Szatmárcseke csónakos fejfás temetője

Ma egész nap a rádió műsor-vezetését A magyar kultúra napja határozza meg.

1823. január kölcsey_himnusz_kézirat_182322.-én ugyanis ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból  című költeményét, amely Erkel Ferenc megzenésítésében nemzeti himnuszunk lett.

Kölcsey ekkor már  – 1838. évi haláláig – Szatmárcsekén élt, ahová 1815 tavaszán testvéreivel kötött vagyonmegosztás alapján került. Itt közös házban lakott egyik testvérével, Kölcsey Ádámmal és annak feleségével. Ekkor egy levelében barátjának így számol be a tájról:
A körny, amelyben lakom, el van dugva szem elől, szép, de vad s felette magányos. Egyfelöl a Tisza foly, másfelöl a Túr, mely amabba szakad, minket a torkolatba hagy laknunk. Egyfelöl nagy erdők körítnek, másfelöl nyílás esik, s láthatáraink a máramarosi hóbércek határozzák. “

szabolcs- szatmár- bereg megye, szatmárcseke

 

Ma ez a kis lélekszámú (cca. 1600 fő) falu már nem csak eldugott helység valahol Nagy-Magyarországon, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legtávolabbi pontján, az országhatárhoz közel fekszik, melyet e p1750256 szatmárcseke, s. p. polgármester sírja, 2018.04.26.perifériai zártságából, lakosait a munkanélküliségből, elmaradottságból, perspektívátlanságából a rendszerváltástól 24 éven át munkálkodó polgármestere (meghalt 2018 márciusában),  Sarkady Pál emelte ki sok küzdelemmel, ötlettel és kezdeményezéssel.
Először csak az önellátást biztosító mezőgazdálkodás, majd a szilva- alma, som, dió, zöldség/ uborka  fő termékekre alapuló termelés és falusi turizmus (500 vendégágy férőhellyel) fellendítése, nyári szilvalekvár főző nemzetközi verseny, vagy februáronként a cinkefőző fesztivál /ahol a cinke egy krumpliból készülő népi ételt jelent ez esetben/, mind-mind az ő kezdeményezéseként valósult meg.

p1750217- a szatmárcseke református tmpl, 2018.04.26.Ebbe a sorba illeszkedik az a kitörési pont, melyet Kölcsey itteni emléke gondozása, kutatása révén, s a hagyomány ápolásával a kulturális turizmus fellendítésének szenteltek, s amelyből 1989. év óta kialakult A magyar kultúra napja megünneplése.

Az ünnepséget hagyományosan ökumenikus istentisztelettel nyitják a szatmárcsekei református templomban, melyet a Kölcsey Társaság által alapított Kölcsey emlékplakett átadása követ. Az ünnepség fontos része a koszorúzás Kölcsey Ferenc síremlékénél a szatmárcsekei református temetőben.

p1750254 szatmárcseke, kölcsey ferenc sírja, 2018.04.26.

A fenti síremléket halála 100. évfordulójára emelték 1938-ban, az előtte ott állott, Gerenday Antal tervei alapján 1854- ben épített, félbetört szürke márványoszlop helyébe. Ez utóbbi ma a Művelődési ház udvarán, az egykori Kölcsey/ Kende kúria helyén található.
A sír Petőfi idején még jeltelen, amelyről Úti leveleiben 1847. július 17-én így kesereg:

Badalóval csaknem szemközt fekszik innen a Tiszán (tulajdonképen túl a Tiszán) Cseke, és csekei temetőben Kölcsey Ferenc. Tavaly ősszel egy pár hétig laktam itt s meg-meglátogattam a szent sírt, melyben a legnemesebb szívek egyike hamvad. Halmánál nincs kőszobor, még csak fejfa sincs, melyre neve volna fölírva; de nincs is rá szükség, mert az oda lépő vándornak szívdobogása megmondja, ki van ott eltemetve. Csendes e táj; a városok, a nagy világ zaja nem hangzik idáig. A nagy férfi sírja körül csak a szellő rezgeti a tövisbokrokat, a tövisbokrok virágain vadméhek dongnak s távol az andalgó Tisza halkan mormogja dalát, hogy a koporsónak álmát meg ne zavarja.

Ma ez a síremlék viszont messze kiemelkedik és kiválik környezetéből, abban, az országban egyedülálló református temetőben, mely méltán kelti fel figyelmünket, s nyűgözi le az ezért hosszú utat felvállaló látogatót.

p1750231 szatmárcseke, 2018.04.26.

p1750241 szatmárcseke, 2018.04.26.

p1750247 szatmárcseke, 2018.04.26.

p1750263 szatmárcseke, 2018.04.26.

A temető egységes képét az a mintegy 1200 db tölgyfából faragott, csónak alakú fejfája adja, amely alapján műemléki védettséget nyert el 1973-ban. Addig még előfordultak kőből emelt síremlékek is az 1700-as években kialakult temetőben, a műemléki védelem óta azonban nem is lehet másfajta fejfát állítani, amihez gyakorlatilag a csekeiek is ragaszkodnak.

p1750249 szatmárcseke, 2018.04.26.

A temető nemzedékek sorát fogadta be, hiszen itt a sírhely örökre szól (nincs sírhely megváltás), nincs parcellázás, s mindenki oda temetkezik, ahol ősei, szerettei közelében helyet talál. Így gyakori az egymásra temetkezés is, hiszen általában mire egy fejfa teljesen elkorhad, a hozzátartozók fiatal generációi már nem emlékeznek arra az elhunytra. Ez a szokás jelentősen hozzájárul a temető állandó természetes megújulásához és fennmaradásához. S noha a falu létszámban egyre sorvad, de halottak napján itt gyülekeznek az ország és világ minden tájáról az elszármazottak, s a számtalan gyertya világa mellett beszélgetnek s emlékeznek halottaikra, őseikre.

p1750279 szatmárcseke, 2018.04.26.

p1750285 szatmárcseke, 2018.04.26.

p1750288 szatmárcseke, 2018.04.26.

Ez a csónak alakú fejfa olyannyira szokatlan és ismeretlen másutt, hogy ha pl. valaki a budapesti Farkasréti temetőben ilyennel találkozik, biztosra veheti, hogy csekeit temettek el alatta.

p1750273 szatmárcseke, 2018.04.26.

A szokatlan, több, mint száz éves hagyomány okát írásos emlék nem őrizte meg, így annak kialakulásáról különféle verziók élnek:

  • Egy halászlegény csónakjával beleborult a Tiszába és megfulladt. Síremlékeként fejfa helyett a csónakot állították fel.
  • A vidéket mindig is árvizek látogatták, gyakran kiöntött a Tisza és a Túr is, amikor gyakran hónapokig csak csónakokkal lehetett itt közlekedni. (Ennek tudatában a régiek a templomot és temetőt mindig a legmagasabb helyre építették.) Ilyenkor a halottat is csónakkal tudták csak kihozni a temetőbe.
  • Egy kissé elrugaszkodottabb elmélet szerint Kharón ladikjára gondoltak ezzel az itt lakók.

p1750265 szatmárcseke, 2018.04.26.

A jellegzetes fejfák elkészítése pedig ekképp zajlik: Ha valaki meghal a csekei reformátusok közül, a család elmegy a fafaragóhoz – ma háza a temetőhöz vezető Táncsics utcában Kisház cégtáblával- , majd együtt elmennek a Gazdák erdeje nevű, Nagyar közelében levő tölgyes erdőbe, s kiválasztják a fát, amelyből a fejfának kell készülnie.

szatmárcseke, út a temetőhőz, a fafaragó házával

A fafaragó 3 nap alatt készíti el az élő fából a fejfát, amely természetesen kiszáradni csak a temetőben kezd el. Noha konzerválás céljából a kész fejfát bevonják egy kátrány szerű anyaggal, de így is hamar romlik a fa, átlagosan 15 évet bírnak ki. Ezért aztán nem ritka a temetőben a megdőlt fák, vagy javítások látványa sem.

p1750276 szatmárcseke, 2018.04.26.

p1750280 szatmárcseke, 2018.04.26.

A fejfát, melyet ha oldalról nézzük határozottan emberi fej formája van, ha akarjuk emlékeztethet egy fejkendős falusi asszonyra is. A fejfát 3 részre tagolják:  fej- írásmező- és láb részre. Ebből az írásmező rész tartalmazza a legfontosabb adatokat, sok esetben verses formában. Legtetején látható 5 nagybetű: ABFRA- mely a következő mondat szavainak kezdőbetűit jelenti: A boldog feltámadás reménye alatt. A láb ami – mintegy 80 cm mélységben – a földben tartja a fejfát.

A csekeiek még hátulról is meg tudják mondani a fejfa alapján, hogy férfi, nő, vagy gyermek nyugszik alatta. Ugyanígy mérete és alakja formájából még az életkorra is tudnak tippelni. A fejfák a temetőben egységesen nyugati tájolásúak.

p1750248 szatmárcseke, 2018.04.26.

p1750250 szatmárcseke, 2018.04.26.

A temető bejáratánál az 1990-es években Világ Magyarjai Emlékparkot hozták létre, melynek harangja a világban szétszóródott magyarság összetartozását jelképezi.
Az emlékharang formáját, s helyét Csete György építész tervezte, s jelölte ki. Mögötte az országzászló azon világtérkép fölött lengedez, amely a világ különböző részein található
15 millió (Antall József miniszterelnök beszéde az MDF. III. országos gyűlésén !) magyar elhelyezkedését jelöli.

p1750227 szatmárcseke, 2018.04.26.

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Ünnepek, Irodalom, kultúrtörténet, Magyarország
Címke: , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Nyári napnak alkonyulatánál… | Fölöttem a felhő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.