Blended: országjárás és irodalom

Sőt a címmel már három dolgot is bevontam. Merthogy a blended szót a whisky címkéjéről vettem kölcsön, ahol az arról szól, hogy különböző whiskyk házasításával, keverésével állították elő.

Ebben az erődet kiszívó melegben ugyanis arra gondoltam, hogy most teszem be a Szabolcs-Szatmár-Bereg-i útiélményekhez a csupa kép Nyíregyháza Sóstó és állatkertje bemutatását. Kezemre játszott ezek után még egy rövidke riport is a rádióban, ahol a nyíregyházi állatkert vezetője elmondta, hogy a kánikulában többek között az állatok rendszeres fürdetésével is próbálják azok közérzetét javítani. S a délután 3 órakor esedékes fürdőhöz az elefánt lányok már maguktól időben felsorakoznak. 🙂

Zoo kollázs

Én utoljára gyermekeim óvodás korában (s az volt régen) jártam úgy elhivatottan állatkertben. Nem azt mondom, hogy közben-közben nem fordult elő azután is az életemben, de biztos, hogy kifejezetten egy állatkert meglátogatásáért azóta nem kerekedtem fel. Itt, a tavalyi kirándulásunkkor, amelyhez szállásunk Nyíregyháza Sóstó üdülő övezetében volt, s onnan talán 1-2 km-re lehetett az állatkert, más volt a helyzet. Noha az állatkert látogatás fakultatív program volt, de ide igenis nagyon igyekeztem. Olyan sokszor hallottam már hírét ennek a természetes környezetben létrehozott, messze földön jó hírt és elismerést kiváltó állatparknak, hogy ezt feltétlenül látni szerettem volna.

Nagyok voltak tehát az elvárásaim, de amit kaptam az letaglózott. Természetesen amiről tudtam, a természeti környezetben való elhelyezés nyújtotta azt az illúziót (vagy annak földi mását) mi szerint az állatok nem testidegen környezetbe- beton és rácsok közé, ketrecbe- vannak bezárva. Persze amennyi muszáj, mindenki védelmében, annyi van, de közben te mint egy parkban sétálsz. Aztán az állatok, sőt egzotikus állatok sokszínűsége nem adta azt a benyomást, mint olyik (külföldi) vidéki állatkertben, hogy a hazai, akár háziasított fajták közé mutatóba beszereztek valami távolabbi világrész egyedét, s már meg is volt a turista-csalogató attrakció. Mert ugye a fehér tigrisről a sajtóból is tudtunk, de pl. a szurikátákról, a szárnyasok (pávák, galambok stb.) káprázatos  seregszemléjéről még álmunkban sem… Meg állatóvoda, amiben a frissen kelt/született kétéltűek, gyíkok teknőcök, egyebek- vagy éppen a majomnak látszó tamarinok és makik és társaik- csak kapkodtuk a fejünket.

IMG_3652 Nyíregyháza, Zoo

IMG_3709 Nyíregyháza, Zoo

És mégis, leginkább… ami engem mint gyermeket tapasztott az üvegre, az Ócenárium mesés világa volt. Cápa is van benne, de legalább annyira érdekes a színes mélytengeri rajok és korallképződmények fantáziát lepipáló világa.

P1740853 Nyíregyháza, Zoo

IMG_3522 Nyíregyháza, Zoo

P1740869 Nyíregyháza, Zoo

IMG_3566 Nyíregyháza, Zoo

Szóval én ezekről szakszerűen – és sajnos, még a dilettáns képeim útján sem tudok – mesélni, mégis, hogy kis érzetét adjam a varázsnak, szeretnék szólni róla.  S ekkor pattant ki az ötlet, hogy összevágom egy másik hasonlóan nem elmesélhető – csakis szó szerint idézhető – de átütő élményemmel, Fredrick Backmannak a könyvhétre megjelent legutóbbi könyvével: Amit a fiamnak tudnia kell a világról.

Off: tessék Backmant olvasni! Én tavaly fogtam kezembe az első könyvét, azóta nem tudok leszakadni róla, minden amit leír magába szippant. Az első könyve olvasása után gyenge 2 hónap múlva nálam már nem volt olvasatlan műve.

Fredrik Backman könyvek index

Vagyis mint egy gyermeket, kedves olvasó elvezetlek az állatok előtt, s mesélek Backmannel a fiához írt vallomásaiból…. Persze sajnos nem fér ide minden, – különösen nem a hosszabb lélegzetűek – ami tetszett, ezért csak kiragadok dolgokat. Merthogy azért maradjon még élmény Nektek is, amikor elrohantok, megvenni a könyvet. 🙂

Mesél a fiának arról, amit az IKEA-ról tudni kell, amit az első kanapéról, amit a fociról, amit a cuccokról, amit a férfiasságról, amit a jóról és a gonoszról  stb. stb. tudnia kell, valahogy így:

Nos. Én volnék az apukád. Szerintem már kezded kapiskálni. Egészen mostanáig csak sodródtál az árral, és hagytad, hogy mi végezzük el a piszkos munkát, de tudtommal már másfél éves vagy, abba a korba léptél, mikor meg lehet tanítani neked dolgokat… mert szeretném, ha tudnád, hogy a szülőség azért nem olyan átkozottul sima ügy, mint amilyennek látszik.
… az a pelenkacsere volt az én Vietnámom.

P1740872 Nyíregyháza, Zoo

A nagyapáid maguk építették a házukat, még a Google ideje előtt. Tudod te, hogy ez mit jelent? Nem emberek ők, hanem szakállas svájci bicskák… Még wifijük sem volt gyerekkorukban. Erre varrjál gombot! Az egész gyerekkoruk olyan volt, mint a Robinson.

IMG_3552 Nyíregyháza, Zoo

Mert tudod, a világ nem mindig így nézett ki. …Más világ volt. Aztán megérkezett a technológia. Az internet, a mobiltelefonok, az érintőképernyők meg miegyéb, és az információrobbanás hatalmas nyomást gyakorolt az én generációmra,… Az előző szülőgenerációk elhessegethették a dolgokat azzal, hogy “nem tudtuk”…LSD-t szedtél a terhesség alatt? ” De édesem…az még a 70-es években volt. Akkor még nem volt veszélyes!”

IMG_3688 Nyíregyháza, Zoo

De az én generációm tudja, jó? Jogi szempontból már nem elég, hogy a jó szándék vezérelt. Megguglizhattam volna. Meg kellett volna guglizzam. Istenem, miért nem gugliztam meg?

P1740904 Nyíregyháza, Zoo

Nem akarunk tévedni. Ez minden. A mi generációnk úgy nőtt fel, hogy alig egy-két dologhoz ért. Webáruházakban vásárolunk, adó-visszatérítést igényelünk…hívjuk az Apple-helpdesket. Meg se próbáljuk magunk… A természet nem készített fel minket rátok.

IMG_3521 Nyíregyháza Zoo

Mert szeretünk titeket. Mert erről szól az egész. Azt akarjuk, hogy jobbak legyetek nálunk. És ehhez biztosítani szeretnénk a tőlünk telhető legjobb feltételeket.

IMG_3673 Nyíregyháza, Zoo

Bekamerázzuk az egész gyerekkorotokat, a Big Brother-ház ehhez képest a magánélethez való jog tiszteletének iskolapéldája…nagyon, de nagyon félünk tőle, hogy valamit elrontunk. Rettegünk, hogy nem vagyunk elegendőek. Mert annyi éven át mi voltunk a világtörténelem legnagyobb egoistái, aztán szülők lettünk…

IMG_3587 Nyíregyháza, Zoo

Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.

IMG_3670 Nyíregyháza, Zoo

Én csak annyit mondok, hogy senki sem adott használati utasítást a szülőséghez.
Az ember ráköp a szalvétára. Aztán letöröli a gyerek arcát a szalvétával. Nem köpünk egyenesen a gyerekre.
Én kérek elnézést.

P1740937 Nyíregyháza, Zoo

Nehéz jó szülőnek lenni. Sok a kihívás és a tévút.

IMG_3700 Nyíregyháza, Zoo

Tudod, vannak szülők, akik azt mondják, megérzik, melyek lesznek a gyermek első szavai.
Kezd az a kényelmetlen érzésem támadni, hogy a tiéd az lesz: “Te vagy a leggyengébb láncszem. Viszlát!”

P1740913 Nyíregyháza, Zoo kopasz tengerimalac

Az ember dacból menő, kipihent, napszemüveges és tetovált szülővé válik…és textilszatyrából kibukkant egy-egy könyv a “szabad nevelés” témakörében, és löki, hogy “engedjük a gyereket gyereknek lenni, vágod, mire célzok? ” Miközben a háttérben az ötéves, mohikánfrizurás és orrpirszinges napsugaruk épp a kishugát próbálja belegyömöszölni egy műanyag vödörbe.

IMG_3704 Nyíregyháza, Zoo gyűrüsfarkú maki

Nem félek kimondani, hogy szeretlek. Csak minden mástól rettegek.

Nem akarok az az apa lenni, akinek a láttán a többi kölyök a fejét csóválja. Aki nem illik a többi szülő közé. Aki miatt szégyenkezned kell. Aki nem érti azt, amit szeretsz. Aki csalódást okoz neked.

P1740900 Nyíregyháza, Zoo

Találj valakit, aki nem azért szeret, aki vagy, hanem annak ellenére.

P1740893 Nyíregyháza, Zoo

Mert nem tudok valami sokat a szeretetről. Egyetlen nőt szerettem csak igazán. Vele minden nap olyan, mintha kalóznak öltözve barangolnék egy elvarázsolt erdőben, ahol rengeteg kincset ástak el.

Esetlen vagyok és darabos, csupa fekete és fehér. Ő minden színem.

IMG_3723 Nyíregyháza, Zoo gyémántfácán

A fortélyosságunkról nehezebb nyilatkozni. Mindenki tudja, hogy anyukád okosabb nálam. Mégis rávettem, hogy jöjjön hozzám feleségül. Tehát én sem panaszkodhatom.

IMG_3660 Nyíregyháza, Zoo fehér tigris

Én zsebre vágott kézzel cammogok át az életen, ő táncol. Semmit  nem szeret annyira ezen a világon, mint táncolni, én az óraketyegésben sem hallok ritmust… de egy olyan férfit választott társának, akivel csak a saját életét kockáztatva táncolhat.
Engem választott.
Aztán jöttél te. Te pedig odavagy a zenéért. Amikor ti ketten táncoltok! Ha választhatnék egyetlen másodpercet, amiben életem hátralevő részében élnem kellene, az ez lenne.

IMG_3657 Nyíregyháza, Zoo

A jövőre nézve
Egyszer apa leszel, és az orvos ránéz a körül-
belül kilenc hónapos fiadra, és derűsen meg-
kérdezi tőled és a partneredtől, hogy  “eddig
milyennek látják a gyerek személyiségét?”.

Jobb felkészülni rá, hogy nem biztos, hogy
a kérdéses orvos látta a Félelem és reszketés
Las Vegasban című filmet.

Csak egy tipp.

IMG_3608 Nyíregyháza, Zoo

Hát igen. A szeretet.
Mármint szoktam mondani neked, hogy szeretlek, de nem vagyok benne biztos, hogy érted, hogy ez mit is jelent. Mert nem úgy szeretlek téged, ahogy például a bacont vagy Paul Scholest vagy ahogy Az elnök emberei második évadját. Ez nem ugyanaz a fajta szeretet. Mikor az irántad érzett szeretetről van szó, az úgy robog át testem minden egyes sejtjén, mint egy elszabadult tehervonat. Ez a szeretet nem lassan növekszik, hanem lesújt. Állandó, heveny állapot.

IMG_3601 Nyíregyháza, Zoo

Nincsenek követelmények, amiket a legjobb barátnak teljesítenie kell. De ha már erről beszélünk, felvázolhatunk néhányat. Egy igaz barát nem nyúlja le a csajodat. Egy igaz barát nem szedi el a harcosod dolgait a World of Warcraftban.
Kábé ennyi.

IMG_3636 Nyíregyháza, Zoo

Ezért van szükség legjobb barátokra. Frodó tudta. Han Solo tudta. He-Man és Maverick tudta. Szükséged van valakire, akit felhívhatsz, mikor arrébb kell tenni azt az átkozott könyvespolcot. Vagy valakire, akinek azt mondhatod, “szerintem Zlatan jobb lenne középpályásnak”, vagy “hol lehet megnézni a legújabb Híradosok-részt?”
Vagy: “Apa leszek.”

IMG_3530 Nyíregyháza, Zoo

Nem mintha külön programom lenne minden barátom számára. Nem vagyok ennyire csodabogár. Van néhány Bajnokok Ligája-barátom. Néhány számítógépesjáték-barátom.

IMG_3548 Nyíregyháza, Zoo

E. baráton és én? Mi eszünk. És nem úgy értve hogy Provance-ba utazunk bor- és kekszkóstolásra. Szendvicset eszünk. Kebabot. Hot dogot a benzinkutakon…A világ egyik legfinomabb benzinkutas hot dogját egykor a lundi Statoilban lehetett elfogyasztani.
E. azóta is párás tekintettel beszél róla, “olyan volt a benzinkúti hot dogok között, mint filmben a Keresztapa I.”

Volt egy barátom … meghalt autóbalesetben mikor húszéves voltam. E. szabadnapot vett ki, hogy elvigyen a temetésre…Mikor véget ért a temetés, két döner kebabbal várt rám. A kocsiban ettük meg. Aztán egész éjjel autóztunk, zenét hallgattunk, hot dogot ettünk benzinkutakon, mert E. nem akarta, hogy hazamenjek, és azokat a barátaimat hívjam fel, akikkel inni szoktam. Ez az egyik legszebb dolog, amit valaki valaha is tett értem.

IMG_3639 Nyíregyháza, Zoo Mississippi aligátor

Tavaly E. és én elautóztunk Ytterånba, Östersund közelébe, egy kis kocsmába. Ők árulják Svédország legnagyobb hamburgerét. 4,3 kilós. Gondolom mindenki máshogy kezeli a harmincas krízist. Vannak, akik megmásszák a Himaláját, vannak, akik átszelik az
Északi-sarkot, mások belevágnak egy küzdősportba. E. és én? Az a hamburger volt a mi Everestünk. Oda-vissza 1400 kilométer, vagyis 14 órányi autókázás, csak hogy megebédeljünk….

Mikor aznap este kitettem E.-t a lakása előtt, összeölelkeztünk. Emlékezetem szerint csak egyszer csináltunk ilyet korábban. A születésed másnapján.
Egy kilóval kevesebbet nyomtál, mint a hamburger.

P1740901 Nyíregyháza, Zoo

Akkortájt, amikor összeköltöztünk, anyukád bevezette az “előevés” fogalmát. Olyan esetekre, amikor “felnőtt emberek” társaságába indultunk. Felnőtt embereknek azokat nevezi, akik szerint a leves étel. Azokat, akik képesek két és fél órán át egy pohár borral a kezükben a munkájukról társalogni, nem fogyasztva mást, mint apró kekszet, rajta véletlenszerűen elhelyezett halnyomokkal. Azt mondják, “hors d’oeuvre” a neve, de higgy nekem, valójában nyomozati anyag. Ami alapján rá kell jönni, hová rejtették a valódi ételt.

P1740908 Nyíregyháza, Zoo

Mikor felnősz, az emberek gyakran meg fognak kérdezni életed első nagy szerelméről. Számomra a foci volt az. De az is lehet, hogy nem fogsz beleszeretni a játékba, amelyben huszonkét tetovált milliomos, akiknek annyi ápolószer van a fejükön, hogy a golyóálló mellény keménysége semmi a hajukéhoz képest, körberohangál a fűben, és néha, mintha gerincérzéstelenítővel lőtték volna meg őket, elvetődnek, mikor arra a területre érnek, ahol az ellenfél védelme tartózkodik.

Hogy akármilyen adottságaid legyenek is, mindig 0:0-ról indulsz.

P1740868 Nyíregyháza, Zoo

Ezért játssz. Tanulj. Nőj fel. Engedj a szenvedélyeidnek. Találj valakit, akit szerethetsz. Tegyél meg minden tőled telhetőt. Légy kedves, amikor csak lehet, és kemény, amikor muszáj. Értékeld a barátaidat. Ne menj a menetiránnyal szemben. Akkor nem érhet semmi baj.

Mert egy nap majd nem figyelek oda két másodpercig, és mire felnézek, felnőttél.

IMG_3576 Nyíregyháza, Zoo

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Irodalom, Magyarország, Természet, Utazás, Városnézés
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.