Karácsony 2018

Az idei karácsonyi jókívánságom három élményemből kötöttem csomagba.

Kettővel már valamilyen formában találkoztatok Ti is itt a blogom oldalain.

Legutolsó bejegyzésemben ígértem, hogy legközelebb elviszlek Benneteket Palicsra. Nos egy kis aktuális előzetes: Palicson huszadik éve az adventi időszakban Mikulás futást rendeznek, ahol bárki elindulhat, ha van nála/rajta valami mikulásos. Idén így gyűltek a starthoz, a tó partján:

Mikulás_futás_Palicson_2018

Nagy Sándorral a gödöllői művésztelep egykori alkotójával idén már többször is találkoztunk, talán a legizgalmasabb ebből a tavaszi pesterzsébeti Szent Erzsébet templom freskóit bemutató bejegyzésem volt. Ehhez a színhelyhez közeli, a Pacsirtatelepi Magyarok Nagyasszonya plébánia templomát pedig gyönyörű üvegablakai díszítik, az Ószövetségből illetve az Újszövetségből vett jelenetekkel.

Ezen üvegablakok egyike karácsonyfa által keretezve eleveníti fel a születést és ahhoz közeli eseményeket Jézus életéből.

S hogy ne maradjon ki a szépirodalom se, egy csodálatos könyvből, az izlandi Jón Kalman Stefánsson – A halaknak nincs lábuk című regényéből idézek egy megfogó bekezdést:

” … hogy tudd és ne feledd, egyszer mindenki volt fiatal, és ráébresszünk arra, hogy az életben valamikor mindannyiunknak égnie kell a szenvedélytől, a boldogságtól, az örömtől, az igazságtól, a vágytól, mivel ez az a tűz, amely megvilágítja a sötétséget, amely távol tartja a feledés farkasait, ez a tűz fűti fel az életet, és nehogy elfelejts létezni, nehogy csak egy képpé válj a falon, egy székké a nappaliban, egy fotellé a tévé előtt, valaki olyanná, aki egész nap csak a számítógép képernyőjére mered mozdulatlanul, nehogy olyan légy, aki alig vesz észre bármit, nehogy elfásulj és a hatalom, a gazdasági érdekek játékszerévé válj, valami olyanná, ami nem számít, ami érzéketlen és a legjobb esetben is csak egy titokzatos fogaskerék kenőanyaga. Égj, hogy ki ne hunyjon, el ne aludjon, ki ne hűljön a tűz, és a világ ne váljon hideg hellyé, a Hold árnyékos oldalává. “

Kívánok békés, meghitt ünnepeket és boldog új évet minden kedves Olvasómnak!

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Ünnepek
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.