Vajai kastély két képéhez kiegészítés

Már javában a tiszadobi Andrássy kastélyról szóló bejegyzésemen dolgozom, amikor Andrássy Katinka (Károlyi Mihályné) visszaemlékezéseit olvasva nem várt információkra bukkantam. A vajai várban járva többször lefényképeztem ugyanis egy portrét, melyet
gr. Vay Ádámról festett alkotója (Lohr Ferenc), s a fekete szemkötőt viselő díszmagyaros kép láttán bizony zavarba is jöttem. Ez ugyanaz a Vay Ádám-e, aki Rákóczit szolgálta, s esetleg valami csatában vesztette el egyik szemét, de hogyan? Végül addig-addig nézegettem a különböző ábrázolásokat és családfát, hogy arra a megoldásra jutottam, hogy ez csakis az 1830-1900 között élt leszármazott lehetett, aki többek között a kastély neoromantikus átépítését, csúcsíves ablakokkal, stb.- elvégeztette.

A Lohr Ferenc képek, amiket magammal hoztam róla, illetve a közelében függő gróf Vay Ádámné, Zichy Marietta ábrázolásáról a következők:

Andrássy Katinka, akinek szülei gróf Andrássy Tivadar és Zichy Eleonóra voltak, az alábbi történetet meséli, ami elővetette velem ezeket a képeket. (Kivonatosan)

Nagynénéim, anyám nővérei, fontos szerepet játszottak gyermekéveimben.

… A legidősebbik Zichy leányról, Zenke néniről… örömeiről és bánatairól mindenki tudott….Házassága nagyon szerencsétlen volt, mert férje hamarosan megőrült, és élete végéig elmegyógyintézetben tartották…. (Lányai Jacqui, Mariette és Márta.)

A (két utóbbi lány) két fivérhez ment feleségül, a két Vay grófhoz, sorsuk azonban nagyon különbözőképpen alakult.

Mariette szerencsétlenségére olyan férfihoz ment feleségül, aki szintén őrült volt, de nem annyira, hogy zárt intézetbe kellett volna szállítani. Ádám bácsi féltékenyen őrizte feleségét a vajai várkastélyban, valósággal elzárta a világtól. Időközönkint meg is verte. Egyszer rajtakapta Mariette-et, hogy egy fényképet néz, amelyen egy felületes férfiismerősével együtt látható; erre az éjszaka kellős közepén kihurcolta a kastélyból a temetőbe, leültette az egyik sírkőre, s elsütötte pisztolyát az asszony feje s a sírban porladó ismeretlen halott felett, így adván Mariette értésére, milyen sors vár rá, ha hűtlenségre vetemednék. Jó kinézésű, de baljóslatú megjelenésű férfi volt; finom metszésű arcéle feltűnően hasonlított Joseph Chamberlainre. Mellénye felett monokli táncolt, s fél szemét fekete selyemkötés takarta. Senki sem tudta, milyen körülmények között veszítette el. 

Egy reggel Mariette néni telefonon közölte anyámmal, hogy “Ádi” agyonlőtte magát. Valószínűleg kitört rajta a régóta lappangó elmebaj…. Mariette néni, aki addig örökösen panaszkodott férje bánásmódja miatt, vigasztalhatatlan volt. Mi is akkor értettük meg, milyen nagyon szerette férjét. ”   (Károlyi Mihályné – Együtt a forradalomban)

elismondom névjegye

nő/female
Kategória: Irodalom, Magyarország, Művészet, Történelem
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Vajai kastély két képéhez kiegészítés bejegyzéshez

  1. Márta Szakács szerint:

    Köszönöm szépen!

    Fölöttem a felhő ezt írta (időpont: 2019. aug. 11., Vas 15:12):

    > elismondom posted: “Már javában a tiszadobi Andrássy kastélyról szóló > bejegyzésemen dolgozom, amikor Andrássy Katinka (Károlyi Mihályné) > visszaemlékezéseit olvasva nem várt információkra bukkantam. A vajai várban > járva többször lefényképeztem ugyanis egy portrét, melyet gr.” >

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.