforgatás helyszíneit /Gladiátor(2000), Trója(2004), Agora(2009)/ építették fel itt.

Málta P1670745 Ricasoli erőd, Rinella Bay- Grand HarbourMálta P1670752 Ricasoli, Grand Harbour

A többi földsávval szemben, amely benyúlik a Grand Harbourba, itt jószerével nincsenek civil látványosságok, sokkal inkább megmaradt a katonai örökség – pusztuló – emlékezetének.

A Fort Ricasoli mögött a St. Thomas bay- en, a lovagok által épített parti erődítmény rendszer kiemelkedő tagja nagyrészt már tengerbe veszett, köveit elhordta a víz, ám még Rihama Battery, vassallohistory image52mindig őrzi egykori struktúráját és egyik (jobboldali) tüzérségi állását, a rendhagyó formájú, ötszögletű  Rihama Batteryt, s nyomokban a valamikor legnagyobb alapterületű (17 boltívvel alátámasztott) lovagkori erődített őrház falait. Az 1714-16 között megépült erődítmény és sáncrendszer tűzkeresztsége 1798 júniusában, a Napóleoni hadak inváziójakor történt. Katonai jelentőségét a brit éra idején vesztette el, miközben egy időben tengerparti rezidenciává, majd a 20. században szappangyárrá és vágóhíddá funkcionálták át. Ma elhagyottan és elhanyagolt állapotban, megmaradt falai omladozóban, sürgős megmentésre szorul, mielőtt teljesen eltűnne a szorító időben.

Miközben a lovagkori Rihama erődítményt a britek lényegében sorsára hagyták, maguk új erősséget építettek 1878 – 1886 között a földnyelv szárazföldi oldalán: a Rinella Batteryt, amelyről, s attrakciójáról a 100 tonnás Armstrong ágyújáról szóltam már részletesen a Nagy Kikötő posztomban.

Itt még megtekinthető egy tengerész temető, s talán a legcivilebb, s egyben egyedülálló homokos strand a Rinella öböl kanyarulatában található. A legtöbb helyen az öblökben még fürdőzni sem szabad.

Adok egy kis térkép kivágást a most tárgyalt színhelyről, a hozzá tartozó értelmezéssel, hátha valaki ezután indul Máltára.

Cottonera map, kiemelten Kalkara látványosságok

Cottonera map, Kalkara- és Rinella creek

Zárásul jól kiegészíti, s mindenképp összefogottabb képet ad a Grand Harbourról az a drónos felvétel, amelyet lelkes helyi amatőr tett közzé a YouTuben:

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Málta, Történelem, Utazás
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.